Το «χρυσό» ταμείο του ΚΕΕΛΠΝΟ που μοίραζε εκατομμύρια σε «ιερές» χορηγίες και οικονομικές ενισχύσεις με πρόσχημα την επικοινωνιακή προβολή του έργου του, οδηγεί, κατηγορούμενους για κακουργήματα 13 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων τον πρώην πρόεδρο και τα μέλη της Διοίκησης του Κέντρου,  εκπροσώπους εταιρειών και έναν εν ενεργεία Μητροπολίτη στην Αττική.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται ότι χάθηκαν στο «πάρτι» των επιχορηγήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόλις σε μία διετία, από το 2007 έως το 2009, με τη μυρωδιά του σκανδάλου να αγγίζει τον τότε πρόεδρο του Κέντρου ο οποίος φέρεται να έχει υπογράψει τις επίμαχες συμβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διώξεις για απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτή

Δέκα ολόκληρα χρόνια διήρκεσε η εισαγγελική έρευνα για τις «αμαρτίες» του ΚΕΕΛΠΝΟ η οποία έφτασε πια στην τελική ευθεία, με την παραγγελία που δόθηκε από την Οικονομική Εισαγγελία για την άσκηση κακουργηματικών διώξεων για απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτή.

Στο «στόχαστρο», είναι  9 μέλη διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009, εκπρόσωποι εταιρειών αλλά και εν ενεργεία Μητροπολίτης ο οποίος άλλωστε υπήρξε μέλος του ΔΣ του Κέντρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εμπλοκή του Μητροπολίτη

Οι διώξεις αφορούν συνολικά  5 περιπτώσεις επιχορηγήσεων , συναλλαγών και οικονομικών ενισχύσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στις δύο από αυτές εμπλέκεται το όνομα του  συγκεκριμένου Μητροπολίτη ο οποίος   φαίνεται πως είχε εξασφαλίσει  τις  «ευλογίες» του Κέντρου μαζί με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των  749.000 ευρώ, στο οποίο ανέρχονται οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν. 

Παρότι μάλιστα  η παροχή οικονομικών ενισχύσεων  σε ανάλογους φορείς,   δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ , εν τούτοις, μέσα σε μόλις 26 μήνες,  δόθηκαν 18 επιχορηγήσεις στη Μητρόπολη για «θεάρεστους» σκοπούς που όμως έμειναν στα χαρτιά. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, προορίζονταν  μεταξύ άλλων  για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, για υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα όμως με το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, οι επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από την Μητρόπολη για αυτούς τους σκοπούς αλλά διατέθηκαν σε αόριστες δαπάνες φιλανθρωπίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες ευρώ προς χάριν της «επικοινωνίας»

Οι υπόλοιπες «ύποπτες» συμβάσεις αφορούν επικοινωνιακές προβολές του ΚΕΕΛΠΝΟ και συγκεκριμένα: 

Η επόμενη περίπτωση , αφορά σύμβαση που υπεγράφη στις 29 Ιουλίου 2009 μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκτυπωτικής εταιρείας για την εκτύπωση 1,5 εκ. ενημερωτικών φυλλαδίων για τη νέα γρίπη και τη διανομή τους σε γήπεδα της Super League. Καταβλήθηκαν 196.052 ευρώ, ωστόσο διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, ότι τελικά μοιράστηκαν φυλλάδια σε γήπεδα που βρίσκονταν μόλις 126.073 φίλαθλοι ενώ δεν προέκυψε ούτε να έχουν διατεθεί κάπου αλλού τα υπόλοιπα, ούτε να έχουν κάπου αποθηκευτεί. Οι εισαγγελείς κατέληξαν πως πρόκειται για μία εικονική εκτύπωση φυλλαδίων που πληρώθηκαν ωστόσο από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

 Μια ακόμη υπόθεση αφορά στην καταβολή 232.050 ευρώ από το Κέντρο σε portal υγείας στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύμβαση που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής των χρημάτων. Σύμφωνα με το πόρισμα η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, δεν απασχόλησε προσωπικό, εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009 και το μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία ενός «υποτιθέμενου Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο δεν προέκυψε τελικώς ότι δημιουργήθηκε.

Άλλη μια περίπτωση αφορά στην έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού η οποία αποφασίστηκε από το Δ. Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3/7/2008. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα η περιουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβαρύνθηκε κατά 180.240 ευρώ καθώς εκδόθηκε μία και μοναδική έκδοση ενώ καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε 6 δημοσιογράφους με μόνον έναν εξ αυτών να φαίνεται ότι εργάστηκε.

Η τελευταία υπόθεση αφορά την οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, δόθηκαν προκαταβολικά 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης, το συνολικό κόστος της οποίας ωστόσο ανήλθε σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Για το περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ που καταβλήθηκε επιπλέον δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.

Η «μυστηριώδης» εξαφάνιση των εγγράφων

 Χιλιάδες έγγραφα αποτελούν τη δικογραφία που κατάφεραν να σχηματίσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, μετά από 10 χρόνια σκληρής δουλειάς, καθώς μαζί με τα χρήματα, είχαν εξαφανιστεί «μυστηριωδώς» και αποδεικτικά στοιχεία. Έτσι, αν κι η έρευνα ξεκίνησε με παραγγελία που είχε δώσει το 2012 ο τότε επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Γρηγόρης Πεπόνης, ολοκληρώθηκε τώρα αφού οι τρεις εισαγγελείς οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι, έπρεπε να ανακτήσουν τα εξαφανισμένα έγγραφα. Αυτή τη στιγμή πάντως, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές, η δικογραφία περιλαμβάνει χιλιάδες σελίδες και καταλαμβάνει όλο το χώρο ενός γραφείου , ενώ για τη μεταφορά της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών που θα ασκήσει την ποινική δίωξη, θα χρειαστεί  η συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο μικροσκόπιο σύμβαση με γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων δε θα σταματήσει εδώ, καθώς σειρά παίρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση  της καταβολή από το ΚΕΕΛΠΝΟ 184.806 ευρώ σε γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και για την συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για την προβολή των δράσεών του. Παράλληλα η Οικονομική Εισαγγελία διαβιβάζει τη δικογραφία στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο καθώς και στην Μητρόπολη που εμπλέκεται.

Ποιες  υποθέσεις αρχειοθετούνται

Στο αρχείο ωστόσο, καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων, μπαίνουν άλλα σκέλη της μεγάλης δικογραφία σχετικά με  προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, συμβάσεις του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και καταβολές ποσών για έρευνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης