Τις μνήμες των ημερών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μίας ξεχωριστής λεπτομέρειας που συνδέει τα μεγάλα αυτά γεγονότα με τον αιγυπτιώτικο Ελληνισμό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής, κατά τη σημερινή δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου στο Κάιρο, μιλώντας προς τον Ελληνισμό της αιγυπτιακής πρωτεύουσας που γιόρτασε την επέτειο του «ΟΧΙ» και αποκαλύπτοντας ότι ο Έλληνας που εκφώνησε τα τελευταία λόγια από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό των Αθηνών πριν περάσει στα χέρια των Γερμανών ήταν ένας Αιγυπτιώτης, ο Κώστας Σταυρόπουλος, σύμφωνα με τον ερευνητή Νίκο Νικηταρίδη.
Ο κ. Καβαλής επεσήμανε παράλληλα ότι η 28η Οκτωβρίου για τους Αιγυπτιώτες Έλληνες έχει ένα μεγάλο ειδικό βάρος, καθώς είναι η περίοδος που έδωσε την ευκαιρία στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό να ζήσει από κοντά τα μεγάλα αυτά γεγονότα, να πολεμήσει, να δώσει αίμα και να ζήσει αυτό το μεγάλο άθλο της πατρίδας μας.
Από την πλευρά του, και παρουσία του Κύπριου Πρέσβη Χάρη Μορίτση, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Γιώργος Δασκαλόπουλος, εκπροσωπώντας τον Έλληνα Πρέσβη Χρήστο Μιχαήλ Διάμεση, ανέγνωσε το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουΐκ, καλώντας όλους να παραδειγματιστούμε από το πνεύμα της ενότητας και της ομοψυχίας των Ελλήνων του 1940.
Τέλος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, που ετέλεσε τη Δοξολογία, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «ο Ελληνισμός έχει στο DNA του χαραγμένο να γράφει λαμπρές σελίδες στην ιστορία, όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον, αλλά χρειάζεται για αυτό ομόνοια και ομοψυχία”. «Όποτε ομονοήσαμε, γράψαμε με μεγάλα γράμματα ψηλά το όνομα του έθνους μας στην ιστορία. Αυτό χρειαζόμαστε πάντα για να προχωρούμε μπροστά», κατέληξε.
Οι επετειακές εκδηλώσεις στο προαύλιο του επιβλητικού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ολοκληρώθηκαν με την προσκοπική και μαθητική παρέλαση, την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδος και Αιγύπτου και την παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών.
Πηγή: ΑΠΕ