Την έντονη αντίθεση της Ελλάδος στο ενδεχόμενο πώλησης πυραύλων METEOR στην Τουρκία, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Αμύνης Νίκος Δένδιας, στην Πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, Laurence Auer. Την κινητοποίηση της Αθήνας προκάλεσαν πληροφορίες που εμφανίζουν την Γαλλία, μέσω του consortium στο οποίο συμμετέχει, θετική στο να προμηθεύσει την Τουρκία με τους πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς METEOR, τους οποίους χρησιμοποιεί η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στα αεροσκάφη Rafale.
Σε ανάρτησή του, ο υπουργός Αμύνης αναφέρει:
«Μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την Πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων ΜΕΤΕΟR στην Τουρκία, από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία. Εξέφρασα στην Πρέσβη της Γαλλίας την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών».
Μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την Πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων… pic.twitter.com/40XTNS9vyJ
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 29, 2025
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου είχαμε ενημερώσει, το Λονδίνο επιδιώκει να ολοκληρωθεί επιτυχώς η συμφωνία με την Τουρκία για τα Eurofighter Typhoon, κι έτσι ασκεί πιέσεις ώστε το Παρίσι να δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση των Meteor στην Άγκυρα.
Η Γαλλία εδώ και πολλά χρόνια δεν πουλάει όπλα στην Τουρκία και έχει τη δυνατότητα να «μπλοκάρει» την πώληση των Meteor, οι οποίοι κατασκευάζονται από κοινού μέσω συνεργασίας έξι χωρών (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία και Ισπανία).
H Ελλάδα με την προμήθεια των 24 Rafale, είχε εξασφαλίσει την δέσμευση της Γαλλίας για αποκλειστικότητα χρήσης οπλικών συστημάτων. Δυστυχώς όμως αυτή η δέσμευση ήταν μόνο προφορική. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Τουρκία μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35 δεν στράφηκε στα γαλλικά Rafale αλλά στα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter.
Όμως τα Eurofighter χωρίς πυραύλους σαν τους Meteor, δεν έχουν καμία τύχη απέναντι στα ελληνικά Rafale, γι αυτό οι πιέσεις της γείτονος, η σχετική σύμβαση να περιλαμβάνει και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.