Το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένα από τα πιο ζεστά για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που επικαλείται και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Όπως ανέφερε για την πρόγνωση για το Καλοκαίρι του 2020 ο κ. Παν. Σκριμιζέας στη Διεύθυνση Μεθόδων Πρόγνωσης, Έρευνας και Μετεωρολογικών Μοντέλων και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ, για το τρίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2020, προβλέπονται αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς, αλλά και του υετού (βροχοπτώσεων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα μοντέλα συμφωνούν ότι θα έχουμε θετικές αποκλίσεις στην Ευρώπη, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις ως προς τη γεωγραφική κατανομή τους και το εύρος τους.

Οι περιοχές της Βαλκανικής χερσονήσου και κυρίως οι βορειότερες, εμφανίζονται ως οι πιο πιθανές για αποκλίσεις που μπορεί να φθάσουν έως και 2 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές του τριμήνου. Το ECMWF προβλέπει παρόμοιες συνθήκες και για ένα μεγάλο μέρος της Τουρκίας, αλλά και για τη Βόρεια Ιταλία και τα ηπειρωτικά τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Σκριμιζέας .

Στο θέμα επανέρχεται και ο κ. Θοδωρής Ν. Κολυδάς-Διευθυντής ΕΜΚ/ΕΜΥ που αναφέρει χαρακτηριστικά: «η θερμοκρασία αναμένεται να είναι υψηλότερη από την κανονική σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Μεσογείου, με ένα ισχυρότερο σήμα να επικεντρώνεται στα Βαλκάνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάλυση του κ. Θοδωρή Ν. Κολυδά:

«Σε προηγούμενο άρθρο μας από την ΕΜΥ είχαμε δώσει το στίγμα του καιρού για το ερχόμενο καλοκαίρι και με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαικού Κέντρου (ECMWF) και είχαμε αναφέρει οτι οι προβλέψεις αναφέρονται σε πιο θερμό και πιό ξηρό τρίμηνο για την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας. H εξειδικευμένη ομάδα MedCOF (Mediterranean Climate Outlook Forum), του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού WMO εξέδωσε στις 4 Ιουνίου 2020 τις προοπτικές του καιρού για τη θερινή περίοδο στις Μεσογειακές χώρες, λαμβάνοντας υπόψη της τα αποτελέσματα από δυναμικά και στατιστικά μοντέλα καθώς και από γνωστές τηλεσυνδέσεις των συστημάτων πλανητικής κλίμακας που επηρεάζουν την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Προβλέπει και αυτή υψηλότερες θερμοκρασίες πάνω από το κανονικό και λιγότερα ποσά υετού.

Σημειώνεται ότι το Mediterranean Climate Outlook Forum συγκεντρώνει στοιχεία και δεδομένα από τις Εθνικές Μετεωρολογικές και Υδρολογικές υπηρεσίες (και την Ελλάδα) , τα κλιματικά κέντρα και τους χρήστες από τη Νότια Ευρώπη, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Λειτουργεί ως μια γενική οντότητα για την υποστήριξη του υποπεριφερειακού φόρουμ για την κλιματική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECOF) και του PRESANORD (Βόρεια Αφρική). Δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εξέταση των πιέσεων μεγάλης κλίμακας, από περιοχές όπως ο Βόρειος Ατλαντικός και η Αρκτική ταλάντωση , που επηρεάζουν ολόκληρη τη λεκάνη την Μεσογείου . Το MedCOF, συντονίζεται από τον Κρατικό Μετεωρολογικό Οργανισμό της Ισπανίας (AEMET) και χρησιμεύει ως πλατφόρμα διαπεριφερειακής συνεργασίας επιτρέποντας σε χώρες με λιγότερη εμπειρία στις εποχιακές προβλέψεις να επωφεληθούν από την εμπειρία που είναι διαθέσιμη σε πιο προηγμένες Μετεωρολογικές Υπηρεσίες , Περιφερειακά Κέντρα Κλίματος (RCC) και άλλες μετεωρολογικές οντότητες. Η αξιοπιστία των προγνωστικών κλιματικών μοντέλων εξακολουθεί να είναι μικρή και δεν υπερβαίνει το 70-75%. Μας δίνει πάντως μια ικανοποιητική τάση του καιρού και έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της αλλά και περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΤΜΟΦΑΙΡΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

Οι συνθήκες του ουδέτερου Ελ Νίνιο / Νότιας Ταλάντωσης , σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της ομάδας, αναμένεται να συνεχιστούν κατά το χρονικό διάστημα Ιούνιος- Αύγουστος του 2020. Σε γενικές γραμμές, τα ατμοσφαιρικά μοντέλα φαίνεται να ευνοούν τις υψηλότερες πιέσεις στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, καθώς και τις πιο δυτικές περιοχές στη βόρεια Ευρώπη. Αυτό αναφέρεται διότι ορισμένα μέρη της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλά ύψη υετού τους τελευταίους μήνες, με την υγρασία του εδάφους κάτω από την κανονική τον Μάιο. Η επισήμανση αυτή δίνεται διότι στις περιπτώσεις αντικυκλωνικών καταστάσεων όπως αυτές που θα διαμορφωθούν το φετινό καλοκαίρι, το ξηρό έδαφος μπορεί να εντείνει τους κινδύνους που θα προκύψουν από ένα κύμα ζέστης στην περιοχή. Βέβαια οι περισσότερες αντικυκλωνικές καταστάσεις στη χώρα μας πρακτικά σημαίνει και περισσότερα μελτέμια που πρακτικά θα έχουν ευεργετική δράση στις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στην Ανατολική νησιωτική χώρα .

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η θερμοκρασία αναμένεται να είναι υψηλότερη από την κανονική σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Μεσογείου, με ένα ισχυρότερο σήμα να επικεντρώνεται στα Βαλκάνια. Πάνω από το βορειοδυτικό τμήμα, η πιο έντονη δυτική ροή που προβλέπεται θα μπορούσε να επιβραδύνει το θερμό σήμα, με περισσότερες πιθανότητες φυσιολογικών συνθηκών. Στα Βαλκάνια την Ιταλία και την δυτική Τουρκία όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη υπάρχουν μόνο 10% πιθανότητες για χαμηλότερες τιμές θερμοκρασίας, 30% για normal και 60% για υψηλότερες τιμές πάνω από τα κανονικά επίπεδα .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης