Το καλοκαίρι του 2001, κατά την εμφύλια σύγκρουση στην ΠΓΔΜ, ο Γιάννης Ζευγάς από την Χρυσούπολη Καβάλας, κρατήθηκε επί τρεις μήνες στις φυλακές των Σκοπίων, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, όπως ο ίδιος καταγγέλλει.

Σήμερα βρίσκεται εν αναμονή απόφασης δικαστηρίου της ΠΓΔΜ, προκειμένου να κρίνει αν θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τη βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων του, από τις αρχές της χώρας.

Το καλοκαίρι του 2001, ο ίδιος μετέβη στην ΠΓΔΜ προκειμένου να παραλάβει παιδιά ομογενών για να τα μεταφέρει στις κατασκηνώσεις της Νομαρχίας Ξάνθης στα Άβδηρα. Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, αστυνομικοί τον συνέλαβαν και τον μετέφεραν αρχικά στο Κουμάνοβο και στη συνέχεια στην πρωτεύουσα Σκόπια.

Όπως έμαθε στη συνέχεια, εξαιτίας ενός εντάλματος της INTERPOL για κάποιον καταζητούμενο με τα δικά του στοιχεία, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. «Πρόκειται για κάποιον Βούλγαρο, που είχε πλαστογραφήσει τα στοιχεία μου. Εγώ είχα χάσει το διαβατήριο μου και είχα ενημερώσει μάλιστα τις αρχές, έβγαλα μάλιστα και νέο διαβατήριο. Οπότε δεν υπήρχε λόγος να με συλλάβουν. Όφειλαν να μ΄ αφήσουν  ελεύθερο αμέσως μετά την εξακρίβωση των στοιχείων μου»  δήλωσε στο zougla.gr ο κ.Ζευγάς.

Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, η παραμονή του στις φυλακές των Σκοπίων δεν ήταν και η καλύτερη. «Με έβαλαν σε ένα κελί 1Χ2 μαζί με δύο τρομοκράτες του UCK που είχαν συλλάβει. Κοιμόμασταν δίπλα στη λεκάνη, μέσα στη βρώμα. Συνεχώς με απειλούσαν, ασκώντας ψυχολογική βία και λέγοντάς με πως δεν θα με αφήσουν ποτέ ελεύθερο, πως η Μακεδονία είναι δική τους, ενώ ζητούσαν πληροφορίες για πόσους Σλαβόφωνους υπάρχουν στην Ελλάδα» είπε συγκεκριμένα.

Τελικά μετά από τρεις μήνες παράνομης κράτησης, οι αρχές της ΠΓΔΜ τον άφησαν ελεύθερο, λέγοντάς του : «Συγνώμη κάναμε λάθος». Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο ίδιος αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, για τα όσα υπέστη τους τρεις μήνες της κράτησής του. Παράλληλα, ο ίδιος ανέλαβε να δημοσιοποιήσει στα δικαστήρια της ΠΓΔΜ την σφαγή των κατοίκων του αλβανικού χωριού Λούμποτεν. Στη διάρκεια της παραμονής του στις φυλακές, έγινε αυτόπτης μάρτυρας δολοφονιών αμάχων από άνδρες των στρατιωτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ.