Δεν εμπνέει ανησυχία ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε μικρή απόσταση από τη Σόφια της Βουλγαρίας και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι, η δόνηση δεν συνδέεται με αυτή της Βόρειας Ιταλίας, ούτε με κάποιο ρήγμα στον ελλαδικό χώρο. Ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Παπαζάχος, δήλωσε πως «η γένεση του σεισμού στη Βουλγαρία και το μέγεθος του δεν μπορούν να προκαλέσουν αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορούν να αλλάξουν το πεδίο των τάσεων, τις δυνάμεις που ασκούνται, και να επηρεάσουν τη σεισμικότητα στον ελλαδικό χώρο».
Σύμφωνα με τον κ.Παπαζάχο ο πρόσφατος σεισμός στη Βόρεια Ιταλία δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα που έδωσε το σεισμό στη Βουλγαρία. «Το ρήγμα κοντά στη Σόφια είναι γνωστό και μας έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν. Το 1618 είχαμε δόνηση 6,2 Ρίχτερ, το 1818 έναν ισχυρό σεισμό 7,2 Ρίχτερ, ενώ το 1858 σημειώθηκε δόνηση 6,6 Ρίχτερ».
Ωστόσο δεν υπάρχει καμία ανησυχία και δεν πρέπει να συνδέεται με τις μικρές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη: «Το μέγεθος του σεισμού στη Βουλγαρία και η απόσταση του δεν μπορούν να μας επηρεάσουν. Σεισμοί της τάξεως έως 4 Ρίχτερ, όπως αυτόν που έγινε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, σημειώνονται πολύ συχνά, καθημερινά στον ελλαδικό χώρο. Δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθούν ως κάτι το σοβαρό και δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία», κατέληξε ο καθηγητής.
Διαβάστε επίσης: