Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε στις 17-10-2012 από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εις βάρος ενός 36χρονου καθηγητή πληροφορικής ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, για παραβίαση της νομοθεσίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Αναλυτικότερα, στις αρχές του μήνα, μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία υπέβαλε μήνυση στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καταγγέλλοντας ότι διάφορα ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και κέντρα ελευθέρων σπουδών αναπαραγάγουν πρωτότυπα βιβλία και βοηθήματα, χωρίς την άδεια των δικαιούχων εταιρειών, διαθέτοντάς τα σε σπουδαστές ή σε πελάτες τους, είτε δωρεάν είτε σε τιμές χαμηλότερες των πρωτοτύπων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο επαγγελματικής εκπαίδευσης που βρίσκεται στην Αθήνα διέθετε μηχανήματα και ηλεκτρονικά μέσα αναπαραγωγής και αντέγραφε παρανόμως βιβλία, τα οποία στη συνέχεια παρείχε σε σπουδαστές του.
Στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγαν προ διημέρου (17-10-2012), παρουσία δικαστικού λειτουργού, έρευνα στον χώρο όπου στεγάζονται τα γραφεία του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, όπου προέκυψε η εμπλοκή του 36χρονου καθηγητή στην παράνομη αναπαραγωγή βιβλίων και συγγραμμάτων.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του, παρουσία επίσης δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν δύο συσκευές ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων (usb sticks). Από την ψηφιακή διερεύνησή τους βρέθηκε σε ψηφιακή μορφή μεγάλος αριθμός βιβλίων. Για σαράντα έξι (46) από αυτά, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα εταιρεία, υπήρχε σύμβαση μεταξύ αυτής και αντίστοιχων οργανισμών του εξωτερικού, για την πνευματική κατοχύρωσή τους.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια απεστάλησαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για εργαστηριακές εξετάσεις.
Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα εις βάρος του δικογραφία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος