Έρευνα για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου με τον κορυφαίο καθηγητή καρδιολογίας Γεράσιμο Φιλιππάτο βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πολίτη Κύπρου, η έρευνα ξεκίνησε κατόπιν καταγγελίας στον γενικό ελεγκτή σε σχέση με τους όρους εργοδότησης, τις απολαβές και τον χρόνο που διέθετε ο καθηγητής στα καθήκοντά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Φιλιππάτος είναι και κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η καταγγελία που έγινε εναντίον του στον γενικό ελεγκτή ήταν ανώνυμη. Ο γενικός ελεγκτής διαβίβασε την καταγγελία στο πανεπιστήμιο με οδηγίες στον πρύτανη για διενέργεια έρευνας η οποία διεξήχθη από εσωτερικό ελεγκτή και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο.

Με «πιεσμένο» ωράριο

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα στοιχεία του πορίσματος, το οποίο ήρθε σε γνώση του «Πολίτη», προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ένα από αυτά είναι αυτό που αφορά στον χρόνο εργασίας του καθηγητή. Όπως αναφέρεται στα ευρήματα της έρευνας: «Σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που τηρείται στο λογισμικό “banner” της Υπηρεσίας Σπουδών της Φοιτητικής Μέριμνας, ο διδακτικός φόρτος του καθηγητή Γ. Φιλιππάτου για τα τρία πρώτα εξάμηνα εργοδότησής του είναι συνολικά 3 ώρες διδασκαλίας και 208 ώρες κλινικής εποπτείας». Επισημαίνεται στα ευρήματα της έρευνας πως ακόμα και αυτές οι ώρες διδασκαλίας και εποπτείας δεν επιβεβαιώθηκε ότι υλοποιήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής Γ. Φιλιππάτος, παράλληλα εργοδοτείται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ προσφάτως ορίστηκε αντιπρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Αθηνών από τον νέο υπουργό Υγείας της Ελλάδας Βασίλη Κικίλια. Λόγω της παγκόσμιας επιστημονικής του εμβέλειας στον τομέα της καρδιολογίας έχει επίσης πολλές διεθνείς υποχρεώσεις.

Θέμα απολαβών

Παράλληλα, η έρευνα αφορούσε, μεταξύ άλλων, και τις απολαβές του καθηγητή, οι οποίες για το 2018 ανήλθαν στις 169.274 ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους εργοδότησης, το πανεπιστήμιο είχε εγκρίνει την εξαγορά του 50% του διδακτικού φόρτου από τον καθηγητή για περίοδο 6 μηνών (λόγω εργοδότησης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), ενώ παράλληλα ενέκρινε επιπρόσθετη αμοιβή ίση με το 80% του μισθού του για υπηρεσίες προς το Υπουργείο Υγείας, συν 30.000 ευρώ που αποτελεί την ετήσια χορηγία από την έδρα Eurobank Cyprus Ltd και η οποία διατίθεται στον εκάστοτε κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται πως επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός της καταγγελίας για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, «αφού για την απασχόλησή του (50% του εργάσιμου χρόνου του) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ο καθηγητής Γεράσιμος Φιλιππάτος αμείβεται με:

α) 100% των απολαβών της κλίμακας της θέσης του (Κλίμακα Α15 & Α16).

β) 100% του 80% του επιμισθίου του για υπηρεσίες του στο Υπουργείο. Υγείας.

γ) Επιπρόσθετες απολαβές 30.000 ευρώ από τη χορηγία της Μερικής Έδρας Eurobank Cyprus Ltd».

Σημειώνεται πως «με δεδομένο ότι ο καθηγητής Γεράσιμος Φιλιππάτος είναι δεσμευμένος με: α) 50% του εργάσιμου χρόνου του στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών β) τουλάχιστον 50% του εργάσιμου χρόνου του στα δημόσια νοσηλευτήρια, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Κύπρου και Υπουργείου Υγείας, προκύπτει ότι μαθηματικά δεν απομένει εργάσιμος χρόνος για το Πανεπιστήμιο Κύπρου» και εκ των πραγμάτων κρίνεται βάσιμη η καταγγελία ότι απουσιάζει από τα καθήκοντά του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε εγκρίνει αίτημα του καθηγητή για απαλλαγή από το διδακτικό έργο κατά 50% για την περίοδο 1/7/2018 ώς 31/12/2018 λόγω αυξημένων καθηκόντων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου (κοσμήτορας) αλλά και των διεθνών υποχρεώσεών του. Για την περίοδο 1/1/2019 έως 30/6/2019 δεν υπήρξε παρόμοιο αίτημα. Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται πως η εξαγορά του διδακτικού φόρτου κατά 50% δεν εφαρμόστηκε στην πράξη.

Σε σχέση με τις 30.000 ευρώ από τη χορηγία της Eurobank, την οποία το πανεπιστήμιο αποφάσισε να την παραχωρεί κατά 100% στον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, η εσωτερική έρευνα κατέδειξε ότι δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση στη συμφωνία Πανεπιστημίου – Τράπεζας. Η συγκεκριμένη πρακτική, σύμφωνα με το πόρισμα, έρχεται σε αντίθεση με τους κανονισμούς του πανεπιστημίου που αφορούν την ίδρυση ειδικών εδρών.

Δεν είναι η μόνη περίπτωση

Στο πόρισμα της έρευνας του εσωτερικού ελεγκτή του πανεπιστημίου Βάκη Ανδρέου αναφέρεται πως «εν όψει του γεγονότος ότι στην καταγγελία γίνεται αναφορά και για μεγάλες απουσίες και άλλων καθηγητών της Ιατρικής Σχολής, ο πρύτανης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα πρέπει να ζητήσει από την Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου και Ακαδημαϊκού Προσωπικού τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας για το σύνολο των καταγγελιών για τις οποίες, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, έχουν γίνει και σχετικά διαβήματα προς την ηγεσία του Πανεπιστημίου Κύπρου για να διαπιστωθούν τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα και να ληφθούν οι ενδεικνυόμενες αποφάσεις». Τέλος, διατυπώνεται η εισήγηση να επαναξιολογηθούν οι συνθήκες και τα δεδομένα που αφορούν τις αποφάσεις των οργάνων του Πανεπιστημίου Κύπρου για την εργοδότηση του Γ. Φιλιππάτου «και να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις».

«O δρ.Φιλιππάτος θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους επιστήμονες»

Από τη μεριά του, το SigmaLive επικοινώνησε με τον κ.Χριστοφίδη (τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου) ο οποίος τόνισε ότι ο δρ.Φιλιππάτος θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους επιστήμονες στον τομέα της καρδιολογίας και αποτελεί μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο.

Ο κ.Χριστοφίδης χαρακτήρισε ως «πλεκτάνη» την εν λόγω έρευνα αφού όπως είπε κάποιοι «θέλουν να βάλουν άλλο κοσμήτορα» και γι’ αυτό προφανώς γίνεται αυτό όλο.

«Χάρη σε αυτόν στελεχώσαμε τη Σχολή», είπε ο κ.Χριστοφίδης στο SigmaLive, ενώ επανέλαβε όσα είπε απ’ την πρώτη στιγμή στο Twitter του, ότι δηλαδή, «Ο Καθηγητής Καρδιολογίας Γ. Φιλιππάτος αξιολογείται ως ένας από τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο (The World’s Most Influential Scientific Minds 2017). Η Πολιτεία μετά από πιέσεις συνδικαλιστών, δεν του δίνει το δικαίωμα να εξασκεί το επάγγελμά του στο Γ.Νοσοκομείο Λευκωσίας».

Ποιος είναι ο Δρ. Γεράσιμος Φιλιππάτος

Ο Γεράσιμος Φιλιππάτος σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του με άριστα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε την κλινική του εκπαίδευση στην παθολογία, την καρδιολογία, την εντατική θεραπεία, την καρδιακή ανεπάρκεια και τη μεταμόσχευση καρδιάς στην Αθήνα, στο Σικάγο, ΗΠΑ, καθώς και στο Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Clinical Section και της Επιτροπής Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας καθώς και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Οξεία Καρδιακή Φροντίδα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Συντονιστής της Επιτροπής Προγράμματος για την καρδιακή ανεπάρκεια και την οξεία καρδιακή περίθαλψη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Κατευθυντήριων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας καθώς και της Επιτροπής Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Καρδιακή Ανεπάρκεια του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας και της American Heart Association. Έχει διατελέσει International Governor του American College of Chest Physicians και είναι Associate Editor του European Heart Journal, του International Journal of Cardiology. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 400 άρθρα στο «PubMed», 5 βιβλία και περισσότερα από 30 κεφάλαια βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου «Οξεία καρδιακή ανεπάρκεια» στον Braunwald, και στο Oxford Desc Reference: Cardiology.

Ο Γ. Φιλιππάτος βρίσκεται στη λίστα των Highly Cited Researchers του Thomson Reuters. [H-index – Scopus: 68, Web of Science: 58, Google Scholar: 84]. Είναι επίτιμο μέλος πολλών καρδιολογικών εταιρειών, όπως της Γαλλικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ρουμανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ουγγρικής Καρδιακής Εταιρείας.

Πηγές: Πολίτης Κύπρου, Sigmalive

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης