Της Άντζελας Πεΐτση
Την πλήρη αντίθεσής τους, για το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, συνεχίζουν να εκφράζουν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης. Ανεβάζοντας τους τόνους διαμαρτυρίας τους, για την «εισφρο-εισπρακτική» και «φορολογική» λαίλαπα που έρχεται στην Ελλάδα, ζητούν απόσυρση των προσχεδίων που είδαν το φως της δημοσιότητας και έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση. Το zougla.gr κατέγραψε τη συνέχιση των αντιδράσεων των επαγγελματικού κόσμου.
Το ΕΕΘ
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις αντιδράσεις του, κατά του νέου ασφαλιστικού καθώς και του φορολογικού που θέλει εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το zougla.gr, με τον Πρόεδρο του ΕΕΘ, ο κ. Μιχάλης Ζορπίδης, υπογράμμισε πως οι επαγγελματίες εμμένουν στις θέσεις τους και απορρίπτουν με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού και ό,τι είδε το φως της δημοσιότητας. Παράλληλα υπενθύμισε πως δεν προϋπήρχε ούτε η οφειλόμενη στοιχειώδης συζήτηση με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών, επιτηδευματιών και των κοινωνικών φορέων. Ο επαγγελματικός κόσμος περιμένει να δει αν τελικά υπάρξει διάλογος, πότε θα γίνει και υπό με ποιες προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης επιτίθενται στην εισφοροεισπρακτική επιδρομή που επιχειρείται με αυτό το προσχέδιο νόμου, το οποίο οδηγεί σε μαζική και βίαιη έξοδο μεγάλου αριθμού ενεργών ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτόματα καθίσταται παντελώς επισφαλής η ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα του ΟΑΕΕ.
Το ΒΕΘ
Την ανησυχία του για το νέο κύκλο αβεβαιότητας, στον οποίο έχει εισέλθει η χώρα εκφράζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι δύσκολες ημέρες που αντιμετωπίζουμε, θέλουν ουσιαστικές δράσεις για την αντιμετώπιση τους και όχι ωραιοποίηση της υφιστάμενης εκρηκτικής κατάστασης.
«Η επανάληψη από πλευράς του πρωθυπουργού, κατά την παρέμβαση του στο υπουργικό συμβούλιο για αύξηση των εισφορών κατά 1% από τους εργοδότες, την ώρα που οι θεσμοί το έχουν απορρίψει δημιουργεί μόνο εκνευρισμό, χωρίς να δίνει λύση στο πρόβλημα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, σημειώνοντας ότι τέτοιες επιλογές δημιουργούν, σε συνδυασμό με τα πλείστα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα, συνωστισμό για την έξοδο… των επενδυτών από τη χώρα.
«Για μια χώρα που έχει άμεση ανάγκη από ιδιωτικά κεφάλαια, επενδύσεις και θέσεις εργασίας, η τάση αυτή ισοδυναμεί με θανάσιμο κίνδυνο. Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να έχει σημάνει συναγερμό και να προωθεί γενναία μέτρα για την αντιστροφή της κατάστασης. Αυτό που συμβαίνει είναι το ακριβώς αντίθετο. Αντί για μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, βλέπουμε τακτικές που επιδεινώνουν περαιτέρω το επιχειρηματικό κλίμα. Την ίδια ώρα όλες οι κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στο δρόμο, συντηρώντας μία λογική βεντέτας μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι αναμφίβολα πρέπει να στηριχθούν οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ωστόσο η λύση δεν είναι να φτωχοποιηθεί όλη η κοινωνία.
Και καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ: «Η κόπωση από τα χρόνια της λιτότητας αποτελεί κακό σύμβουλο. Τα οικονομικά προβλήματα που έχει η χώρα μπροστά της είναι πολλά, την ώρα μάλιστα που διογκώνεται το προσφυγικό ζήτημα, θέτοντας εν αμφιβόλω τη χώρα μας εντός της ζώνης Σέγκεν. Δεν έχουμε περιθώρια για νέες παλινωδίες. Η οικονομία δεν αντέχει άλλο. Έστω και την ύστατη στιγμή πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η κυβέρνηση να αντιληφθεί την ηλεκτρισμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί χωρίς κορώνες και μικροπολιτικές. Από την πλευρά της και η αντιπολίτευση πρέπει εποικοδομητικά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Με διάλογο αλλά και με ουσιαστικές αλλαγές στην πράξη. Τα Επιμελητήρια είναι παρόντα στις εξελίξεις έχοντας καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ρεαλιστική βάση συζήτησης για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με κοινωνικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό πρόσημο».
Το ΟΕΕ
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος τονίζει οι επιστημονικοί φορείς-ελεύθεροι επαγγελματίες εμμένουν στην απόφασή τους για αποχή από το διάλογο, όπως επιχειρείται από την Κυβέρνηση μέχρι σήμερα, χωρίς αναλογιστικές μελέτες, ποσοτικοποιήσεις και συγκεκριμένα στοιχεία και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Θεωρούν ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι φορολογικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι ασφαλιστικού. Διάλογος πρέπει να γίνει επί τη βάσει ασφαλίστρου και παροχής και ουχί φορολογικού χαρακτήρα ποσοστών επί του εισοδήματος. Ζητούν να μην ενταχθούν στον ενιαίο φορέα ασφάλισης. Ζητούν ο διάλογος να ξεκινήσει από μηδενική βάση.
Είναι έτοιμοι, όταν θα λάβουν συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες από το Υπουργείο, να καταθέσουν συγκεκριμένες και ποσοτικοποιημένες προτάσεις” αναφέρεται στην ανακοίνωση των επιστημονικών φορέων – ελευθέρων επαγγελματιών την οποία υπογράφουν οι εξής: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος & Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ένωση Φοροτεχνικών Ελλάδος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος και Ένωση Ελλήνων Χημικών.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. Κωνσταντίνο Κόλλιας εκφράζοντας την έντονη αντίδραση και αγανάκτηση των οικονομολόγων και λογιστών-φοροτεχνικών απέστειλε επιστολή του προς τον υπουργό εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Στην επιστολή η οποία κοινοποιείται στο γραφείο του Πρωθυπουργού και στα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη ο κ. Κόλλιας διατυπώνει την έκπληξή του για το γεγονός ότι το υπουργείο εργασίας απέκλεισε τους οικονομολόγους και λογιστές – φοροτεχνικούς από την νέα πρόταση που κατέθεσε προς τους επιστημονικούς φορείς, δημιουργώντας έτσι επιστήμονες ελευθέρους επαγγελματίες δύο ταχυτήτων.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή
Οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας
Αγανακτισμένοι από τη γενικότερη υφεσιακή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι τα μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Το μέλος τους Σ.Ε.Β.Ε. Μιχάλης Ναλμπάντης, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr δήλωσε: Η πραγματική οικονομία βρίσκεται στο γύψο εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Η όποια σταθεροποίηση και προοπτική αντιστροφής του επιχειρηματικού κλίματος που είχε επιτευχθεί το 2014, έχει προ πολλού εξανεμιστεί. Η αβεβαιότητα και η πόλωση έχουν κυριαρχήσει για ακόμη μια φορά στην ελληνική πραγματικότητα, με τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα να καταγράφουν σημαντικές, έως μη αναστρέψιμες απώλειες». Και κατέληξε: «Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μέσω της πραγματικής οικονομίας δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, το πολυδιαφημισμένο έργο της οποίας, εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλείται στην αποκατάσταση ημετέρων κομματικών στελεχών, το σύμφωνο συμβίωσης και τις τηλεοπτικές άδειες».