Συνολικά 163 παραλίες του Nομού Αττικής και των γύρω περιοχών μπήκαν εφέτος στο μικροσκόπιο του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο τα νερά στα οποία επιλέγουμε να κολυμπήσουμε είναι καθαρά, λιγότερο καθαρά ή ακόμη και απολύτως ακατάλληλα, καθώς έχουν μικροβιακό φορτίο εκτός των επιτρεπόμενων ορίων.

Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν από τις 16 έως και τις 24 Μαΐου, και οι τιμές που εμφανίζονται δίπλα σε κάθε περιοχή είναι το αποτέλεσμα τριπλής δειγματοληψίας από κάθε σημείοΤο Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών προχώρησε και το 2017, για 38η χρονιά, στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών και αναλύσεων στα μικροβιολογικά εργαστήρια που διαθέτει.

Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν από τις 16 έως και τις 24 Μαΐου, και οι τιμές που εμφανίζονται δίπλα σε κάθε περιοχή είναι το αποτέλεσμα τριπλής δειγματοληψίας από κάθε σημείο, έτσι ώστε να περιοριστεί δραματικά -σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ- ο παράγοντας της «τυχαιότητας», κάτι το οποίο συμβάλλει στην αξιοπιστία αλλά και στην ακρίβεια του αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΚΟΕ διαθέτει ιδιόκτητα πιστοποιημένα εργαστήρια. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων δημοσιεύονται σε ειδικό ένθετο της εφημερίδας του Κέντρου «ΟΙΚΟνομια» και θα προσκομισθούν αυτή την εβδομάδα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου,

Πατήστε πάνω στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας για να διαβάσετε όλη την έρευνα…

Τα αποτελέσματα

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 163 σημεία που ελέγχθηκαν 98 θάλασσες κρίθηκαν κατάλληλες (60,12%) (σε διάφορες διαβαθμίσεις), ενώ 65 (39,87%) ήταν αυτές στις οποίες δεν θα έπρεπε ούτε καν να πλησιάζουμε.

Σύνολο σημείων δειγματοληψίας: 163
Κατάλληλες παραλίες: 98 (60,12%)
Ακατάλληλες παραλίες: 65 (39,87%)

Στους παρακάτω πίνακες, που αφορούν στις ακτές της Αττικής, του Ευβοϊκού και του Κορινθιακού, δεν φαίνεται απλώς η καταλληλότητα ή μη της κάθε ακτής, αλλά και ο βαθμός της όποιας καθαρότητας, καθώς παρατίθενται αναλυτικά και οι τιμές για τα κολοβακτηρίδια και τον εντερόκοκκο ανά όγκο νερού.

Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων το ΠΑΚΟΕ κάνει την κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τις Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α).

Oι δειγματοληψίες συνεχίζονται – Οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν 

Οι δειγματοληψίες συνεχίζονται και τον Ιούλιο στις Περιφέρειες και στα νησιά .Το ΠΑΚΟΕ και οι Επιστημονικοί του συνεργάτες μεταξύ άλλων χημικοί περιβάλλοντος, βιολόγοι και γιατροί συνεχίζουν μέχρι τις 15 Ιουλίου τις δειγματοληψίες σε πολυσύχναστες παραλίες των Περιφερειών και των νησιών. Και αυτά τα αποτελέσματα θα δίδονται στη δημοσιότητα σταδιακά μέχρι τις 25 Ιουλίου. Επίσης δίνεται στη δημοσιότητα τηλέφωνο επικοινωνίας για τους πολίτες που θέλουν να ενημερώνονται  σχετικά με τις αναλύσεις των υδάτων αλλά και για να καταγγείλουν εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος στην περιοχή τους. (210 8101609/ 2108100805/ 2108100804/ 6944415875) 

Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΚΟΕ: Πρόεδρος: Παναγιώτης Χριστοδουλάκης – Χημικός – Γεωλόγος Ph.D.,Αντιπρόεδρος:Μανώλης Μπαχλιτζανάκης Δημοσιογράφος,Γενικός Γραμματέας: Κων/νος Σολδάτος Ιατρός, Μέλη : Ναταλία Χριστοδουλάκη – Υγιεινολόγος, ΓεώργιοςΤσούνης-Δικηγόρος.

Το επιστημονικό συμβούλιο: Ηλίας Πανταζόπουλος – Παιδοκαρδιολόγος, Δ/ντης Ιατρικού Κεντρου Αθηνών,Αντιπρόεδρος: Σπύρος Οικονομίδης– Καθηγητής Πανεπιστημίου,Γενικός Γραμματέας: Γεώργιος Αφορδάκος – Καθηγητής Παν/μιου,Μέλη:Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης – Χημικός Μηχανικός
Ηλίας Αλεξάνδρου -Δικηγόρος.

Ερευνητικό τμήμα: Στέλιος Λιοδάκης – Καθηγητής ΕΜΠ, Μαρία Παπαδοπούλου – Μικροβιολόγος

ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 

Ακατάλληλες θάλασσες

– Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.α.

– Οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Άγιοι Απόστολοι σε ποσοστό 43,24%

– Η περιοχή από τον Πειραιά έως Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 60%

– Στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 23,07%.

– Ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 43,75% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 32 ακτών που αναλύθηκαν.

– Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 39,39% 

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι λιμενικές αρχές και ο ΕΟΤ υποχρεούνται να συνεργασθούν για την εφαρμογή ανασταλτικών μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στη σήμανση περί της ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης.

Ο κίνδυνος για την υγεία από τους εντερόκοκκους

Οι εντερόκοκκοι («εντερικοί κόκκοι») είναι μικροοργανισμοί και συγκεκριμένα βακτήρια. Η ποιότητα του θαλασσινού νερού εξαρτάται και από την ποσότητα των βακτηρίων αυτών που υπάρχουν.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, η αυξημένη ποσότητα εντερόκοκκων στο νερό που κολυμπάμε μπορεί να προκαλέσει:

– ουρολοιμώξεις
– μικροβιαιμία/ενδοκαρδίτιδα (τόσο σε προσθετικές όσο και σε ακέραιες βαλβίδες)
– ενδοκοιλιακές και πυελικές λοιμώξεις. Σπανιότερα λοιμώξεις τραυμάτων, εγκαυμάτων, μηνιγγίτιδα και νεογνική σήψη

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 

Διαβάστε την έρευνα του ΠΑΚΟΕ για τις κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες το 2013 

Διαβάστε την έρευνα του ΠΑΚΟΕ για τις κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες το 2014

Διαβάστε την έρευνα του ΠΑΚΟΕ για τις κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες το 2015 

Διαβάστε την έρευνα του ΠΑΚΟΕ για τις κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες το 2016

Διαβάστε επίσης: “Μαϊμού γαλάζιες σημαίες”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Zougla newsroom