Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης – Μυρτώ Τσάβαλου
Ρεσιτάλ ασυνεννοησίας και κακού συντονισμού μίας ιδιαίτερης σοβαρής κατάστασης παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του διημέρου, μεταξύ των ιταλικών και των ελληνικών αρχών, με φόντο τη ναυτική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους-επιβάτες του πλοίου «Norman Atlantic».
Με την αγωνία συγγενών των Ελλήνων επιβατών να κορυφώνεται, η στρόφιγγα της ενημέρωσης από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι κλειστή. Η ιταλική Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό μετέδιδαν πληροφορίες, βάσει των δικών τους ερευνών, καθώς η Ιταλία ηγείτο των επιχειρήσεων με το 90% των δυνάμεων.
Με την αγωνία συγγενών των Ελλήνων επιβατών να κορυφώνεται, η στρόφιγγα της ενημέρωσης από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι κλειστήΤην ίδια ώρα οι ελληνικές Αρχές με έκτακτες συνεντεύξεις Τύπου έδειχναν να αγνοούν σημαντικές λεπτομέρειες και μέχρι αυτήν την ώρα υπάρχει μεγάλη σύγχυση όσον αφορά στον αριθμό των νεκρών, των διασωθέντων Ελλήνων και τυχόν αγνοουμένων.
Από τη μία πλευρά οι Ιταλοί διαψεύδουν ελληνικά ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για δεκάδες αγνοούμενους και κρατούν επιφυλάξεις ως προς τον πραγματικό αριθμό των επιβαινόντων στο «Norman Atlantic».
Από τον Άννα στον Καϊάφα…
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το zougla.gr, έπειτα από τηλεφωνήματα και καταγγελίες συγγενών των επιβατών για τους οποίους δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, επικοινώνησε με το Υπουργείο Ναυτιλίας το οποίο δήλωσε ότι ακολουθεί ρητά το briefing των Ιταλών.
Από χθες το βράδυ, έγινε γνωστό ότι στο «Norman Atlantic» επέβαιναν 478 άνθρωποι, 422 επιβάτες και 56μελες πλήρωμα, ωστόσο οι ιταλικές Αρχές -κατόπιν επικοινωνίας με το zougla.gr- τονίζουν ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 427 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τα 56 μέλη του πληρώματος και έχουν μεταφερθεί στην ξηρά ή σε άλλα πλοία.
To βράδυ της Δευτέρας υπήρξε επίσημη ενημέρωση στο Yπουργείο Ναυτιλίας για τη λίστα των επιβαινόντων στο πλοίο «Norman Atlantic» από στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ. Σύμφωνα με αυτή, στο πλοίο «Norman Atlantic» επέβαιναν συνολικά 475 άτομα εκ των οποίων 55 αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου. Το Υπουργείο από την πλευρά του είχε αναφέρει ότι στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 478 άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες.
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας, Μαουρίτσιο Λούπι, δεν μπορεί προς το παρόν να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων, καθώς υπήρχαν προκρατήσεις και ενδεχομένως ορισμένοι πολίτες τελικά να μην ταξίδεψαν με το «Norman Atlantic».
Eπίσης, όπως διευκρίνισε, πριν το καράβι ξεκινήσει το ταξίδι του προς την Ανκόνα, είχε μεσολαβήσει μία στάση στην Ηγουμενίτσα, όπου πιθανόν εκεί να αποβιβάστηκαν ορισμένοι επιβάτες.
Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο είχε ξεκινήσει από Πάτρα με προορισμό την Ανκόνα, έχοντας προηγουμένως αγκυροβολήσει στην Ηγουμενίτσα.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι εκπρόσωποι των ιταλικών αρχών στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν λίγο πριν τις 19.00 διευκρίνισαν πως «από αυτούς που έχουμε βρει υπάρχουν άτομα που δεν ήταν καταγεγραμμένα στη λίστα των επιβατών».
Τα παραπάνω στοιχεία που δόθηκαν από τους Ιταλούς αξιωματούχους φέρονται να δικαιολογούν τη σύγχυση που επικράτησε νωρίτερα, σχετικά με άγνωστο αριθμό αγνοουμένων. Εξάλλου, πριν τη συνέντευξη Τύπου, η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε στο zougla.gr πως δεν είχε καμία πληροφορία για αγνοούμενους. Παράλληλα, κάποια ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 458 συνολικά επιβάτες.
Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι σύντομα θα διαλευκανθεί πόσοι τελικά από τους αναγραφόμενους στη λίστα των επιβατών βρίσκονταν στο πλοίο κατά τη διάρκεια του συμβάντος.
Όσον αφορά στον αριθμό των διασωθέντων ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας Giuseppe de Giorgi ξεκαθάρισε ότι έως τώρα έχουν καταμετρηθεί 427 άτομα και οι έρευνες στον θαλάσσιο χώρο για τυχόν επιζώντες συνεχίζονται.
Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό: «Τέσσερις αξιωματικοί μας παραμένουν στο Norman Atlantic»
Το zougla.gr, μιλώντας νωρίτερα με αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, ενημερώθηκε για τη συνέχιση των ερευνών. Όπως έγινε γνωστό, πάνω στο πλοίο παραμένουν τέσσερις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας και διερευνούν το πλοίο.
Τέλος, μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού έκανε λόγο για μια «ιστορική επιχείρηση διάσωσης για τις αρχές της Ιταλίας».
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των επιβαινόντων όπως ενημέρωσαν οι ιταλικές αρχές, υπήρχαν 22 Αλβανοί, 18 Γερμανοί και 10 Ελβετοί.
Στην Ηγουμενίτσα 69 διασωθέντες
Στην Ηγουμενίτσα έφτασε, λίγα λεπτά μετά τις 19:30 το απόγευμα της Δευτέρας, το Cruise Europa μεταφέροντας 59 από τους διασωθέντες του μοιραίου πλοίου «Norman Atlantic», που στοίχισε μέχρι στιγμής τη ζωή 10 ανθρώπων.
Σύμφωνα με τις Αρχές, τέσσερις από τους διασωθέντες βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, καθώς δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τα όσα έζησαν τις τελευταίες ώρες.
Για το λόγο αυτό στο σημείο βρίσκονται ψυχολόγοι, ώστε να τους παραχθεί η απαραίτητη ψυχολογική στήριξη.
Συγκλονιστική είναι η ιστορία δύο ανήλικων παιδιών που αφίχθησαν στο λιμάνι, απ’ όπου τα παρέλαβε ο θείος τους, καθώς οι γονείς τους -επίσης επιβάτες του πλοίου- αγνοούνται.
Ο οδηγός Χρήστος Πέρλης, ένας από τους διασωθέντες του «Norman Atlantic», περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές που διαδραματίστηκαν στο πλοίο.
«Δεν υπήρχε κανείς. Γινόταν ένας χαμός! Το πλήρωμα ήταν άφαντο. Δεν μας ειδοποίησαν. Πνιγήκαμε μέσα στις καμπίνες από τους καπνούς και τις φωτιές. Σηκωνόμαστε στις 4:00 το πρωί, τραβάμε την κουρτίνα μας και η φωτιά ήταν στο παράθυρό μας», είπε μεταξύ άλλων.
Στην Πάτρα εννέα Έλληνες διασωθέντες
Στο λιμάνι της Πάτρας έφτασε τα ξημερώματα της Τρίτης το Cruise Europa. Όπως αναφέρει το patratora.gr, ανάμεσα στους διασωθέντες που μετέφερε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο στην Πάτρα είναι εννέα Πατρινοί και έξι αλλοδαποί.
Οι εννέα Έλληνες είναι οι: Σταυροπούλου Παρασκευή, Λέφα Βαρβάρα, Κουτρόπουλος Παναγιώτης, Δημητρουλάκη Πολιμία, Κούτσης Χρήστος, Κουμουκέλης Παναγιώτης, Μυλωνάς Αντώνης, Κατσαρού-Γιαννοπούλου Βασιλική και Μαντίλας Δημοσθένης.
Στο πλαίσιο ετοιμότητας υποδοχής των διασωθέντων, στον χώρο υποδοχής βρίσκονταν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, αλλά και δυο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Οι επιβάτες του μοιραίου πλοίου περιγράφουν τις δραματικές ώρες που έζησαν μέχρι την διάσωση τους. «Αναζητώ τον άνδρα μου. Κανείς δεν με ενημερώνει που είναι», δήλωσε μια εμφανώς ταλαιπωρημένη ηλικιωμένη επιβάτης.
«Ευτυχώς που ήρθαν τα σούπερ πούμα και σωθήκαμε. Διαφορετικά θα καιγόμασταν σαν τα ποντίκια», ανέφερε μέλος του πληρώματος του μοιραίου πλοίου.
Ένας νεαρός γιατρός, ο οποίος ταξίδευε με το «Norman Atlantic» έχοντας τελικό προορισμό το Δουβλίνο, όπου και εργάζεται περιγράφει την κατάσταση που επικράτησε στο πλοίο αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο γκαράζ.
«Βρήκαμε καταφύγιο για τέσσερις ώρες στην γέφυρα. Μετά αναγκαστήκαμε να φύγουμε γιατί και εκεί έφτασαν οι φλόγες. Βάρκες δεν είδαμε να πέφτουν, ούτε να οργανώνεται κάτι άμεσα«, για να προσθέσει «συντονισμός δεν υπήρχε, όμως επειδή ξέρω Ιταλικά, άκουγα τον καπετάνιο και το πλήρωμα να ζητούν άμεσα την αποστολή σωστικών συνεργείων».
Συγκινητικές στιγμές εξελίχθηκαν στο χώρο υποδοχής, όταν συγγενείς μετά τις εφιαλτικές ώρες αγωνίας που πέρασαν, μέχρι να μάθουν νέα για την τύχη των οικείων τους, τους ξαναέσφιξαν στην αγκαλιά τους
Στην Κέρκυρα άλλοι επτά διασωθέντες
Το πρωί της Δευτέρας με ελικόπτερο τύπου Sikorsky έφτασαν στην Κέρκυρα, έχοντας εμφανή τα σημάδια των κακουχιών, επτά από τους διασωθέντες του «Norman Atlantic».
Τέσσερις εξ αυτών μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης, ενώ τρεις οδηγήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο για νοσηλεία. Οι άλλοι δύο επρόκειτο να αναχωρήσουν το απόγευμα για την Αθήνα.
Τους διασωθέντες υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, μαζί με την αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κέρκυρας Ν. Πανδή, τον αντιπεριφερειάρχη απασχόλησης, κοινωνικής μέριμνας και εθελοντισμού Αλ. Μιχαλά, το δήμαρχο της Κέρκυρας Κ. Νικολούζο και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους φορέων.
Έκκληση από συγγενείς επιβατών
Μιλώντας στο zougla.gr συγγενείς που ανέμεναν την επιστροφή Ελλήνων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας (με C-130) απηύθυναν έκκληση στις Αρχές ώστε να γίνει λεπτομερής ενημέρωση, καθώς αγνοείται η τύχη των δύο οδηγών.
Συγγενής του Γιάννη Σοφού ανέφερε ότι αγνοούνται τα ίχνη του. Παράλληλα η κόρη του Δημητρουλάκη Γιώργου (ιδιοκτήτη νταλίκας) τόνισε: «Η μητέρα μου σώθηκε και επιβιβάστηκε στο Europa Cruise, ωστόσο για τον πατέρα μου δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση».
Στην Ελευσίνα το C-130
Στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας προσγειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας το αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε από το Λέτσε και το Μπάρι της Ιταλίας 43 διασωθέντες του Norman Atlantic. Πρόκειται για 40 Έλληνες και τρεις αλλοδαπούς.
Σε δηλώσεις τους, άνθρωποι που βρίσκονταν εντός του πλοίου, μίλησαν για την περιπέτειά τους. «Ήμουν τριάντα ώρες με δώδεκα μποφόρ όρθιος, βρεγμένος και στο τέλος κατέβηκα και με ανεμόσκαλα 40 μέτρα και τα τελευταία τρία μέτρα τα πήδηξα», τόνισε ο κ. Κώστας Τσιρίγκος:
Μία άλλη επιβάτιδα, η κα. Ευφροσύνη Μπεζάκη ανέφερε τα εξής:
Ανταπόκριση από το Μπάρι
Στις 8:00 το πρωί της Τρίτης φτάνει στο λιμάνι του Πρίντιζι το πλοίο Saint Georgio. Από το πρωί αναμένεται να στηθεί επιχείρηση, παρόμοια με αυτή που στήθηκε για το Spirit Of Piraeus, το οποίο έπειτα από τρεις ώρες επιχειρήσεων δεν κατάφερε να προσεγγίσει το λιμάνι του Πρίντιζι και τους 49 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και 25 Έλληνες, με συνέπεια να ταλαιπωρηθούν ακόμα περισσότερο.
Σύμφωνα με Ιταλό δημοσιογράφο, συνεργάτη του zougla.gr, οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα κακές, ωστόσο οι Αρχές εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι το Saint Georgio, το οποίο είναι πολεμικό, θα μπορέσει να προσεγγίσει το λιμάνι.
Σήμερα το πρωί έφτασαν τελικά οι επιβάτες του Spirit of Piraeus σε ασφαλές λιμάνι. Τόσο οι ιταλικές Αρχές, όσο και οι προξενικές της Ελλάδας έτρεξαν να συνδράμουν.
Οι πρώτοι που μπήκαν στο πλοίο ήταν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Εξέτασαν και τους 49 επιβάτες, δίνοντας προτεραιότητα σε μία έγκυο γυναίκα από τη Γεωργία και στον Έλληνα Λεωνίδα Κωνσταντινίδη, ο οποίος έφερε εγκαύματα. Άμεσα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Μάλιστα, οι γιατροί άφησαν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να χρειαστεί πλαστικές επεμβάσεις. Νοσηλεύεται στην Πολυκλινική του Πρίντιζι.
Όσον αφορά στα τρία παιδιά από την Ελλάδα και το ένα από τη Γεωργία, οι γιατροί έσπευσαν καταρχάς να καθησυχάσουν τους συγγενείς και τους δημοσιογράφους που ρωτούσαν για την υγεία τους.
«Είναι καλά. Δεν διατρέχουν κίνδυνο», επιβεβαίωσε η επικεφαλής των γιατρών στο λιμάνι του Μπάρι.
Ο Έλληνας πρέσβης Θεμιστολής Δεμίρης και ο πρόξενος Νίκος Τσωίδης στην αρχή περίμεναν και οι ίδιοι στο Πρίντιζι, ενώ μετά μετέβησαν στο λιμάνι του Μπάρι, για να υποδεχτούν το Spirit of Piraeus.
Μάλιστα, ο πρέσβης ήταν από τους πρώτους που έκαναν λόγο για δύο παράνομους επιβάτες στο «Norman Atlantic», ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στην περιβόητη λίστα του καραβιού. Κεφάλαιο που ακόμα παραμένει ανοιχτό.
Τελικά, πόσοι ταξίδεψαν με το «Norman Atlantic»; Μέχρι και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οι ιταλικές Αρχές έκαναν λόγο για 10 νεκρούς και πολλούς αγνοούμενους.
«Κοιμόμουν όταν άκουσα κάποιο θόρυβο. Σηκώθηκα και είδα τις φλόγες να μας πλησιάζουν. Χωρίς δεύτερη σκέψη, πήρα τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου και τρέξαμε στη λέμβο. Πηδώντας είδα να χάνω από το χέρι τον 5χρονο γιο μου. Ευτυχώς, ο Σεμπάστιαν με ένα άλμα έφτασε δίπλα μου κι έτσι σωθήκαμε», ήταν τα λόγια του Κερκυραίου Θανάση Τσούνα, που έκαναν τους δημοσιογράφους όλων των ΜΜΕ να παρακολουθούν με αγωνία.
«Όχι, δεν ήμουν στο πλοίο. Ο γιος μου ήταν. Τρέχω να μάθω τι έγινε με αυτόν. Από χθες δεν απαντάει στο τηλέφωνο», είπε ένας Ιταλός πατέρας γεμάτος δάκρυα.
Συγκλονιστική είναι και η στιγμή του διασώστη να κατεβαίνει τη σκάλα του πλοίου με ένα 5χρονο Ελληνόπουλο στην αγκαλιά του, μία εικόνα που ταξιδεύει ανά τον κόσμο.
Διαβάστε επίσης:
RAI: 80 από τους διασωθέντες δεν είχαν δηλωθεί σε λίστα
Aυτός είναι ο καπετάνιος του “Norman Atlantic”
Έκκληση συγγενών επιβατών του «Norman Atlantic» μέσω του zougla.gr