Του Κώστα Μπετινάκη
Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Μαζί με 12 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, ξεκίνησε ο πάπας το ταξίδι της επιστροφής του στο Βατικανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ο πάπας είχε ζητήσει μέσω αξιωματούχων του να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Η ενέργεια ερμηνεύεται ως μήνυμα προς τους ηγέτες της ΕΕ για το Προσφυγικό.

Το χρονικό της επίσκεψης

Λίγα λεπτά μετά τις 10.00 προσγειώθηκε στη Λέσβο το αεροσκάφος που μετέφερε τον πάπα Φραγκίσκο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη πάπα στη χώρα μας έπειτα από 15 χρόνια και η Λέσβος έχει τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον ποντίφικα αναχώρησε από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης στις 7.00 τοπική ώρα (8.00 ώρα Ελλάδος).

Τον πάπα τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός και τον καλωσόρισαν ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β΄, και έπειτα ο πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά τον πάπα Φραγκίσκο για την πρωτοβουλία του να επισκεφθεί τη Λέσβο, κατά τη συνάντησή τους αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί.

Ο ποντίφικας από την πλευρά του εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και τη γενναιοδωρία του απέναντι στους πρόσφυγες.

Διαβάστε: Το ευχαριστώ του πάπα στα ελληνικά

Λίγο μετά τις 11.00 οι τρεις ιεράρχες πήγαν στο Κέντρο Υποδοχής-Ταυτοποίησης στη Μόρια και χαιρέτησαν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί. 

Ασυνόδευτα παιδιά και γυναίκες με τα μωρά τους στην αγκαλιά άπλωναν τα χέρια τους για να χαιρετήσουν τους τρεις προκαθημένους.

Προσφυγόπουλα με ζωγραφιές και ταμπλό τούς καλωσόριζαν και ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Ένας νεαρός πρόσφυγας, κλαίγοντας γοερά, φίλησε τα χέρια του πάπα και του πατριάρχη, και τους παρακάλεσε να κάνουν κάτι ώστε να συνεχίσουν να ελπίζουν.

Δείτε τα βίντεο:

Έξω από τη σκηνή που είχε στηθεί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες φώναζαν ρυθμικά το σύνθημα «Freedom, freedom» («Ελευθερία, ελευθερία»).

Οι ομιλίες

Μετά την επίσκεψή τους στο στρατόπεδο της Μόριας, οι τρεις ιεράρχες με τις ομιλίες τους έστειλαν το μήνυμά τους για την προσφυγική κρίση.

«Καθοριστικής σημασίας, η παρουσία του πάπα στον τόπο μας. Μαζί υπογραμμίζουμε τη σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων» δήλωσε ο ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β΄.

«Ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό των προσφύγων. Από τη Λέσβο ξεκινά ένα παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης ώστε να αλλάξουν ρότα όσοι κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους και να επιστρέψει η ειρήνη. Θρηνούμε τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν στο Αιγαίο. Απευθύνω έκκληση να αναλάβει επιτέλους ο ΟΗΕ να πράξει τα δέοντα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγική κατάσταση.»

«Καμαρώνω για τους Έλληνες που παρά τις δυσκολίες βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο Γολγοθάς τους ελαφρύτερος» υπογράμμισε.

Δείτε τις ομιλίες των τριών προκαθημένων:

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Ταξιδέψαμε ως εδώ για να σας πούμε ότι σας νοιαζόμαστε, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στους Έλληνες που σας καλωσόρισαν. Η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος. Είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου. Πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουμε τα μάτια και τις καρδιές του κόσμου» δήλωσε.

Τελευταίος μίλησε ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος απευθυνόμενος στους πρόσφυγες είπε: «Δεν είστε μόνοι. Περάσατε πολλά δεινά σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Ήρθα εδώ για να σταθώ δίπλα σας και να ακούσω τις ιστορίες σας. Ήρθαμε για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση». 

«Ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, παρόλο που διανύει μια δύσκολη περίοδο» πρόσθεσε ο ποντίφικας

Μετά τις ομιλίες και την υπογραφή κοινής διακήρυξης προς την παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, οι τρεις ιεράρχες γευμάτισαν μαζί με τρεις οικογένειες προσφύγων. Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για τον καταυλισμό σημερινό φαγητό: ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.

Στις 13.45 ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου ο πάπας, ο οικουμενικός πατριάρχης και ο αρχιεπίσκοπος έριξαν στη θάλασσα στεφάνια στη μνήμη των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε η ομιλία του πάπα Φραγκίσκου.

Η ομιλία του πάπα από το λιμάνι της Λέσβου:

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Αγαπητοί αδερφοί και αδερφές,

Η Λέσβος έγινε ένα λιμάνι για πολλούς μετανάστες και γι’ αυτό το λόγο βρίσκομαι σήμερα εδώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρος της Δημοκρατίας που με προσκάλεσε μαζί με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Οι ανησυχίες των θεσμών και του κόσμου είναι κατανοητές και θεμιτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω από όλα οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι»Να εκφράσω το θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό, ο οποίος μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και διάπλατες τις πόρτες. Ο Κύριος θα ξέρει να ανταποδώσει αυτή γενναιοδωρία, όπως και εκείνη των άλλων γειτονικών λαών που υποδέχτηκαν πρόσφυγες.

Θα ήθελα να κάνω έκκληση για υπευθυνότητα μπροστά σε μια κρίσιμη κατάσταση. Οι ανησυχίες των θεσμών και του κόσμου εδώ στην Ελλάδα είναι κατανοητές και νόμιμες. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι απλά αριθμοί, είναι άνθρωποι, ονόματα, ιστορία.

Δυστυχώς μερικοί, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, θύματα απάνθρωπων συνθηκών και υποβεβλημένοι στις κακουχίες δεινών βασανιστών.

Εσείς, κάτοικοι της Λέσβου, αποδεικνύετε πως σε αυτά τα χώματα χτυπάει ακόμη η καρδιά μιας ανθρωπότητας που ξέρει να χτίζει γέφυρες και αρνείται να υποστηρίξει τη θεωρία πως οι φράχτες μπορούν να φέρουν ασφάλεια. Πράγματι, οι φράχτες προκαλούν διαιρέσεις.

Για να είμαστε όντως αλληλέγγυοι με όποιον είναι αναγκασμένος να εγκαταλείψει την πατρική του γη, είναι αναγκαία η καταστολή των αιτιών.

Να χάσουν κάθε υποστήριξη όσοι επιδιώκουν σχέδια μίσους και βίας.

Ανανεώνω την ευχή να έχει επιτυχία η πρώτη παγκόσμια ανθρωπιστική Σύνοδος Κορυφής, που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη τον ερχόμενο μήνα.

Αυτή είναι η αληθινή εξουσία που γεννά την ειρήνη. Μόνο όποιος υπηρετεί με αγάπη υπηρετεί την ειρήνη. Ευχαριστώ εσάς επειδή είστε φύλακες ανθρωπιάς, επειδή φροντίζετε με τρυφερότητα τη σάρκα του Χριστού, που πονάει και υποφέρει για κάθε άνθρωπο που πονάει και είναι ξένος, και εσείς τον υποδεχτήκατε. Ευχαριστώ.

Φωτογραφίες από το λιμάνι:



Ακολούθησε δέηση για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα από την αποβάθρα του λιμανιού. 

Στη συνέχεια οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες μετέβησαν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, ενόψει της αναχώρησης του προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας από τη Λέσβο, λίγο πριν από τις 15.30.

Τα μέτρα ασφαλείας στο νησί ήταν δρακόντεια, ενώ ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει η επίσκεψη είναι ότι στη Λέσβο βρίσκονται πάνω από 500 δημοσιογράφοι και τεχνικοί από όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά και με πρωτοβουλία του ίδιου του πάπα έσπασε το πρωτόκολλο και οι τρεις προκαθήμενοι επιβιβάστηκαν στο ίδιο βαν για να πάνε από το αεροδρόμιο στη Μόρια. Σε όλη τη διαδρομή από πάνω τους πετούσε ελικόπτερο της αστυνομίας.


 
Η έκκληση-διακήρυξη

Το πλήρες κείμενο της έκκλησης-διακήρυξης των τριών θρησκευτικών ηγετών από τη Λέσβο έχει ως εξής:

Ημείς ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συναντηθήκαμε στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να αποδείξουμε την βαθιά ανησυχία μας για την τραγική κατάσταση των πολυάριθμων προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που έχουν έλθει στην Ευρώπη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από καταστάσεις συγκρούσεων και, σε πολλές περιπτώσεις, καθημερινών απειλών για την επιβίωσή τους. Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μπορεί να αγνοήσει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

Η τραγωδία της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων, και είναι ουσιαστικά μια κρίση της ανθρωπότητας, καλώντας για μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων. Από τη Λέσβο, κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης και των βαθυτέρων αιτίων της, μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Ως ηγέτες των αντίστοιχων Εκκλησιών μας, εκφράζουμε από κοινού την επιθυμία μας για ειρήνη και την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε την επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Καθώς αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για την παροχή βοήθειας και φροντίδας στους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, για να εξασφαλισθεί ότι πρόσωπα και κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, παραμένουν στις πατρίδες τους και απολαμβάνουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Μια ευρύτερη διεθνής συναίνεση και ένα πρόγραμμα βοήθειας, χρειάζονται επειγόντως, για να διατηρηθεί το κράτος δικαίου, για την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ αυτή τη μη βιώσιμη κατάσταση, για την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης. Με αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε άμεσα αυτές τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται στην ικανοποίηση των αναγκών των πολυάριθμων βασανισμένων αδελφών μας. Ειδικότερα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ΄ αυτή την κρίση.

Απευθύνουμε κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ζητούμε από τις θρησκευτικές κοινότητες να εντείνουν τις προσπάθειες τους στην υποδοχή, παροχή βοήθειας και προστασίας στους πρόσφυγες όλων των θρησκειών, και τις θρησκευτικές και πολιτικές υπηρεσίες ανακούφισης (των προσφύγων) να εργάζονται για να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους. Για όσο διάστημα υπάρχει η ανάγκη, επιμόνως ζητούμε από όλες τις χώρες να παράσχουν προσωρινό άσυλο, να προσφέρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όσους έχουν δικαίωμα, να επεκτείνουν τις προσπάθειες αρωγής τους και να συνεργαστούν με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για τον άμεσο τερματισμό των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις της από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης, κάνουμε έκκληση σε όλους τους ακολούθους του Χριστού να ενθυμούνται τα λόγια του Κυρίου, σύμφωνα με τα οποία όλοι μας θα κριθούμε μια μέρα: «επείνασα γάρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμιν και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθε με, εν φυλακή ήμιν και ήλθατε προς με … αμήν λέγω υμίν, εφ΄ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθαίος 25:35 – 36, 40).

Από την πλευρά μας, υπακούοντας στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πιστεύουμε ακράδαντα, ολόψυχα και με αποφασιστικότητα, ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την προώθηση της πλήρους ενότητας όλων των Χριστιανών. Επιβεβαιώνουμε την πεποίθηση μας ότι η «συμφιλίωση (μεταξύ των Χριστιανών) περιλαμβάνει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης εντός και μεταξύ όλων των λαών… Μαζί, θα κάνουμε το χρέος μας, ώστε να προσφέρουμε στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, και τους αιτούντες άσυλο, μία ανθρώπινη υποδοχή στην Ευρώπη» (Οικουμενική Χάρτα, 2001). Με την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, καθώς και των πολλών περιθωριοποιημένων ανθρώπων στις κοινωνίες μας, έχουμε ως στόχο να εκπληρώσουμε την αποστολή των Εκκλησιών, που είναι η διακονία του κόσμου.

Η συνάντηση μας σήμερα έχει ως στόχο να δώσει κουράγιο και ελπίδα σε όσους αναζητούν καταφύγιο και σε όλους εκείνους που τους καλωσορίζουν και τους βοηθούν. Καλούμε την διεθνή κοινότητα να θέση την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως προτεραιότητα, και σε κάθε επίπεδο, να υποστηρίξει πολιτικές εντάξεις που εκτείνονται σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Η φοβερή κατάσταση όλων όσων επηρεάζονται από την παρούσα ανθρωπιστική κρίση, συμπεριλαμβανομένων πολλών Χριστιανών αδελφών μας, απαιτεί συνεχή προσευχή από μέρους μας.

Φωτογραφίες από την προετοιμασία για την ομιλία του ποντίφικα:



Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του πάπα πατώντας εδώ

Φραγκίσκος: Ένας αλλιώτικος πάπας

Ένας σκοτεινός λαβύρινθος σχέσεων συνενοχής, μυστικών υπηρεσιών, μαφιόζων, μασόνων και καρδιναλίων. Μια αποπνιχτική οσμή σκανδάλων αναδύεται από τα υπόγεια του Βατικανού, τα κελιά των φυλακών, τις τράπεζες των μαφιόζων, τις συνωμοτικές στοές των φασιστών και τα χαλκεία της μαύρης προπαγάνδας.

Και όλα αυτά για το σάλπισμα κάποιας σταυροφορίας συμφερόντων, «In nominae Patris e Figlie e Spiritus Santi, Amen!».

Μην ξεχνάμε πως χρειάστηκε να περάσουν 359 χρόνια  για να άρει η Καθολική Εκκλησία τον αφορισμό του Γαλιλαίου.

Όλα αυτά όμως δεν ισχύουν πια, όπως δείχνει ο βίος και η ως τώρα πολιτεία του σημερινού ποντίφικα. 

Η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει το ελληνικό κοινό έναν αλλιώτικο πάπα.

Με τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ να έχει εγκαταλείψει πια το Βατικανό για τη θερινή του κατοικία -μετά την παραίτησή του-, το κονκλάβιο των καρδιναλίων χρειάστηκε μόλις δύο ημέρες το 2013 για να εκλέξει διάδοχο στο παπικό αξίωμα.

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε από Ιταλούς γονείς στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες. Ήταν ένα από τα πέντε παιδιά εργάτη των σιδηροδρόμων. Μετά τις σπουδές του στη σχολή στο Βίλα Ντεβότο, εντάχθηκε στο τάγμα των Ιησουιτών στις 11 Μαρτίου 1958. Αρχικά σπούδασε χημεία, ύστερα δίδαξε φιλολογικά μαθήματα, ψυχολογία, φιλοσοφία και θεολογία, προτού αναδειχθεί επίσκοπος της πρωτεύουσας της Αργεντινής, το 1998.

Όταν ήταν 21 ετών του αφαιρέθηκε κομμάτι από τον δεξιό του πνεύμονα, αποτέλεσμα βαριάς πνευμονίας που είχε πάθει παλιότερα.

Μιλάει άπταιστα ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά, ενώ χρησιμοποιεί με ευχέρεια και τη λατινική γλώσσα, απαραίτητη στο Βατικανό.

Κατά τη δεύτερη μέρα του κονκλαβίου του 2013, μετά την παραίτησή του εξελέγη πάπας.

Αν και δεν είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος πάπας (ο Γρηγόριος Γ΄, συριακής καταγωγής, διετέλεσε πάπας από το 731 έως το 741), είναι ο πρώτος Αμερικανός.

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος τιμώντας τον άγιο Φραγκίσκο Χαβιέρ, συνιδρυτή, μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα, της Αδελφότητας του Ιησού (1534).

Ο άγιος Φραγκίσκος Χαβιέρ ήταν Βάσκος ιησουίτης ιεραπόστολος από την Παμπλόνα της Ναβάρας, ο οποίος έδωσε μαζί με τους «συντρόφους του εν Κυρίω» τον όρκο της πενίας, της αρετής και της υπακοής όταν ίδρυσαν μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα και πέντε ακόμη σπουδαστές της θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού «τη συντροφιά του Ιησού». 

Είχε αφοσιωθεί στο ιεραποστολικό έργο, που τον έφερε στην Ινδία, στην Ιαπωνία και στην Κίνα, όπου και πέθανε το 1552.

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει πάρα πολλούς τρόπους να επικοινωνεί με τους πιστούς. Ένας από αυτούς είναι το Twitter του (@Pontifex) που έχει 10 εκατομμύρια ακολούθους.

«Μιμούμενοι τον Κύριό μας» έχει γράψει, «εμείς οι χριστιανοί καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια των αδελφών μας, να την αγγίξουμε, να την κάνουμε δική μας και να πάρουμε πρακτικά μέτρα για να την ανακουφίσουμε».

Απόπειρα να δημιουργηθεί θρησκόληπτη κοινωνία

Όλα είχαν ξεκινήσει όταν ο Λευκός Οίκος, εκμεταλλευόμενος τους θρησκόληπτους Αμερικανούς, είχε κηρύξει τη σταυροφορία εναντίον των «φανατικών ισλαμιστών» κι ο τότε πρόεδρος Μπους, φορώντας τον μανδύα του σταυροφόρου και παραβλέποντας το «φιλελεύθερο» θεοκρατικό Ισραήλ, κατηγορούσε το «ανελεύθερο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν». Θα πρέπει πλέον ο κόσμος να κατανοήσει σε τι είδους αντιπαραθέσεις προσπαθούν να μας οδηγήσουν.
 
Είναι γνωστός πια και ο ρόλος των εγκάθετων στο Βατικανό. Άλλωστε ο 264ος Πολωνός πάπας Βοϊτίλα, που αγιοποιήθηκε, απετέλεσε την αιχμή του δόρατος εναντίον του κομμουνισμού κατά την τελευταία περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Ο 265ος πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ είχε κάνει κι εκείνος πολύ καλά τη δουλειά του. Πέταξε μια ρουκέτα κατηγορώντας τον Μωάμεθ για υποκίνηση βίας, παίζοντας το χαρτί της αμερικανικής πολιτικής.

Πάντα παίζει το παιχνίδι του ισχυρού το Βατικανό. Μην ξεχνάμε πως την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο πάπας ήταν με τους Ναζί…

Αλλά τότε δεν είχε ξεσπάσει ακόμα ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας ή ο πόλεμος των πολιτισμών, ή μάλλον των θρησκειών, ώστε να προβληθεί παγκοσμίως ως γεγονός που θα απασχολούσε τα διεθνή μέσα.

Κι όμως στη Γερμανία πρόσφατα έφτασαν στο σημείο να μην ανεβάζουν την όπερα «Ιδομενέας» του Μότσαρτ για να μη θεωρηθεί ότι προκαλούνται οι Μουσουλμάνοι από τον αποκεφαλισμό του Μωάμεθ -μαζί με του Ποσειδώνα, του Χριστού και του Βούδα.

Ποιος θυμάται τον πάπα Βοϊτίλα;

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πιστοί, ηγέτες 16 χωρών και μέλη 87 επίσημων αποστολών παρακολούθησαν την τελετή οσιοποίησης του πολωνικής καταγωγής πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, 6 χρόνια μετά τον θάνατό του («Tα Nέα», 1-05-2011).

Το μεγαλύτερο έγκλημα της θητείας του πάπα Βοϊτίλα, όμως, δεν ήταν η συμμετοχή του στις συγκαλυμμένες πολιτικές επιχειρήσεις ούτε η άκαρδη συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες, με την επιμονή του εναντίον των αμβλώσεων.

Ήταν η εγκληματική εμμονή του να απαγορεύει τη χρήση προφυλακτικών, σε μια εποχή όπου ο κίνδυνος του AIDS καιροφυλακτεί. Το Βατικανό είναι υπόλογο για το θάνατο αναρίθμητων Καθολικών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν δεν τηρούσαν την εντολή του.

Έτσι ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ έφυγε με το κρίμα όλων αυτών των θανάτων στον λαιμό του. Υπεύθυνος για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Καθολικής Εκκλησίας από την εποχή του Καρόλου Δαρβίνου.