Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης, Νίκος Μητρούσιας
Παραγωγή: Ζougla.gr WebTV 2024 

Την άποψη ότι «η Τουρκία σε αυτή τη φάση έχει παγιδευτεί και βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση λόγω των επιλογών της γεωπολιτικά», εξέφρασε μιλώντας στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Αντιστράτηγος ε.α., Ιωάννης Μπαλτζώης.

Υπενθυμίζεται πως ο Αντιστράτηγος υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως παρατηρητής της ΕΕ κατά τον πόλεμο της Βοσνίας, υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και Ακόλουθος Άμυνας στην ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ.

Όπως τόνισε «ο Ερντογάν έσκαψε τον λάκκο του και κινδυνεύει να πέσει μέσα», αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην επιδείνωση των σχέσεων της χώρας με το Ισραήλ και την νέα κυβέρνηση Τραμπ.

Παράλληλα υποστήριξε πως «οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να προετοιμάζονται για μια νέα μορφή απειλής μελλοντικά η οποία θα προέρχεται από τα drones».

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ, μιλά μεταξύ άλλων για την επόμενη μέρα των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, για τις αλλαγές στις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις, για την εξέλιξη του ρωσοουκρανικού πολέμου, αλλά και για την αντίδραση του Ιράν.

Δείτε όλα όσα είπε:

«Η Τουρκία με το Ισραήλ είχαν μια άριστη στρατιωτική και εμπορική συμμαχία. Μάλιστα ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ το 1948 ως ανεξάρτητο κράτος, ενώ Ελλάδα το 1991.Οι σχέσεις του Ισραήλ μέχρι το 2010 ήταν εξαιρετικές. Είχαν και στρατηγική συμμαχία με στρατιωτικές ασκήσεις. Όλα αυτά βέβαια τελείωσαν στις 30 Μαΐου του 2010 με το περιστατικό του Μαβι Μαρμαρά με την πρόθεση της Τουρκίας να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας για να βοηθήσει του Παλαιστίνιους», αναφέρει.

Γιατί τώρα ο Ερντογάν δήλωσε πως κόβει όλους τους δεσμούς του με το Ισραήλ ;

Στην ερώτηση αυτή ο στρατηγός απαντά: «Ο Ερντογάν λέει ότι κόβει τις σχέσεις γιατί φοβάται. Και δεν είναι μόνο το Ισραήλ . Είναι και ο νέος Υπουργός Άμυνας του Τραμπ που έχει εκφράσει αρνητική άποψη για την Τουρκία. Επίσης η αντισυνταγματάρχης Τούλσι Γκάμπαρντ. Πραγματικά είναι πολύ σημαντική η θέση της διότι είναι η υπεύθυνη όλων των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ. Είναι μια παντοδύναμη κυρία που κατηγορεί την Τουρκία για συναλλαγές και υποστήριξη των τρομοκρατών. Έχει αποκαλέσει τον Ερντογάν δικτάτορα και ότι δεν έχει σχέση στη συμμαχία των ΗΠΑ. Όσον αφορά στο Ισραήλ, αυτή την περίοδο έχουν επανέλθει οι παλιές απόψεις για τον επανασχεδιασμό των συνόρων στη Μέση Ανατολή, το λεγόμενο “remapping”. Σας υπενθυμίζω πως αυτά έχουν ξεκινήσει από το 2003 με χάρτη ο οποίος δείχνει το μεγάλο Κουρδιστάν. Για την Τουρκία υπάρχει σχέδιο για σχηματισμό του Κουρδιστάν όχι μέσα στη χώρα αλλά στο Ιράκ και στη Βόρεια Συρία. Όλα αυτά οι Τούρκοι τα λαμβάνουν υπόψη γιατί το Ισραήλ στηρίζει το κουρδικό ζήτημα, στηρίζει τη δημιουργία Κουρδικού κράτους. Ο Ερντογάν λοιπόν φοβάται πολύ και γι’ αυτό προχωρά σε τέτοιες δηλώσεις και κινήσεις. Αν δημιουργηθεί κουρδικό κράτος χωρίς να ακουμπήσει την Τουρκία, αυτό είναι εφιάλτης, διότι μέσα στην Τουρκία υπάρχουν 25 εκατομμύρια Κούρδοι. Τα γεγονότα δείχνουν πάντως ότι κάτι τέτοιο ετοιμάζεται και το γεγονός ότι το κουρδικό επανήλθε τώρα δείχνει ότι στη Μέση Ανατολή θα δημιουργηθούν συνθήκες που θα αλλάξουν το στάτους κβο. Δεν είναι περίεργο τα αραβικά κράτη με αυτή τη σφαγή που γίνεται στη Γάζα να μην αντιδρούν, να μην φωνάζουν ; Να μην υπάρχουν διαδηλώσεις σε αυτά τα κράτη ;»

Υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να δημιουργήσει πολεμικό αντιπερισπασμό ;

«Έχω την εντύπωση ότι ο Ερντογάν προσπάθησε να παίξει έναν ρόλο στην Μέση Ανατολή και έσκαψε τον λάκκο του και θα πέσει μέσα. Να δημιουργήσει αντιπερισπασμό με πόλεμο αλλού υπάρχει μια πιθανότητα αλλά το βλέπω δύσκολο, δεν μπορεί. Η Τουρκία δεν έχει κάνει κανέναν πόλεμο απέναντι σε κανένα οργανωμένο κράτος με οργανωμένο στρατό. Αλλά και στρατιωτικά δεν έχει τη δυνατότητα να εναντιωθεί στο Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο και μην ξεχνάμε ότι έχει το “δόγμα του Σαμψών”. Γενικά αυτό σημαίνει πως εάν κινδυνέψει ,μπορεί να κάνει χρήση πυρηνικών. Δεν φοβάται τίποτα», επισημαίνει.

«Προς τη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις»

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας τοποθετείται ως εξής:

«Θεωρώ ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση αν υλοποιηθούν. Έτσι όπως είναι συγκεντρωτικές όλες μαζί. Το νοικοκύρεμα των στρατοπέδων είναι σωστό. Δεν χρειάζεται να έχουμε παντού στρατόπεδα. Αυτά με τα πολλά στρατόπεδα γίνονταν για κομματικούς λόγους. Όσον αφορά τα drones που θα πρέπει να έχουμε αλλά και τα συστήματα anti- drone, σας υπενθυμίζω πως οι πόλεμοι που βρίσκονται σε εξέλιξη μας έχουν κάνει να αναθεωρήσουμε όλα τα δόγματα και τις εκπαιδεύσεις που είχαμε ως χώρα μέχρι τώρα. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρχει στρατός που κάνει επιχειρήσεις χωρίς drones. Άρα ναι πρέπει να μπουν συστήματα anti -drone στα στρατόπεδά μας. Είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο και πρέπει να το κάνουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα. Αλλά και ο αντιαεροπορικός θόλος που σχεδιάζεται είναι κάτι θετικό. Οτιδήποτε φτιάχνουμε για την άμυνα και την ασφάλεια είναι απαραίτητο».

«Οι πόλεμοι γύρω μας, μας δείχνουν πως χρειαζόμαστε δικιά μας αμυντική βιομηχανία»

Ερωτηθείς για την στρατιωτική τεχνολογία που αναπτύσσει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία και εάν θα μπορούσε να χρησιμέψει μελλοντικά, ο στρατηγός είναι σαφής: «Έχοντας δουλέψει στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία, είμαι υπέρ της ανάπτυξης και της αγοράς οπλικών συστημάτων από την εγχώρια πολεμική και αμυντική μας βιομηχανίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά στο Ισραήλ, μας έδειξε πως πρέπει να έχουμε τι δυνατότητα να αναπληρωνουμε τα πυρομαχικά μας για τα οπλικά συστήματα. Η νέα μορφή του πολέμου μας δείχνει αυτό. Πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

«Στην εξωτερική πολιτική δεν κάνει πάντα καλό η μυστική διπλωματία»

Ερωτηθείς να σχολιάσει την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ Ρούσσου Κούνδουρου ο Ιωάννης Μπαλτζώης τοποθετείται ως εξής:

«Πραγματικά με ανησύχησε πάρα πολύ. Αυτά που υποψιαζόμασταν ότι γίνονται κάποιες φορές στην εξωτερική μας πολιτική επιβεβαίωσαν κάποιες ανησυχίες. Κατά την άποψή μου η μυστική και η προσωπική διπλωματία δεν έχει σχέση σε ένα σύγχρονο κράτος».

Θεωρείτε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος βρίσκεται σε σωστό δρόμο αυτή τη στιγμή ;

«Όχι δεν βρίσκεται. Άλλα μας λένε σε εμάς και άλλα λένε οι Τούρκοι. Εμάς μας λένε ότι συζητάμε για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και η άλλη πλευρά βάζει δέκα θέματα πάνω στο τραπέζι. Ποιον να πιστέψω ; Την κυβέρνηση της πατρίδας μου ή την κυβέρνηση της Τουρκίας ;»

Σχετικά με τον ρωσοουκρανικό πόλεμο

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ, «ο πόλεμος αυτός είναι προδιαγεγραμμένος. Οι Ουκρανοί έχουν ηττηθεί πλήρως, η Δύση επίσης, το ΝΑΤΟ έχει ηττηθεί. Φαίνεται ότι τον Ζελένσκι αρχίζει και τον απασχολεί πια πως θα γλιτώσει ο ίδιος. Αυτά βέβαια είναι δυσάρεστα για μια χώρα που έχει καταστραφεί πλήρως και μετά το τέλος του πολέμου θα έχει χάσει και εδάφη. Ο πόλεμος θα τελειώσει με τον Τραμπ. Το τέλος όμως δεν θα το δούμε επί Μπάιντεν διότι τα γεράκια θέλουν να συνεχιστεί η σύγκρουση. Πιστεύω ότι μέσα στο 2025 το ζήτημα της Ουκρανίας θα λυθεί με μια ειρήνη η οποία θα είναι εις βάρος τελικά των Ουκρανών».

Για τη σύγκρουση Ιράν και Ισραήλ

«Υπάρχει η σκέψη το Ιράν να μην θέλει να συνεχίσει τη σύγκρουση. Έχω επισκεφθεί το Ιράν με τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο Ιράν εγώ είδα ότι οι ηγέτες είναι ορθολογιστικοί. Αυτή τη στιγμή το Ιράν βρίσκεται σε πολύ δύσκολή θέση. Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ έχουν αρχίσει να εξαλείφονται. Άρα δεν έχει τη δύναμη που είχε πριν για να λειτουργούν οι πληρεξούσιοί του. Το χτύπημα του Ισραήλ ήταν επίσης πολύ ισχυρό. Του έχει καταστρέψει αντιαεροπορικά συστήματα. Του έχει καταστρέψει εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων. Επίσης του έχει καταστρέψει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σημαντικές. Το έχει αδρανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό. Το Ιράν θα πρέπει να σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά εάν θα απαντήσει. Ενδεχομένως να πάει σε μια κατάσταση συνεννόησης. Θα με εξέπληττε εάν σε αυτή τη φάση το Ιράν θα χτυπούσε . Δίνω 60% να μην απαντήσει. Όμως μην ξεχνάμε την εντολή που έχει πάρει ο Νετανιάχου από τον Τραμπ για το θέμα αυτό. Του είπε τη φράση “κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις”. Δηλαδή του έχει δώσει το πράσινο φως να κάνει ότι έχει σχεδιάσει», καταλήγει.