Μία έρευνα  χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, για τα …μάτια του κόσμου, διετάχθη, μετά τη χθεσινή απόφαση «βόμβα» για την αθώωση των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Siemens.

Την ώρα μάλιστα  που συνεχίζονται  οι αντιδράσεις για την απόφαση αυτή του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που έβγαζε …καθαρούς όλους τους κατηγορουμένους για την υπόθεση, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος διέταξε προκαταρκτική εξέτασης, που θα διενεργήσει προσωπικά αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, για το θέμα της… παραγραφής. Θα αναζητηθούν δηλαδή ευθύνες γιατί έφτασε να παραγραφεί  μέρος των αξιοποίνων πράξεων για τους κατηγορουμένους, καθώς πέρασαν πάνω από 20 χρόνια από το χρόνο διάπραξης των αδικημάτων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσωπα με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους να καθόρισαν την πορεία της υπόθεσης η οποία μπήκε στο στόχαστρο των αρμόδιων αρχών πριν από περίπου 17 χρόνια. Σύμφωνα με την παραγγελία, θα  εξεταστεί εάν  πρόσωπα, με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα, είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens με αποτέλεσμα να συντελέσουν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων, με  δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.

Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία το δικαστήριο έκρινε αθώους, είτε κατά πλειοψηφία είτε ομόφωνα, τους 20 από τους συνολικά 22 κατηγορούμενους που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα  για την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Μάλιστα, για τους περισσότερους κατηγορούμενους οι δικαστές αποφάσισαν την οριστική παύση της  ποινικής δίωξης για τις πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002, λόγω παραγραφής.

Στο σύντομο σκεπτικό που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε ότι από την ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχθηκε ή δημιουργήθηκαν αμφιβολίες για την παράνομη αύξηση της περιουσίας των στελεχών του ΟΤΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης