«Καθαρούς» βγάζει η εισαγγελική πρόταση όλους τους κατηγορουμένους για το αποκαλούμενο στο παρελθόν σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού Δημοσίου.
Η αθωωτική πρόταση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το κατάμεστο ακροατήριοΗ εισαγγελέας της έδρας, Βασιλική Κρίνα, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία της πολύμηνης διαδικασίας έκρινε πως ουδείς εκ των κατηγορουμένων «πταίει» για μία υπόθεση που είχε προκαλέσει τριγμούς στην τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
Με το σκεπτικό πως οι «ιερές ανταλλαγές» των επίμαχων ακινήτων ήταν «κυβερνητικές αποφάσεις, η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Σύμφωνα μάλιστα την εισαγγελική λειτουργό, δεν υπάρχει δόλος για κανέναν από τους κατηγορουμένους αφού ήταν απόλυτα πεπεισμένοι πως εκτελούσαν σύννομες ενέργειες.
Η εισαγγελική λειτουργός, αναφερόμενη στα στοιχεία που προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία, έκρινε πως δεν στοιχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις (απιστία, απάτη, ψευδορκία,ξέπλυμα μαύρου χρήματος) που κατά περίπτωση αποδίδονται στους κατηγορουμένους.
Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, η εισαγγελέας είπε, πως αν και ανήκουν στο δημόσιο, εντούτοις αρμόδια να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα πολιτικά δικαστήρια.
Για τους φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς της υπόθεσης, τον ηγούμενο Εφραίμ και το Μοναχό Αρσένιο, η εισαγγελέας εμφανίστηκε σίγουρη πως δεν προσπάθησαν να επηρεάσουν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ.
«Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελλατώμματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, ότι πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια» είπε η κα.Κρίνα.
Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της η εισαγγελέας θέλησε να… εξομολογηθεί τα δικά της συναισθήματα μόλις πληροφορήθηκε πως θα είναι στην έδρα του δικαστηρίου που θα κρίνει αυτή τη σημαντική υπόθεση. «Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε ταμπέλα. Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται. Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι».
Η αθωωτική πρόταση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το κατάμεστο ακροατήριο.
Ο συνήγορος του τέως διευθύνοντος συμβούλου της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) Κωνσταντίνου Γκράτσιου, Σάκης Κεχαγιόγλου, προχώρησε στην εξής δήλωση: Η θεμελιωμένη εισαγγελική πρόταση, για την οποία εκφράζω την ικανοποίησή μου, θέτει την όλη υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις. Τον τελευταίο λόγο θα ‘χει φυσικά το δικαστήριο.
Ο συνήγορος του μοναχού Αρσένιου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, έκανε λόγο για μία απόλυτα ορθή αγόρευση, τεκμηριωμένη στα νομικά και πραγματικά ζητήματα της υπόθεσης.