Το μικρό τιγράκι το οποίο βρέθηκε παράλυτο και υποσιτισμένο στα σκουπίδια έξω από το «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο», ξεσήκωσε ένα τεράστιο κύμα συγκίνησης και ανησυχίας στα κοινωνικά δίκτυα από χιλιάδες κόσμο.

Το τιγράκι ζυγίζει μόνο 12 κιλά, ήταν εξαντλημένο και αφυδατωμένο λόγω της κακής διατροφής και της μεταχείρισης του κατόχου του. Ο ιδιοκτήτης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ ανέφερε ότι πιθανώς έμεινε παράλυτο στα πίσω άκρα έπειτα από εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, στα πλαίσια της οποίας του τοποθετήθηκε μεταλλική λάμα. Νεότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του αναφέρουν ότι το ζώο είναι κάπως καλύτερα μετά από χορήγηση τροφής και βιταμινών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα ζήτησε να εντοπιστούν ο υπεύθυνοι της κακοποίησης και εγκατάλειψης του ζώου, που εκτιμάται ότι, είναι θύμα εμπορίου άγριων ζώων. Δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφτεί τις επόμενες ημέρες μαζί με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ.Σταθουλοπούλου, το Αττικό Πάρκο στα πλαίσια αυτοψίας, που διενεργούν για την υπόθεση. Η αντιεισαγγελέας ζήτησε από το Αστυνομικό Τμήμα Σπάτων, το οποίο διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό την κατάσχεση όλων των σχετικών των βίντεο, και από τον Ζαν Ζακ Λεσουέρ να την ενημερώνει για την πορεία της υγείας του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να αναφερθεί ότι μεγάλες οργανώσεις της άγριας ζωής έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για να το αναλάβουν.

Η Ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, κ. Δημοπούλου Μάρσα ζήτησε εγγράφως από τον επικεφαλής του πάρκου, τον πλήρη ιατρικό φάκελο του ζώου μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και έχουν τα κτηνιατρικά πορίσματα. Σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι:

Είμαστε σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες και τον οργανισμό FourPaws έτσι ώστε να αποστείλουμε τον ιατρικό φάκελο του ζώου. Το FOUR PAWS διαθέτει καταφύγια άγριων ζώων όπου δυνητικά θα μπορούσε να φιλοξενηθεί το μωρό στη περίπτωση που οι κτηνίατροι στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποφανθούν για τη δυνατότητα συνέχισης της ζωής του. Δεν θα προβεί κανείς στην ευθανασία του ζώου αβίαστα και χωρίς γνωματεύσεις κτηνιάτρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, ζητήσαμε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι όσο το δυνατόν πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα απ’ όπου περνούν παράνομα δεκάδες ζώα, όπως ποιμενικοί σκύλοι (τσοπανόσκυλα) από τη Βουλγαρία και κυνηγετικοί σκύλοι από την Ιταλία. Το ίδιο θα ζητηθεί και από τον Αρχηγό του λιμενικού σώματος.

Καταγγελία για Παράνομο εμπόριο άγριων ζώων σε Ελλάδα και Κύπρο

Οι τίγρεις είναι είδος υπό εξαφάνιση και περιλαμβάνονται στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Αν και προστατεύονται αυστηρά, ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει μειωθεί από 100.000 σε περίπου 3.900 άτομα, σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 κρατούνται αιχμάλωτες σε οικίες κυρίως στην Αμερική. Ζώα με ασυνήθιστο χρώμα (αλμπίνο ζώα για παράδειγμα λευκό λιοντάρι, τίγρης) εκτρέφονται και αναπαράγονται συστηματικά με το χρώμα τους να οφείλεται σε σπάνια γενετική μετάλλαξη. Η απώλεια και ο κατακερματισμός των οικοτόπων, και κυρίως η λαθροθηρία αποτελούν τους λόγους εξαφάνισης τους.

Τον Μάρτιο του 2022 η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) έχοντας συγκεντρώσει στοιχεία έστειλε στις κυπριακές και στις ελληνικές αρχές καταγγελία στην οποία είχε καταγράψει το χρονικό αναρτήσεων (φωτογραφιών και βίντεο) ατόμων, οι οποίοι στους λογαριασμούς τους στο Instagram κοινοποιούσαν βίντεο και φωτογραφίες με τιγράκια, λιονταράκια, λύγκες, μαϊμουδάκια καθώς και σκυλιά ράτσας που πιθανώς εκτρέφουν. Σε βίντεο φαίνονται μωρά τιγράκια να τα ταΐζουν με μπιμπερό, άλλα να είναι έγκλειστα σε κλουβιά, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι τα ζώα αυτά διέμεναν σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις. 

Η Π.Φ.Π.Ο. ζητούσε από τις αρχές να ερευνήσουν την πιθανότητα να εμπλέκονται τα συγκεκριμένα άτομα σε παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Συγκεκριμένα επεσήμανε τα εξής:

«Τα άτομα αυτά φαίνεται να εμπλέκονται σε κύκλωμα παράνομης εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης και εκμετάλλευσης άγριων νεαρών ζώων σε Κύπρο από χώρες όπως το Κατάρ και το Ντουμπάι και την προώθηση και πώληση τους σε άτομα στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο. Εικάζουμε ότι τα εισάγουν παράνομα είτε διά θαλάσσης, είτε διά αέρος σε ιδιωτικά σκάφη όταν είναι μωρά, τα εκτρέφουν στις οικείες τους ή σε χώρους οι οποίοι βρίσκονται στην κατοχή τους και όταν τα ζώα μεγαλώσουν, είτε τα πουλούν σε ζωολογικούς κήπους, είτε τα προωθούν πίσω σε ανατολικές χώρες, είτε προωθούνται για trophy hunting…».

Ο Γενικός εισαγγελέας της Κύπρου έδωσε εντολή στην αστυνομία να προβεί σε διερεύνηση και να ενημερώσει τους καταγγέλλοντες, ωστόσο η Επαρχιακή Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας με απαντητική επιστολή στις 29 Ιουνίου του 2022 αναφέρει ότι όσον αφορά τις φωτογραφίες και τα βίντεο στα social media τα οποία απεικόνιζαν τα καταγγελλόμενα πρόσωπα «πιθανόν αυτές να έχουν ληφθεί σε συγκεκριμένο πάρκο ζώων στη Κύπρο, ο ιδιοκτήτης του οποίου διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον…» και πως ο συγκεκριμένος άνδρας δεν έχει στην κατοχή του τιγράκι, μαϊμού ή οποιοδήποτε άλλο άγριο ζώο. «Το θέμα παρακολουθείται και σε περίπτωση που προκύψει οτιδήποτε θα ενημερωθείτε σχετικά».

Στις 11 Αυγούστου η Π.Φ.Π.Ο. επικοινώνησε εκ νέου με τις κυπριακές αρχές χωρίς όμως να λάβει απάντηση καθώς εξεπλάγην από την απαντητική επιστολή της Αστυνομίας. Να σημειωθεί ότι όσον αφορά την Ελλάδα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τις Ελληνικές αρχές.

Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και το περιβάλλον. Η τρέχουσα εφαρμογή απαγορεύσεων και περιορισμών στο εμπόριο προστατευόμενων ειδών είναι ανεπαρκής λόγω έλλειψης πόρων. Το εμπόριο άγριων ζώων έχει φτάσει σε επιδημικές αναλογίες σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, από την Αφρική έως τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Αμερική γεγονός που έχει επεκτείνει την έκταση τόσο των παράνομων εμπόρων όσο και των νόμιμων. Κανείς δεν ξέρει πόσες ακριβώς τίγρεις υπάρχουν στην Ευρώπη γεγονός όμως αποτελεί ότι η αγορά εξωτικών κατοικίδιων ζώων αυξάνεται, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η σύμβαση CITES στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, ως ρυθμιστής του εμπορίου άγριας ζωής στον κόσμο. Για την επιτυχή καταπολέμηση της εμπλοκής οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, το παράνομο εμπόριο άγριας ​​ζωής πρέπει να αναγνωριστεί ως σοβαρό οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης