Δριμύ κατηγορώ κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου εξαπολύει από το πρωί η εισαγγελέας της έδρας Γεωργία Αδειλίνη στην αγόρευσή της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τις χρυσές μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε ως αποδέκτη μεγάλων χρηματικών ποσών από την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων τον Άκη Τσοχατζόπουλο, κατηγορώντας τον μάλιστα ευθέως πως γνώριζε ότι θα μετακυλίονταν τα βάρη από αυτές στον καταχρεωμένο ελληνικό λαό που τον είχε εμπιστευθεί.

Η εισαγγελέας θεωρεί αποδεδειγμένη την δωροδοκία του πρώην υπουργού τόσο στην υπόθεση των υποβρυχίων όσο και στα ΤΟΡ – Μ 1, ενώ υποστήριξε πως οι μίζες μετακυλήθηκαν στα ακίνητα των συγγενικών προσώπων του πρώην Υπουργού.

Η κ. Αδειλίνη δεν έχει καμία αμφιβολία ότι για λογαριασμό του πρώην υπουργού εισέπραττε τις μίζες ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας. Υιοθετώντας πλήρως όσα έχει υποστηρίξει στις απολογίες του ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, «για την αλήθεια των λόγων του οποίου δεν μπορεί κανείς να αμφιβάλει» όπως χαρακτηριστικά είπε η εισαγγελική λειτουργός και απέδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στον Άκη Τσοχατζόπουλο, στη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος. Ούτε και ο Νίκος Ζήγρας όπως είπε δεν γνώριζε ούτε μπορούσε να παρακολουθήσει κάθε παράνομη αμοιβή που δινόταν στον πρώην υπουργό. Άλλωστε ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν αυτός που κρατούσε αναλυτικό λογαριασμό για τις μίζες οι οποίες διακινούντο άλλοτε με εμβάσματα και άλλοτε με βαλίτσες ή μετρητά.

Ο Kύπριος πρώην υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του Μιχάλης μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά όπως εξάλλου σύμφωνα με την εισαγγελέα έκανε και ο Γιάννης Σμπώκος. Οι λογαριασμοί που άνοιγε ο Νίκος Ζήγρας λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία για να καλυφθούν τα ίχνη των παράνομων αμοιβών του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ήταν αυτός που είχε συλλάβει ως πολιτικός μηχανικός το σχέδιο να ξεπλένει «βρόμικο χρήμα» μέσω του real estate.

Η κ. Αδειλίνη υπολόγισε σε 25 εκατομμύρια το ύψος της μίζας που έφυγε ως μίζα στην υπόθεση μόνο των ΤΟΡ – Μ 1 που αντιστοιχούσε στο 10% της υψηλής προκαταβολής των 250 εκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκαν.


(Η Αρετή Τσοχατζοπούλου)

(Ο αρχιτέκτονας Αστέριος Οικονομίδης)

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας μίλησε για τη διαφθορά των πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην υπάρχει δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων για πρώην υπουργούς και απλούς πολίτες «η δίκη αυτή φαίνεται ότι διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και αυτό γιατί έχει ως αντικείμενο ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ένας πολιτικός και δη πρώην υπουργός» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η διαφθορά έχει δύο παραμέτρους, η μια αφορά τη δωροδοκία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά και τον ανταγωνισμό εταιριών όπλων κολοσσών στην συγκεκριμένη περίπτωση ανά τον κόσμο που επιταχύνουν τον εκμαυλισμό πολιτικών για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Είναι άδικο η Ελλάδα να είναι δακτυλοδεικτούμενη ενώ αυτό είναι φαινόμενο στην παγκόσμια σφαίρα.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα «η διαφθορά είναι παγκόσμια πληγή όχι μικρότερη από την τρομοκρατία και τα ναρκωτικά». Άλλωστε το προβληματικό περιβάλλον και το νομικό καθεστώς που διέπει τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων προσφερόταν για τη διακίνηση της μίζας που ανέλαβε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. «Η εκπρόσωποι των εταιριών ήταν δίπλα του δεν χρειαζόταν να τους ψάξει. Και πήρε πολλά χρήματα, ήταν αδιάφορο ότι οι μίζες αυτές θα μετακυλίονταν στους ώμους του ελληνικού λαού που ήταν κατάχρεος και τον εμπιστεύθηκε με την ψήφο του».


(Η λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου,Ευφροσύνη Λαμπροπούλου)

Το ταξίδι στη Σαρδήνια και ο γάμος «καίνε» τη Βίκυ

«Η ελληνική Δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψει να επιστρέψει το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στη Βίκυ Σταμάτη» ξεκαθάρισε από έδρας η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη, εκφράζοντας την πεποίθησή της πως αυτό αποκτήθηκε με παράνομα χρήματα του Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Τώρα», όπως είπε «δεν εξυπηρετείται το δάνειο που πήρε η Βίκυ Σταμάτη με εγγυητή τον σύζυγό της προκειμένου να καλυφθεί η παράνομη προέλευση των χρημάτων που καταβλήθηκαν για την αγορά του επειδή», όπως χαρακτηριστικά είπε έχουν πλέον κλείσει οι δρόμοι του μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, αληθινός ιδιοκτήτης του νεοκλασικού στην Ακρόπολη από το 2002 ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η Βίκυ Σταμάτη γνωρίζει τα πάντα.

Μάλιστα, επικαλούμενη το ταξίδι του ζευγαριού στη Σαρδηνία και τον πολυδάπανο γάμο του στο Παρίσι, η εισαγγελική λειτουργός είπε χαρακτηριστικά «Πώς θέλει μετά από όλα αυτά να μας πείσει η κυρία Σταμάτη ότι δεν έχει γνώση του πακτωλού των χρημάτων και της παράνομης προέλευσής τους… Οι λογαριασμοί της τροφοδοτούνταν με παράνομα έσοδα του πρώην υπουργού… Γνωρίζει ποιοι είναι οι διαχειριστές των παράνομων χρημάτων».

Όσο για τον χαρακτηρισμό που έδωσε η Βίκυ Σταμάτη στον εαυτό της πως είναι «μαχήτρια του φωτός», η κυρία Αδειλίνη δεν θέλησε να τον σχολιάσει. Όμως έκανε μία σκέψη και τόνιζε χαρακτηριστικά «είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου ο αυτοπροσδιορισμός του. Είναι αναγκαίο όμως και το γνώθι σ΄αυτόν».

Η εισαγγελική λειτουργός εμφανίζεται απόλυτα σίγουρη επικαλούμενη και όσα έχει υποστηρίξει ο Νίκος Ζήγρας, πως τόσο η νυν σύζυγος, όσο και η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν, γνωρίζουν τα πάντα.

Και για την Αρετή Τσοχατζόπουλου πάντως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην εισαγγελέα πως επίσης γνώριζε ότι τα ακίνητα που περιήλθαν στην κατοχή της, στη Δεινοκράτους και στην Κεφαλληνίας, αγοράστηκαν με παρανόμως αποκτηθέντα χρήματα από τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
«Για τον λόγο αυτό και οι εικονικές συναλλαγές που έγιναν χωρίς να καταβληθεί οποιοδήποτε τίμημα, η Αρετή Τσοχατζοπούλου δεν φαίνεται να καταβάλλει τα μισθώματα για το σπίτι στην Δεινοκράτους, αφού στην πραγματικότητα από την αρχή το σπίτι είχε αγοραστεί από τον πρώην υπουργό για την κόρη του».

«Η Αρετή Τσοχατζοπούλου» όπως είπε η εισαγγελέας «ήταν ο τελικός αποδέκτης των ακινήτων στη Δεινοκράτους και την Κεφαλληνίας, στα οποία επενδύθηκαν τα παράνομα χρήματα, όσο και αν ισχυρίζεται ότι είχε αποστασιοποιηθεί από τον πατέρα της. Οι μεθοδεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν και τα παρένθετα πρόσωπα που ενεπλάκησαν είναι ενισχυτικά του άμεσου δόλου που είχε η Άρετη».

Δεν ήταν λίγες οι φορές πάντως που ο Άκης Τσοχατζόπουλος διαμαρτυρήθηκε έντονα για όσα άκουγε να λέει σε βάρος του η εισαγγελέας, όπως για το ασυνήθιστο τίμημα που φαίνεται να καταβλήθηκε για το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου όπου –όπως είπε η εισαγγελέας- «ως διά μαγείας η λεγόμενη φούσκα των ακινήτων έσπασε για το ακίνητο αυτό που πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική του αξία».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα «ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν ο ιδιοκτήτης του ακίνητου από την αρχή, ο πρώην υπουργός ήταν η Τορκάσο. Εκείνος ήταν ο μισθωτής και ο ιδιοκτήτης του».

«Ιστορίες…» ήταν το σχόλιο που έκανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος αντιδρώντας στις σχετικές αναφορές της εισαγγελέως.