Η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, η άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με όλους τους γιατρούς και η κατάργηση του clawback και του rebate απασχόλησαν τη συνάντηση του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τον πρόεδρο του οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ συμφώνησε για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για όλους τους γιατρούς, μέσω των ιατρικών συλλόγων υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αφού προηγηθεί μελέτη, καθώς και για την ανάγκη επανεξέτασης του clawback και του rebate.
Ακόμη, συμφωνήθηκε να υπάρξει κώδικας δεοντολογίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του ΙΣΑ, μέσω του οποίου θα ελέγχονται οι παραβάτες γιατροί, καθώς και ότι δεν θα κοινοποιούνται οι ποινές των γιατρών, χωρίς να προηγηθεί σχετική ενημέρωση του ΙΣΑ.
«Ο ΙΣΑ είχε από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσει ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια. Η συνεχής υποχρηματοδότησή του έχει οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους, απειλώντας τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνάντησης με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ επαναδιατυπώθηκαν οι θέσεις του ΙΣΑ για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις οποίες είναι απαραίτητη η αξιοποίηση των διαγνωστικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η κατάργηση του clawback και του rebate, η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ για όλους τους γιατρούς, μέσω των ιατρικών συλλόγων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και άνοιγμα ιδίως των συμβάσεων στους νέους ιατρούς.
Επίσης, ζητήθηκε να καταβληθούν τα ληξιπρόθεσμα ποσά που οφείλονται από τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2010, 2011, 2012 και το 10% των επισκέψεων των ετών 2012 έως 2015 που ακόμα δεν έχει αποπληρωθεί.
Οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ αναφέρθηκαν στην ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων, κάνοντας λόγο για «υποκοστολόγηση» που «διαλύει τα μικρά εργαστήρια προς όφελος των αλυσίδων».
Τα μέλη του ΙΣΑ σημείωσαν ότι η ανακοστολόγηση θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω προτάσεων των επαγγελματικών και επιστημονικών ενώσεων και των ιατρικών συλλόγων. Βάση θα πρέπει να αποτελεί το κόστος ορθολογικά οργανωμένου φορέα.
Επιπλέον, συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη θα έχουν την Παρασκευή εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου και θα συζητήσουν θέματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και τις πληρωμές των φαρμακοποιών.