Την κατάργηση της υποχρεωτικής εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου ως όρο για την εκπαίδευση στην ειδικότητα ζητεί, με επιστολή του στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Πρόκειται για ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα, τα οποία ετέθησαν από τους εκπροσώπους των νέων γιατρών στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ., στην οποία είχαν κληθεί για να διατυπώσουν τα προβλήματά τους.
Ειδικότερα, στην επιστολή που απέστειλε ο ΙΣΑ στον υπουργό υγείας Α. Ξανθό επισημαίνεται ότι: «Το μέτρο θα πρέπει με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία να καταργηθεί ως αναποτελεσματικό και επικίνδυνο από πλευράς δημόσιας υγείας, αφού επιχειρεί να καλύψει τα κενά στην παροχή υπηρεσιών της υπαίθρου, με αποφοίτους ιατρικής με λίγες γνώσεις και καμία ουσιαστική εμπειρία, οι οποίοι καλούνται να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες χωρίς καμία επίβλεψη ή βοήθεια. Παράλληλα είναι και αντιδημοκρατικό, αφού υποχρεώνει τους νέους αυτούς συναδέλφους να ζουν σε άσχημες συνθήκες, που δεν τιμούν κανέναν, στον βαθμό που η αμοιβή τους δεν επαρκεί για την κάλυψη των δαπανών μίας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τέτοια μέτρα οδηγούν τους νέους σε φυγή στο εξωτερικό».
«Προτείνεται η παροχή κινήτρων σε ειδικευμένους ιατρούς με γνώση και εμπειρία, με εκπαίδευση στην τηλεϊατρική ώστε να διοριστούν επί θητεία για την κάλυψη των κενών θέσεων στα αγροτικά ιατρεία και να παρέχουν υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας στην περιφέρεια. Έτσι, θα εξοικονομηθούν δαπάνες από άσκοπες αεροδιακομιδές. Αυτό συνιστά ορθή πολιτική της υγείας με γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, τη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων, αλλά και τον απαιτούμενο σεβασμό στους νέους επιστήμονες συναδέλφους αυτής της χώρας που οδηγούνται στο εξωτερικό πριν ακόμη αρχίσουν την ειδίκευσή τους» προστίθεται στην επιστολή του Συλλόγου.