Τα άτομα ηλικίας έως 30 ετών, οι άνδρες και ο Νομός Ηρακλείου είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές στις μετρήσεις που έκανε ο Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων για τα τροχαία συμβάντα που σημειώθηκαν το 2011 στην Κρήτη.

Και μπορεί ο αριθμός των νεκρών στην άσφαλτο να μειώθηκε πέρυσι σε σύγκριση με το 2010, όμως η νοοτροπία των οδηγών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του συλλόγου Γιάννη Αργυράκη, δεν έχει αλλάξει, καθώς πολλοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την οδήγηση χωρίς την απαιτούμενη προσοχή.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά που έχει στη διάθεσή του ο σύλλογος και απορρέουν από τα στοιχεία που συνέλεξαν από υπηρεσίες τροχαίας της Κρήτης και νοσοκομεία του νησιού, πέρυσι το 52% των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων σημειώθηκε στον Νομό Ηρακλείου, το 29% στα Χανιά, το 13% στον Νομό Ρεθύμνης και το 6% στον Ν. Λασιθίου.

Τη μερίδα του λέοντος στην αιματοχυσία στην άσφαλτο κατέχουν τα άτομα ηλικίας έως 30 ετών σε ποσοστό 52%. Ακολουθούν σε ποσοστό 26% τα άτομα ηλικίας 60 χρόνων και άνω και στη συνέχεια σε ποσοστό 22% άτομα των οποίων η ηλικία ήταν από 30 μέχρι 60 ετών.

Τα περισσότερα τροχαία σημειώθηκαν με αυτοκίνητα (46%), ενώ με μικρή διαφορά 43% ακολουθούν οι μηχανές. Αύξηση παρουσιάζεται στο ποσοστό των τροχαίων όπου ενεπλάκησαν πεζοί (8%), ενώ σε ποσοστό 3% καταγράφηκαν συμβάντα με τρακτέρ.

Στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο σημειώθηκαν τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα με ποσοστό 40% αντίστοιχα, ενώ στις πόλεις μέσα καταγράφηκε το 20% των τροχαίων του 2011.

Η ημέρα με τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα ήταν το Σάββατο για το 2011, καθώς σημειώθηκε το 26% των καταγεγραμμένων περιπτώσεων, ακολουθούν η Κυριακή με ποσοστό 20%, η Δευτέρα με 14%, η Παρασκευή με 11%, η Πέμπτη και η Τρίτη από 10% και η Τετάρτη με 9%.

Οι πιο επικίνδυνες ώρες που έδωσαν τα περισσότερα τροχαία ήταν μεταξύ 02.00 τα ξημερώματα με 10.00 το πρωί , ποσοστό 52%, στη συνέχεια από τις 10.00 π.μ. έως 20.00 με ποσοστό 26% και από τις 20.00 μέχρι τις 02.00 τα ξημερώματα με ποσοστό 22%.

Συντριπτική είναι η πλειονότητα των ανδρών έναντι των γυναικών. Σε ποσοστό 84% οι άνδρες ενεπλάκησαν σε τροχαία πέρυσι, ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό 16%. Τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Αργυράκη, αφορούν σε τροχαία συμβάντα από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και 26 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

«Δεν βάζουν μυαλό»

Όπως αναφέρει ο ίδιος «από την εμπειρία μας φαίνεται ότι ο Κρητικός δύσκολα αλλάζει οδική συμπεριφορά και νοοτροπία. Κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν μαγκιά να μη φοράνε κράνος όταν οδηγούν μηχανές, να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και να μη χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας. Υπάρχουν περιπτώσεις που γονείς παιδιών στα οποία μιλήσαμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, μας έβρισαν, όταν είπαμε στα παιδιά ότι πάντοτε θα πρέπει να φοράμε ζώνη ασφαλείας κι εκείνα το μετέφεραν στους γονείς τους».

Ο κ. Αργυράκης αναφέρει ακόμη ότι από τις μετρήσεις που έχουν γίνει παρατηρείται μείωση των διανυθέντων χιλιομέτρων πέρυσι σε σύγκριση με πρόπερσι, στοιχείο που το αποδίδει και στην οικονομική κρίση που υπάρχει.

Πηγή: Πατρίς

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη