Μία απίστευτη απόφαση πήρε στην χθεσινοβράδυνη συνεδρίασή της, η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Μετά από δραματικές συζητήσεις, πολλές αντεγκλήσεις και διαξιφισμούς, η πλειοψηφία αποφάσισε να “ξηλώσει” πέτρα-πέτρα όλο τον Κούλε λόγω αποσταθεροποίησης των θεμελίων και μετά να τον ξανακτίσει με τις ίδιες πέτρες, αλλά με γερή νέα θεμελίωση και σύγχρονες τεχνικές μεθόδους. Οι εργασίες του όλου εγχειρήματος θα διαρκέσουν ένα χρόνο και το κόστος θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, κυρίως στον τομέα του “ξηλώματος” του Κούλε. Η πολύχρονη διάβρωση από τη θάλασσα, αλλά και το συμπαγές δέσιμο των συγκολητικών υλικών με τις ογκόλιθους που κτίστηκε πριν από 500 περίπου χρόνια ο Κούλες, δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες στην επιτυχή υλοποίηση του έργου.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τους κινδύνους που εγκυμονεί το όλο εγχείρημα, η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πήρε την συγκεκριμένη απόφαση με το αιτιολογικό ότι όπως προέκυψε από τους λεπτομερείς ελέγχους που διενεργήθηκαν, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης του ιστορικού αυτού Μνημείου του Ηρακλείου.
Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, το φρούριο άνοιξε, μετά από 5,5 χρόνια, τις πύλες του για το κοινό, μετά την ανακαίνιση, και μάλιστα με μια ρομαντική συναυλία με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, ωστόσο τα προβλήματα στη θεμελίωση του μνημείου, δεν αφήνουν περιθώρια ολιγωρίας και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις.
Η είδηση για το “γκρέμισμα” του Κούλε προκάλεσε σοκ. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός με τον οποίο επικοινωνήσαμε το πρωΐ, μας δήλωσε ότι ακόμη δεν έφτασε στα χέρια του η συγκεκριμένη απόφαση και μόλις την πάρει θα εκδόσει επίσημη ανακοίνωση. Πάντως εξέφρασε την έκπληξή του και την δυσαρέσκειά για την απόφαση.
Για το ίδιο θέμα ρωτήσαμε και τον πρώην Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Κουράκη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι και επί θητείας του είχε τεθεί το ίδιο ζήτημα, αλλά τελικά διευθετήθηκε με υποθαλάσσιες υποστηλώσεις.
Το Κάστρο της θάλασσας
Αρχικά οι Ενετοί κατασκεύασαν ένα πύργο, αλλά κρίθηκε ανεπαρκής, ενώ οι ζημιές από το σεισμό του 1303 δεν επισκευάστηκαν επαρκώς, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστεί το 1523 ώστε στην θέση του σχεδιάστηκε να κατασκευαστεί ένας μεγαλύτερος πύργος. Το καινούργιο οικοδόμημα αποκτά τη τελική του μορφή ανάμεσα στο 1523-1540. Οι εργασίες διακόπτονταν το χειμώνα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Στη συνέχεια δέχθηκε αλλεπάλληλες επισκευές λόγω φθοράς από τη δράση των κυμάτων. Οι συνεχείς επισκευές συνέχισαν και μετά την κατάληψη του Χάνδακα από τους Τούρκους το 1669. Το 1719 τμήμα της βορειοδυτικής πλευράς του Κούλε κατέρρευσε, αλλά ξαναεπισκευάστηκε. Παράλληλα λειτουργούσε ως φυλακή.
Πηγή: ekriti.gr/