Άλλη  μια ασθένεια από τα παλιά εμφανίστηκε πρόσφατα. Πρόκειται για την ψώρα, η οποία έχει πλήξει 10 μαθητές και 2 εκπαιδευτικούς σε ειδικό σχολείο του Ηρακλείου Κρήτης, με πολλούς γονείς όμως να αρνούνται τη θεραπεία για τα παιδιά τους, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε αίτημα για την κήρυξη συγκεκριμένων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ώρα που οι υπόλοιποι γονείς και κηδεμόνες ζητούν τη λήψη μέτρων για να προληφθεί η εξάπλωση της δερματικής λοίμωξης, ενώ ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κλιμάκιο της Ιατρικής Σχολής  επισκέφτηκε τη σχολική μονάδα για να παράσχει ιατρική φροντίδα, ωστόσο υπήρξαν γονείς που αρνήθηκαν να επιτρέψουν την εξέταση στα παιδιά τους.

Μαθητές που νοσούν εξακολουθούν να πηγαίνουν στο σχολείο, τη στιγμή που από τις οκτώ τάξεις  στις τέσσερις έχουν παρουσιασεί κρούσματα, με τη διασπορά πλέον να είναι μεγάλη στη σχολική κοινότητα.

Οι υγειονομικοί φορείς τονίζουν ότι η αντιμετώπιση της ψώρας είναι εύκολη, ωστόσο όσο δεν θεραπεύονται οι μικροί μαθητές, το πρόβλημα και η διασπορά θα διογκώνονται.

Οι αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας Κρήτης είναι ενημερωμένοι για την κατάσταση και παρακολουθούν το θέμα, όπως και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Ηρακλείου.

Την προηγούμενη βδομάδα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηρακλείου πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο του σχολείου και προχώρησε στον απαραίτητο καθαρισμό.

Με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ απαιτείται καλή καθαριότητα του χώρου με κοινά απορρυπαντικά και απολυμαντικά και σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα (όπου αυτό είναι εφικτό). Ο ΕΟΔΥ τονίζει πως δεν απαιτείται εφαρμογή ειδικών εντομοκτόνων και ψεκασμών με παρασιτοκτόνα στο περιβάλλον, καθώς αρκεί ο καλός καθαρισμός του μολυσμένου χώρου.