Σε εφαρμογή βάζει το Υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο για διερεύνηση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από τους πολίτες στις συναλλαγές τους, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και να πατάξει τη φοροδιαφυγή. 

Ηλεκτρονικός λαχνός και χτίσιμο αφορολογήτου βάσει των ψηφιακών δαπανών είναι ορισμένες από τις προτάσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος στο ΥΠΟΙΚ

Όπως γνωστοποίησε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, από την 1η Ιανουαρίου 2016 κάθε επιτηδευματίας που επιθυμεί να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία θα πρέπει να προμηθεύεται υποχρεωτικά τερματικό μηχάνημα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS). Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται στην παροχή κινήτρων στους φορολογουμένους για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών με «πλαστικό» χρήμα.
Ηλεκτρονικός λαχνός και χτίσιμο αφορολογήτου βάσει των ψηφιακών δαπανών είναι ορισμένες από τις προτάσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα μέτρα αυτά οδηγούν πρακτικά σε ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των πολιτών, καθώς η εφορία θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα πάντα αναφορικά με το οικονομικό τους προφίλ. Εκτιμάται πως τα διαφυγόντα έσοδα από τη φοροδιαφυγή ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.


Ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης, θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους, ενώ εξαιρέσεις θα προβλέπονται και για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ακριτικές περιοχές της χώρας. Βάσει μνημονίου, το νέο σύστημα πληρωμών θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου «τοπίου» συναλλαγών:

Κίνητρα: Ψηφιακός λαχνός για κάθε 1.000 ευρώ αγορών, με τον οποίο ο κάτοχός του θα μπαίνει σε κλήρωση για μετρητά και δημόσια ακίνητα, με παράλληλη απαλλαγή από τη φορολογία.
Εξαιρέσεις: Ηλικιωμένοι και επιχειρήσεις σε απομακρυσμένα σημεία της ελληνικής επικράτειας δεν υποχρεούνται να κάνουν χρήση «πλαστικού» χρήματος.
Διασύνδεση: Υποχρεωτική αγορά συστήματος POS και σύνδεση του μηχανήματος στην ταμειακή μηχανή. Παρατηρείται το φαινόμενο να εκδίδονται αποδείξεις πληρωμής από τα POS αλλά όχι και τα απαραίτητα παραστατικά από την ταμειακή. Αποτέλεσμα: η επιχείρηση καρπώνεται το αντίτιμο της συναλλαγής και δεν αποδίδει τον ΦΠΑ στο Δημόσιο.
Απευθείας είσπραξη ΦΠΑ: Κάθε επιχείρηση θα έχει ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος. Σε κάθε συναλλαγή η τράπεζα θα προχωρεί σε διαχωρισμό της αξίας του προϊόντος από τον ΦΠΑ που αναλογεί. Έτσι, τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο θα μπαίνουν σε ειδικό χωριστό τραπεζικό λογαριασμό, απ’ όπου η επιχείρηση θα μπορεί μόνο να αποδώσει τον ΦΠΑ στο Δημόσιο ή να προχωρήσει σε συμψηφισμούς με άλλες οφειλές.
Μείωση φόρων στις επιχειρήσεις: Εφόσον τα αποτελέσματα στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ είναι καλά, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να ρίξει προς τα κάτω τους συντελεστές φορολόγησης για τις επιχειρήσεις.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας