Zougla newsroom
Με ψυχολογικά ντοπαρίσματα και στήριξη σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή προσπαθεί η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να στηρίξει τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής οι οποίοι διερευνούν τις τελευταίες υποθέσεις δολοφονιών. Το οργανωμένο έγκλημα φαίνεται ότι έχει αναλάβει δράση για τα καλά φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση, και πολιτικά, τους επικεφαλής της λεωφόρου Κατεχάκη.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η ιδέα της δημιουργίας μιας λεγομένης «task force» για θέματα οργανωμένου εγκλήματος. Η αίσθηση που αποκόμισαν ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια των συσκέψεων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι ότι θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος «η ύπαρξη μια ομάδας εργασίας από έναν ή δύο αξιωματικούς από συναρμόδιες υπηρεσίες που θα συνεργάζονται και θα συντονίζουν, βάσει των πληροφοριών που φτάνουν στις διωκτικές αρχές, τις περαιτέρω ενέργειες». Αν, π.χ., ένα πρόσωπο είναι στο στόχαστρο δύο υπηρεσιών ασφαλείας, καλό είναι να υπάρχει η συνεννόηση ώστε να αναλαμβάνει την υπόθεσή του μία από τις δύο. «Η κίνηση αυτή μπορεί να έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Κάθε υπηρεσία, ανάλογα με το αντικείμενό της, προσεγγίζει διαφορετικά έναν ύποπτο αλλά η συνεργασία πάντοτε είναι χρήσιμη» λέει αξιωματικός που γνωρίζει σε βάθος θέματα ασφάλειας.
Για τους επιτελείς της Κατεχάκη είναι φανερό ότι το οργανωμένο έγκλημα έχει βαθιές οικονομικές ρίζες και αυτό ουσιαστικά που το ενοχλεί είναι όταν οι διωκτικές αρχές τις «ξεριζώνουν». Το «ξερίζωμα» δεν είναι τίποτα άλλο από τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος. Σε αυτή τη λογική θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν το δόγμα «follow the money», δηλαδή να «ακολουθήσουν τα λεφτά», ώστε να δουν πού φτάνουν τα υπέρογκα κέρδη των μελών των οργανωμένων συμμοριών. «Αν συλληφθούν και οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για τέτοιου είδους ανθρώπους. Είναι κάτι που το περιμένουν. Αν όμως εντοπιστούν χρήματα και άλλου είδους “επενδύσεις”, τότε πραγματικά αρχίζουν και νιώθουν… πιεσμένοι» λέει στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας με μεγάλη γνώση σε θέματα μαύρου χρήματος.
Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί, μεταξύ άλλων, ζήτησαν από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρεμβάσεις σε θέματα δικαιοσύνης, που να λειτουργούν αποτρεπτικά για τα μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι πολύ βασικό να γνωρίζει ο κακοποιός ότι, όταν θα μπει φυλακή, θα μείνει έγκλειστος και δεν θα μπορεί μέσα από το κελί του να συνεχίζει τη… δραστηριότητά του. Επίσης δεν θεωρούν ότι οι ποινές πρέπει να είναι εξοντωτικές, αλλά πραγματικές και να εκτίονται μέχρι τέλους.