Ως ύποπτος έδωσε εξηγήσεις το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη για την υπόθεση των ανείσπρακτων προστίμων του υπουργείου Οικονομικών για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Η ανωμοτί κατάθεση του κ. Καπελέρη ελήφθη από τον κ. Μουζακίτη όχι στο εισαγγελικό γραφείο στο Εφετείο, όπου ανέμεναν δημοσιογράφοι και τηλεοπτικές κάμερες αλλά στο γραφείο που διατηρούν οι οικονομικοί εισαγγελείς στο κτήριο του ΣΔΟΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Καπελέρης εξετάστηκε ως ύποπτος διάπραξης αξιοποίνων πράξεων, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο εισαγγελικός λειτουργός με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για την ύπαρξη παραμηχανισμού στο Υπουργείο Οικονομικών που καθυστερούσε ή εμπόδιζε την είσπραξη των προστίμων για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Τα δημοσιεύματα συνέδεαν τον παραμηχανισμό αυτό με την παραίτηση που υπέβαλε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, ο κ. Διομήδης Σπινέλη.

Και αυτό γιατί, η διαδικασία επιβολής των προστίμων αυτών ανεστάλη μετά τις δύο εγκυκλίου που έφτασαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, η μία απ’ τις οποίες προερχόταν από τον κ. Καπελέρη και ανέφερε ότι επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα. Ο κ. Καπελέρης αρνήθηκε πάντως ότι έχει οποιαδήποτε ποινική εμπλοκή, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν έκανε τίποτα παράνομο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους του, δεν χαρίστηκε κανένα πρόστιμο αλλά επρόκειτο για μια διαδικασία που ήταν προβληματική και θα έπρεπε ν’ αλλάξει…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υποστηρίζει ο κ. Καπελέρης, τα πρόστιμα αφορούσαν χιλιάδες πρατηριούχους για εκπρόθεσμες εγγραφές στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ». Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τα πρόστιμα αυτά που δεν συνδέονταν με το λαθρεμπόριο καυσίμων, ήταν εξοντωτικά και θα οδηγήσουν τα πρατήρια να κλείσουν.

Η εγκύκλιος που εξέδωσε σχετίζεται, όπως έχει πει και δημοσίως, «όχι με τη διαγραφή των προστίμων, αλλά με την προσωρινή αναστολή τους, ενόψει της έκδοσης πράξης νομοθετικού περιεχομένου». Ο κ. Καπελέρης αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες πως δεν πρόκειται για φοροδιαφυγή αλλά για παραβάσεις που εντόπισε το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ αυτόματα. Όπως ισχυρίζεται, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό προβλεπόταν γι’ αυτές τις παραβάσεις πρόστιμο πενταπλάσιο της διαφοράς φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, καθώς επίσης και διαγραφή των παραβατών από το σύστημα όταν επαναλαμβανόταν η παράβαση για δεύτερη φορά.

Ο κ. Καπαλέρης σε δηλώσεις του έχει πει για το θέμα των ανείσπρακτων προστίμων: «Το 2011 από την ΓΓΠΣ διαπιστώθηκε ότι 3,500 επιχειρήσεις το 2010 και άλλες τόσες περίπου το 2011 είχαν ενημερώσει εκπρόθεσμα το σύστημα. Εμείς το καλοκαίρι εν όψει της νέας περιόδου δεχθήκαμε της αιτήματα των φορέων για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα. Μιλάμε για εκπρόθεσμες ενημερώσεις για πρόστιμα τα οποία δεν είχαν βεβαιωθεί αλλά θα βεβαιώνονταν, θα κοινοποιούνταν. Επίσης είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την διαγραφή των μελών, έπρεπε να διαγραφούν από το σύστημα και να έμενε η αγορά χωρίς την προμήθεια 3500 επιχειρήσεων πανελλαδικά».

Ο εισαγγελέας θα αξιολογήσει πολύ προσεκτικά τους ισχυρισμούς του κ. Καπελέρη, έχοντας στα χέρια του και τα στοιχεία που του είχε προσκομίσει ο κ. Σπινέλης κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του καθώς και ένα ακόμη στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που εξετάστηκε ως μάρτυρας. Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι η διαπίστωση τυχόν αξιοποίνων πράξεων όπως αυτή της απιστίας. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως τα πρόστιμα αυτά ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ και έχουν βεβαιωθεί σε επιχειρήσεις και εταιρείες μέσα στο 2010 και το 2011.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης