Επτά χρόνια χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγκατάστασης της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών από την τωρινή της τοποθεσία, στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά.

Ήταν 2012 όταν ο τότε σημαιοφόρος Δημήτρης Μπαλτάκος υπέβαλε ιεραρχικά πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για την εξασφάλιση του μέλλοντος της Μονάδας. Η αποκρατικοποίηση της ευρύτερης έκτασης της περιοχής του Ελληνικού σε συνδυασμό με την έλλειψη πόρων του Λ.Σ. οδηγούσε στην απαξίωση τους βατραχανθρώπους σε ένα συγκεκριμένο οικόπεδο στα διόδια της Ελευσίνας, όμορα καταυλισμού Ρομά.

Η προταθείσα νομοθετική ρύθμιση εγκρίθηκε από τη φυσική και πολιτική ηγεσία του Λ.Σ. και ψηφίστηκε από το σύνολο των κομμάτων του Κοινοβουλίου, για τον απλό λόγο ότι επιφόρτιζε το ΤΑΙΠΕΔ αφενός να εξεύρει κατάλληλο παραθαλάσσιο χώρο και αφετέρου εξασφάλιζε την απαραίτητη χρηματοδότηση από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, τα οποία στο σύνολό τους προορίζονταν για τους Ευρωπαίους δανειστές. Τη λύση στην αναζήτηση οικοπέδου έδωσε το Π.Ν. παραχωρώντας έκταση εντός του Ναυτικού Οχυρού για τις ανάγκες της ΜΥΑ/ΛΣ.

Όπως γράφει το militaire.gr, έκτοτε δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, παρόλο που το θέμα απασχόλησε πολλάκις την επικαιρότητα και ο χρόνος αναγκαστικής απομάκρυνσης των βατραχανθρώπων πλησίαζε, με κίνδυνο να βρεθεί προσωρινή – μεταβατική λύση, η οποία θα κατέληγε, με απόλυτη βεβαιότητα, σε μόνιμη.

Τη λύση έδωσε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης. Το έργο ουσιαστικά «ξεκλείδωσε» όταν επιδείχθηκε η απαιτούμενη πρωτοβουλία και η εκτέλεση του ουσιαστικά «υιοθετήθηκε» από τις ηγεσίες των δύο υπουργείων.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ έδωσε σαφείς εντολές στη νεοσύστατη ΜΟΜΚΑ και συγκεκριμένα στον ταξίαρχο κ. Κλούβα, οι ικανότητες του οποίου έχουν εκπλήξει το σύνολο των εμπλεκομένων, να «τρέξει το έργο» και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και ο αντιναύαρχος Ράπτης έδωσαν εντολή στον υπολοχαγό Μπαλτάκο να φροντίσει να σχεδιαστούν οι πιο άρτιες και επιχειρησιακά αξιοποιήσιμες εγκαταστάσεις στρατωνισμού και εκπαίδευσης και στην αρμόδια υπηρεσία του Ναυτιλίας, η οποία ξεπέρασε τον εαυτό της, να εκπονήσει το σύνολο των απαραίτητων μελετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τωρινή διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αγκάλιασε το έργο και «έβαλε πλάτη» για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι η υπογραφή της σύμβασης, εντός των επόμενων ημερών, μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Φώτη Κουβέλη και η άμεση έναρξη των έργων ανέγερσης των εγκαταστάσεων οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2019.

Στρατηγική αναβάθμιση ΜΥΑ/ΛΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προς ανέγερση εγκαταστάσεις θα αποτελούν τις πλέον άρτιες στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο μόνο ελπίδα δίνει για το μέλλον των Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, έχει εγκριθεί η ανέγερση και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για ένα από τα μεγαλύτερα shooting house, κλειστό σκοπευτήριο, σύγχρονα συμπλέγματα διάνοιξης θυρών, fast rope και αναρρίχησης/καταρρίχησης, υπερσύγχρονες επιχειρησιακές αποθήκες που θα επιτρέψουν την ταχύτερη εφικτή επιχειρησιακή ενεργοποίηση στα πρότυπα του HRT του FBI, χώρο «τουρμπίνας» ελεύθερης πτώσης και νέο λιμενικό έργο για τις ανάγκες των νέων πλωτών μέσων της Μ.Υ.Α.

Στο πλαίσιο δημιουργίας της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και της πρόθεσης για αναβάθμιση των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, οι νέες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας και της ετοιμότητάς τους.

Η αλματώδης αναβάθμιση της ΜΥΑ/ΛΣ, με εμπλοκή σε σύνθετες διεθνείς επιχειρήσεις νότια της Κρήτης, με συνεχή συνεκπαίδευση με US Navy Seals, με την προμήθεια του πλέον σύγχρονου επιχειρησιακού εξοπλισμού, με την ολική αλλαγή του νομικού της πλαισίου και τη διαχείριση του συνόλου των κρίσεων που έχουν πλήξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, θα επισφραγιστεί με την ανέγερση υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων οι οποίες θα επαυξήσουν τις δυνατότητες της Μονάδας να αντεπεξέλθει στις επιχειρησιακές ανάγκες που θα δημιουργηθούν από την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και απειλών στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.


Με πληροφορίες από militaire.gr