Υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας που αφενός διαπιστώνει πως δεν τηρούνται οι διαδικαστικές εγγυήσεις που προβλέπονται από το νόμο, αφετέρου θέτει ερωτήματα για τη σκοπιμότητα και το περιεχόμενό του.
Σε ψήφισμά του, το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση λόγω της κατάληψης που πραγματοποίησαν 50 δικηγόροι αριστερών παρατάξεων κατέληξε σε ψήφισμα, στο οποίο τονίζει πως υπήρξε καταστρατήγηση συνταγματικών διατάξεων.
Συγκεκριμένα στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ επισημαίνεται: «Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος υποκρύπτει καταστρατήγηση της συνταγματικής απαγόρευσης διενέργειας δημοψηφισμάτων επί δημοσιονομικών θεμάτων. Βασίζεται σε στρέβλωση των νομικών εγγυήσεων με την σύντμηση των συνήθων εκλογικών προθεσμιών – ουσιώδη προϋπόθεση επαρκούς πληροφόρησης του λαού -, την παραπομπή του ερωτήματος σε κείμενα που δεν πληρούν καν τη νομική έννοια του «εγγράφου», αλλά και την πλήρη προχειρότητα ή τη μεθόδευση αναφορικά με κρίσιμα πρακτικά θέματα, όπως ο διορισμός των δικαστικών αντιπροσώπων και, δυστυχώς, η μορφή των ψηφοδελτίων. Πρόκειται για ζητήματα νομικού πολιτισμού, για τα οποία αρκούμαστε μέχρι στιγμής στην κατανυκτική σιωπή των αρμόδιων φορέων».
Ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας καταδικάζει επιπλέον το διχαστικό κλίμα, κάτω από το οποίο οδηγείται η χώρα μας στο δημοψήφισμα. «Τρεις μέρες τώρα γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης, παράδοξης, διχαστικής πολεμικής. Μιας πολεμικής που δεν συνάδει με τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το καθήκον της χώρας να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως κράτος-μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.»
Ο ΔΣΑ παρατηρεί επίσης ότι τίθενται σειρά ερωτημάτων γύρω από τη σκοπιμότητα του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής. «Όπως είναι ευνόητο, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση του Ν. 4023/2011 (άρθρο 3 παρ. 2), το ερώτημα ενός δημοψηφίσματος δεν μπορεί να είναι ούτε ασαφές ούτε υπαινικτικό. Δεν μπορεί να αναζητούμε -εις μάτην- το πραγματικό του νόημα. Δεν μπορεί να παραμένουν κρυφά και άδηλα ερωτήματα.
Η είδηση για την κατάθεση νέας πρότασης από την κυβέρνηση, δημιουργεί έτι περαιτέρω ερωτηματικά για το νόημα ή / και το περιεχόμενο ή / και τη σκοπιμότητα αυτού του δημοψηφίσματος».
Το ψήφισμα καταλήγει πως η πορεία της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συνεδρίαση πάντως έγινε σε έντονο κλίμα, αφού δικηγόροι αριστερών παρατάξεων εξέφρασαν με έντονο τρόπο τη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν νομικά προβλήματα, ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι σαφές, και πως υπήρχε ο αναγκαίος χρόνος για να ενημερωθούν οι πολίτες.
Στην εισήγησή του πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε μεταξύ άλλων: « Αν τελικά το δημοψήφισμα, άλλα λέει και άλλα υπονοεί, αν ουσιαστικά το διακύβευμα του είναι «ναι» η «όχι» στην Ευρώπη, τότε η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το «ναι» χωρίς αυτό να σημαίνει «τυφλή υιοθέτηση αυθαίρετων ή άδικων αξιώσεων των εταίρων.Το μέλλον της χώρας μας δεν μπορεί να είναι εκτός Ε.Ε.».