Το Πωγώνι, τόπος καταγωγής της οικογένειας του ήρωα Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, τίμησε σήμερα τη μνήμη του με εκδηλώσεις που έγιναν στη θέση Παηδονιά του Παρακαλάμου, όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του Πύργου Μελά. «Πύργος Μελά. 15ος αιώνας. Εδώ βρίσκονται οι ρίζες της οικογένειας Μελά. Από τούτη την οικογένεια κατάγεται και ο Παύλος Μελάς ο Μακεδονομάχος». Αυτό αναγράφει η μαρμάρινη επιγραφή πάνω τον πέτρινο τοίχο που έχει διασωθεί και αποτελεί μνημείο.
Απόγονος της οικογένειας, ο κ. Γιάννης Μελάς αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πώς έγινε γνωστό στην περιοχή ότι τα ερείπια του άλλοτε αρχοντικού, είναι το πατρικό σπίτι του έμπορου Μιχαήλ Μελά, πατέρα του Μακεδονομάχου. «Την περίοδο της κατοχής, ο Λέων Μελάς, αδελφός του πατέρα μου, πέρασε από τον Παρακάλαμο. Στάθηκε σε έναν φούρνο, όπου η ηλικιωμένη φουρνάρισσα, κατά τη συζήτηση που είχαν, τον ρώτησε τι σχέση έχει, με τα ερείπια του πύργου», αναφέρει ο 89χρονος Γιάννης Μελάς και σημειώνει: «Τότε βγήκε η πρώτη ακτίδα…». Μέχρι τότε, το τοπίο ήταν θολό, σχετικά με την ακριβή τοποθεσία του παλιού αρχοντικού, καθώς οι Μελάδες, κατά καιρούς εγκατέλειψαν την Ήπειρο, για το εξωτερικό, τη Ρωσία, τη Γαλλία, όπου δραστηριοποιήθηκαν με επιτυχία. Ο κ. Μελάς μιλά με πάθος για την ιστορική οικογένεια. Στόχος ζωής για εκείνον έγινε η υποστύλωση των ερειπίων, προκειμένου να μην καταρρεύσει και η τελευταία ρανίδα της ιστορίας της πατρογονικής εστίας του ήρωα. «Το 1990 με την βοήθεια του αγαπημένου μου φίλου Παύλου Βρέλλη και με αρχιμάστορα τον Κώστα Σκαρώνη από τον Παρακάλαμο, καταφέραμε την υποστύλωση των καταστραμμένων δύο τοίχων, που κρατιόνταν ακόμη όρθιοι».
Στην κεντρική πλατεία του Παρακαλάμου, βρίσκεται το άγαλμα του Παύλου Μελά, το οποίο φιλοτέχνησε η εγγονή του Ναταλία, που ήταν γλύπτρια. Στις 11 το πρωί έγινε στον χώρο του μνημείου επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης. «Ο ήρωας αγωνιστής Παύλος Μελάς», ήταν το θέμα της ομιλίας του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου Δημητρίου Κρέκη.
Πηγή: ΑΠΕ