Με τους πρώτους 97 φιλοξενούμενους-αιτούντες άσυλο πρόσφυγες και μετανάστες, από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, η αναστηλωμένη ιστορική Παιδόπολη της «Αγίας Ελένης» στο Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων εγκαινιάστηκε το μεσημέρι ως Δομή Στέγασης, από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, παρουσία του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Φιλίπ Λεκλέρκ και των τοπικών αρχών.
«Βρήκαμε μια λευκή καρδιά στην Ελλάδα, δηλαδή αγνή όπως εννοούμε στη γλώσσα μας». Με αυτά τα λόγια ο Τζομά, Κούρδος από τη Συρία που έφτασε στη Ζίτσα μέσω Χίου, Σμύρνης, Λιβάνου…, ευχαρίστησε τους Έλληνες γιατί μετά από 4,5 χρόνια προσφυγιάς και περιπλάνησης βρήκε ένα ήρεμο καταφύγιο για εκείνον και την οικογένειά του.
Στην ομιλία του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ευχαρίστησε την κοινωνία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, γιατί όπως είπε έδειξε μία μεγάλη καρδιά και δεν δημιούργησε δυσκολίες. «Οι κατατρεγμένοι βρήκαν “άσυλο” στην Ηπειρώτικη ψυχή», τόνισε χαρακτηριστικά και επίσης ευχαρίστησε τον Στρατό, την Εκκλησία, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία με την χρηματοδότηση της ΕΕ ολοκλήρωσε αυτό το έργο, τους ανθρώπους του υπουργείου Μετανάστευσης.
Ο Γιάννης Μουζάλας αφού έκανε αναφορά «στην 18μηνη φάση “σώζουμε ζωές”, την Ειδομένη, τα camp της ανάγκης», είπε πως εξασφαλίστηκε ένα καινούργιο πρόγραμμα, που ξαναδίνει αξιοπρέπεια σε ανθρώπους οι οποίοι ζητάνε άσυλο, σύμφωνα με το οποίο κλείνουν τα camp και μεταφέρονται σε διαμερίσματα. Προσέθεσε ότι χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίστηκε ακόμη ένα πρόγραμμα, με το οποίο καταργούνται τα συσσίτια και δίνονται χρήματα, μία κίνηση που δίνει αυτονομία σε πρόσφυγες και μετανάστες, «ώστε να μην λειτουργούν ιδρυματικά, να προσπαθούν να πάρουν τη ζωή και πάλι πάνω τους».
«Περάσαμε δυσκολίες αλλά και τώρα η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Πήραμε μια ανάσα, αλλά θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος, σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια, έδωσε στοιχεία με αριθμούς, για την κινητικότητα στο ζήτημα μεταναστευτικό-προσφυγικό. Ειδικότερα είπε:
«Σε όλο το διάστημα, παράλληλα με τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, έχουν μετεγκασταθεί σε χώρες της Ευρώπης 12.500 και υπολογίζουμε πως το ίδιο θα γίνει με ακόμη 10.000. Έχουν μετακινηθεί στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης 6.500 και πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο 6.000 επιπλέον. Επίσης, 6.500 άνθρωποι έχουν δεχτεί να επιστρέψουν οικιοθελώς στις πατρίδες τους, στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες χώρες, και υπολογίζουμε ότι αυτό θα διπλασιαστεί».
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά τον χαιρετισμό της, απέδωσε τα εύσημα στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην αναστήλωση της παλιάς παιδόπολης, στο υπουργείο Άμυνας, την Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ που αγκάλιασε την ιδέα και το Δήμο Ζίτσας.
Ως αρχιτέκτονας, η κ. Φωτίου παρατήρησε πως η «Αγία Ελένη» έχει το πρόσημο της νεότερης αρχιτεκτονικής του τόπου, καθώς όπως είπε, αποτελεί το αποτύπωμα του «μοντερνισμού» που συνδυάζει την πέτρα με το γυμνό μπετόν.
Η αναπληρώτρια υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της γιατί το κτιριακό συγκρότημα, θα αποτελέσει έναν φιλόξενο τόπο στέγασης ανθρώπων ξεριζωμένων από τους πολέμους και την προσφυγιά.
Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Φιλίπ Λεκλέρκ χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα των εγκαινίων της Δομής Στέγασης συμβολική, γιατί όπως είπε εδώ και πολύ καιρό, μαζί με τον υπουργό, τον κ. Μουζάλα, προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο κ. Λεκλέρκ θύμισε πως το 2015 και το 2016 περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα και επισήμανε ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ένας αριθμός ανθρώπων παρέμειναν στην Ελλάδα.
«Τώρα βρισκόμαστε σε φάση μεγαλύτερης σταθερότητας, έχουμε τον χρόνο να σκεφτούμε τις επόμενες κινήσεις, προχωράμε μέσω προγραμμάτων στα διαμερίσματα και σε χώρους φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η «Αγία Ελένη» είναι ένα ιστορικό κτιριακό συγκρότημα που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έχει σημαντική διαδρομή προσφοράς τόσο στην κοινωνική προστασία.
Το συγκρότημα ανακαινίστηκε μέσα σε ένα χρόνο και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες. Αποτελείται από 20 κτίρια πολλαπλών χρήσεων. Παρέχει πλήρως εξοπλισμένους χώρους διαμονής και εστίασης για τις οικογένειες που θα φιλοξενηθούν, καθώς και υπαίθριους και κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού.