Κατηγορηματικός ότι ο θάνατος της κόρης του οφείλεται σε αυτοκτονία εμφανίσθηκε, καθισμένος στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, ο Ιάπωνας πρώην πρέσβης, Μασάμι Τανίντα, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία, κατηγορούνται για τη δολοφονία της Αμφιθέας Τανίντα, το Σεπτέμβριο του 2008, στην Αμάρυνθο Ευβοίας.

Απολογούμενος ενώπιον των τακτικών δικαστών και των ενόρκων, ο ηλικιωμένος άνδρας αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στο –κατά το κατηγορητήριο- ειδεχθές έγκλημα, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι το θύμα έδωσε μόνο του τέλος στη ζωή του. Επιπλέον, δικαιολόγησε τη «σπουδή» που έδειξε εκείνος και η σύζυγός του να σκουπίσουν τα αίματα από το δάπεδο, να καλύψουν το πτώμα και να το μεταφέρουν σε ένα μικρό αποθηκευτικό χώρο, υποστηρίζοντας ότι περιφερόταν ανυποψίαστη η εγγονούλα του στο σπίτι.

«Είμαι βέβαιος»

Μιλώντας για τη μοιραία νύχτα, ο πρώην πρέσβης επεσήμανε ότι ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι, όταν η σύζυγός του τον ειδοποίησε ότι η Αμφιθέα είχε δώσει τέλος στη ζωή της.

«Έμεινα έκπληκτος. Έτρεξα στο δωμάτιό της και τη βρήκα νεκρή δίπλα στο κρεβάτι. Την άγγιξα για να δω αν υπάρχει κάποιο σημάδι ζωής. Ήταν όμως νεκρή, καθώς είχε παγώσει το σώμα της. Όταν πήγα να τη σηκώσω, τα χέρια της είχαν πάθει ακαμψία», είπε ο κατηγορούμενος και συνέχισε: «Μετά ήρθε και η σύζυγός μου και συζητούσαμε το τι μπορούμε να κάνουμε. Γνωρίζαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να την κηδέψουμε λόγω της αυτοκτονίας και η γυναίκα μου είπε ότι ήξερε κάποιον γιατρό, ο οποίος μπορούσε να της δώσει πιστοποιητικό θανάτου».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, η ενδεχόμενη έλευση του γιατρού (η οποία ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ) ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισαν να ξεπλύνουν τα αίματα από το πτώμα, να καθαρίσουν το δάπεδο και να τη μεταφέρουν στον αποθηκευτικό χώρο. «Ένας ακόμα λόγος ήταν ότι βρισκόταν η εγγονή μας στο σπίτι», κατέθεσε, περιγράφοντας καρέ-καρέ τον τρόπο μεταφοράς του θύματος.

«Της αφαίρεσα το νυχτικό. Το έσκισα με ένα ψαλίδι επειδή είχε αίμα, πολύ αίμα, και ήταν δύσκολο να το βγάλουμε αλλιώς. Στη συνέχεια τυλίξαμε το πτώμα με ένα σεντόνι και μαζί με τη σύζυγό μου το σύραμε μέχρι τον χώρο που βρέθηκε».

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησαν κάποιον ιμάντα, προκειμένου να μεταφέρουν τη σορό της αδικοχαμένης κοπέλας, ενώ, όταν κλήθηκε να περιγράψει την ψυχοσύνθεση της κόρης του, μίλησε για μια «ασταθή συναισθηματικά κοπέλα», η οποία άλλες φορές ήταν πολύ χαρούμενη και άλλες φορές σχεδόν καταθλιπτική.

«Η μητέρα της επέμενε να πάρει φάρμακα και ήθελε να την πάει και σε γιατρό», σημείωσε με νόημα.

Ο κατηγορούμενος, πάντως, αναίρεσε μερικούς από τους προανακριτικούς του ισχυρισμούς. Δεν μίλησε για «καβγά» αλλά για «λεκτική διένεξη», η οποία είχε σημειωθεί μεταξύ μάνας και κόρης λίγη ώρα πριν συμβεί το μοιραίο, ενώ επίσης δήλωσε ότι ουδέποτε είχε καταθέσει πως, αν ο θάνατος της Αμφιθέας δεν είναι αυτοκτονία αλλά δολοφονία, εκείνος εύχεται να μην έχει καμία σχέση η γυναίκα του.

«Βόμβες» Αϊβατίδη

Στο μεταξύ ενδιαφέρουσα τροπή στην πολύκροτη δίκη έδωσε η κατάθεση του ιατροδικαστή (προτάθηκε από την υπεράσπιση ως μάρτυρας με ειδικές γνώσεις), κ. Γιάννη Αϊβατίδη, ο οποίος μίλησε για αυτοχειριασμό του θύματος. Αμφισβητώντας τα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης που συνέταξε η κα. Χαρά Σπηλιοπούλου, ο έμπειρος επιστήμονας μίλησε για βέβαιη αυτοκτονία της θανούσης, επισημαίνοντας ότι πιθανότερη αιτία θανάτου είναι το τραύμα στον αριστερό καρπό (προκλήθηκε όταν ήταν εν ζωή) σε συνδυασμό με τη τοξίνωση που προκλήθηκε από τη λήψη αλκοόλ, αγχολυτικών χαπιών και ηρεμιστικών. Επιπλέον, ο κ. Αϊβατίδης επεσήμανε ότι από κανένα εύρημα δεν συνάγεται το συμπέρασμα πως το θύμα κατέληξε από ασφυξία.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης, Σάκη Κεχαγιόγλου, να καταθέσει στο ακροατήριο η ιατροδικαστής που υπέγραψε την έκθεση, ενώ νομικοί κύκλοι με τους οποίους συνομίλησε η zougla.gr εξέφραζαν την, επιπλέον, απορία γιατί η κυρία Σπηλιοπούλου δεν κλήθηκε να καταθέσει σε κανένα στάδιο της ανάκρισης.

Μιλώντας στο zougla.gr o δικηγόρος των δυο κατηγορουμένων κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, χαρακτήρισε «πρωτοφανές» το γεγονός ότι για τρίτη φορά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα που υπεβλήθη να καταθέσει στο ακροατήριο η κυρία Σπηλιοπούλου. «Είναι αδιανόητο να διεξάγεται δίκη ανθρωποκτονίας χωρίς να κληθεί στο ακροατήριο η ιατροδικαστής. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο κ. Αϊβατίδης κατατέθοντας είπε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για αυτοκτονία και όχι ανθρωποκτονία. Πιστεύω ότι και την ύστατη στιγμή πρέπει να κληθεί η κυρία Σπηλιοπούλου και να εξεταστεί κατ΄ αντιπαράσταση με τον κ. Αϊβατίδη προκειμένου, μεταξύ άλλων, να υπηρετηθεί και η δικαιοσύνη».