Τις λεπτομέρειες του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου θα εξετάσουν τις επόμενες ημέρες και ενώ αυτό βρίσκεται σε διαβούλευση, οι δήμοι της περιοχής. Όπως τόνισαν οι δήμαρχοι σε δηλώσεις τους χθες θα συμμετάσχουν με τις δικές τους προτάσεις στη διαβούλευση. Ωστόσο από τα λίγα που σχολίασαν είναι το ότι δεν θα γίνει εθνικό πάρκο, αφήνει περιθώρια ελιγμών.
Ο δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Φάμελος σχολιάζοντας τις εξελίξεις τόνισε ότι «εξετάζουμε τις παραμέτρους για τις οποίες θα δοθούν πλήρεις απαντήσεις από τα δημοτικά μας συμβούλια. Εκείνο που μας «πονάει» εμάς είναι η περιοχή από το Καλό Νερό έως τον Πύργο και περισσότερο η περιοχή του δήμου Ζαχάρως. Θα το κοιτάξουμε και όταν είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε τις πλήρεις αναλύσεις. Ο χρόνος που απομένει για τη διαβούλευση μέσα σε 10-15 ημέρες, δε νομίζω πως είναι επαρκής. Το ότι δεν θα είναι εθνικό πάρκο μας ικανοποιεί, αλλά πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος».
Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς ανέφερε από την πλευρά του πως το ότι δεν προτείνεται να χαρακτηριστεί η περιοχή εθνικό πάρκο, ελαττώνει τους περιορισμούς. «Θεωρώ ότι δεν θα γίνει εθνικό πάρκο που θα έθετε πολλούς περιορισμούς. Μετά την τελευταία μας συνάντηση στην Κυπαρισσία είχαμε πάρει απόφαση οι εμπλεκόμενοι δήμοι, να προσπαθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και στους ανθρώπους που ζουν στις παράκτιες περιοχές να αναπτύξουν ήπιες δραστηριότητες. Εμείς δεν αποκλείουμε την δυνατότητα προστασίας της περιοχής.
Ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, μίλησε για τη στάση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη. «Εάν ήθελε να περάσει το νομοσχέδιο θα το είχε κάνει. Εμείς θα προσέλθουμε στην διαβούλευση. Ακραία συμφέροντα που δεν έχουν λογική της εξυπηρέτησης του κόσμου αλλά συγκεκριμένων επιχειρηματιών δεν τα υιοθετώ. Σε ότι αφορά την δική μας περιοχή ένα μικρό κομμάτι έχει πρόβλημα και είδα ότι μάλλον στα αυθαίρετα του Επιταλίου θα γίνει κατεδάφιση. Σε ότι έχει κτιστεί όμως με τις ευλογίες του κράτους, έχει δοθεί ρεύμα και υπάρχει μία μακροχρόνια ανοχή, περισσότερο πρέπει να κοιτάμε την νομιμοποίηση παρά την κατεδάφιση. Από κει και πέρα η δικαιοδοσία των δημάρχων δεν φτάνει στο να αντιστέκεται στην προοπτική του κράτους» σχολίασε χααρακτηριστικά ο κ. Λιατσής.
Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σακης Μπαλιούκος σχολιάζοντας το θέμα τόνισε πως «είναι η αρνητικότερη των εξελίξεων που αναμέναμε σε μία περιοχή που είχε την δυνατότητα να δώσει ώθηση στις περιοχές που θίγει. Ενημερωνόμαστε για τις λεπτομέρειες και το αργότερο έως την Δευτέρα θα είναι στην διάθεση του Υπουργείου οι απόψεις μας, όσο αφορά το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο».
Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, σε τοποθέτησή του για το θέμα ανέφερε ότι «το ΣτΕ είχε επιστρέψει το ΠΔ θεωρώντας ότι θα έπρεπε να γίνουν βελτιώσεις και τροποποιήσεις επ’ αυτού. Έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας και έχουμε δει επανειλημμένα τον Υπουργό. Δεν μπορεί η περιοχή εκεί να μεταβληθεί σε έρημο τοπίο εξαιτίας ολοκληρωτικών απαγορεύσεων. Λέμε ναι στην προστασία της φύσης και όχι στην τσιμεντοποίηση της περιοχής, αλλά ναι και στην ανάπτυξη. Η προστασία της φύσης είναι θεμιτή και την κατανοούμε αλλά δεν μπορούμε να προστατεύουμε τα οικοσυστήματα και να διώκεται ο άνθρωπος. Μπορεί να βρεθεί η αναγκαία ισορροπία και σε αυτή τη φάση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι έτοιμη να καταθέσει προτάσεις και ελπίζουμε ότι οι απόψεις μας θα έχουν περάσει και εκεί» κατέληξε ο κ. Γεωργιόπουλος.
ΠΗΓΗ: ilialive.gr