Η «ηλεκτρονική κάλπη» εισέρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ).
Οι σπουδαστές του Οικονομικού Πανεπιστημίου μετά την απόφαση για την καθιέρωση ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έλαβαν στην τελευταία γενική συνέλευση, θα έχουν την ευκαιρία να εκφράζουν πλέον ηλεκτρονικά την άποψη τους για τα θέματα που απασχολούν την κοινότητά τους, προλαβαίνοντας ακόμα και την κυβέρνηση, η οποία σκοπεύει να καθιερώσει διά νόμου την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών.
Η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου.
Για την ψηφιακή ψηφοφορία, θα χρησιμοποιηθεί το Δίκτυο «Ζευς» του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας. Πρόκειται για μια «ψηφιακή κάλπη» που έχει ήδη εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα πάνω από 250 εκλογικές διαδικασίες και 35.000 ψηφοφόρους στα ελληνικά πανεπιστήμια (καθηγητές και φοιτητές), καθώς και άλλους φορείς.
Οπως αναφέρουν οι φοιτητές που ζητούν τη μέθοδο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η διαδικασία των ψηφιακών εκλογών προστατεύεται όπως και οι ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές, ενώ η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας και χωρίς να τίθεται θέμα παραβίασης του απορρήτου της διαδικασίας.
Με κωδικούς η ψηφοφορία
Οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση σε αυτή μέσω των κωδικών τους, άρα θα εξασφαλίζεται καταρχήν ότι ψηφίζουν μόνο φοιτητές και φοιτήτριες του Ιδρύματος, ενώ θα έχει προηγηθεί γενική φοιτητική συνέλευση στο αμφιθέατρο στην οποία θα ανταλλαγούν τα πλαίσια με τις προτάσεις και τα επιχειρήματα. Οι θέσεις των παρατάξεων θα αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και εκεί θα ψηφίζονται από τους φοιτητές.
Επίσης για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν διπλές ψήφοι το σύστημα θα στέλνει απόδειξη ακύρωσης της προηγούμενης ψήφου αν μπει ο ίδιος φοιτητής για να ξαναψηφίσει.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συμπεριλάβει σχετική διάταξη για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στο σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, εκτιμώντας ότι έχει ωριμάσει η ιδέα στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ωστόσο, ορισμένοι φοιτητές, αντιδρούν στην περίπτωση εφαρμογής της ηλεκτρονικής κάλπης και στις φοιτητικές εκλογές που διεξάγονται κάθε χρόνο στα Πανεπιστήμια της χώρας.