Στο θέμα της απουσίας των Εκκλησιών από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας που ξεκίνησε την Πέμπτη στα Χανιά, αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος που τόνισε ότι οι αποφάσεις απομονωτισμού και αυτάρκειας ορισμένων Εκκλησιών δεν οδηγούν ποτέ σε σωστές αποφάσεις, ενώ εκτίμησε ότι το μήνυμα της Συνόδου, εκ των υστέρων θα επικυρωθεί και από τις υπόλοιπες Εκκλησίες.

Οι εργασίες της Συνόδου ξεκίνησαν σήμερα στην Κρήτη, χωρίς την παρουσία των Εκκλησιών της Ρωσίας, της Αντιόχειας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας. «Δυστυχώς πολλές φορές λειτουργούμε ως εθνικές Εκκλησίες, στα πλαίσια γεωπολιτικών εξελίξεων και στα πλαίσια εσωτερικών καταστάσεων που οδηγούν σε αποφάσεις της τελευταίας στιγμής», είπε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος.

Όπως εξήγησε, η πρώτη απόφαση για να συγκληθεί αυτή η Σύνοδος είχε παρθεί τον Μάρτιο του 2014 στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όλους τους προκαθημένους και οριστικοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 στη Γενεύη, όπου ορίστηκε ο τόπος και επελέγη η Κρήτη τελικά, παρόλο που η πρώτη σκέψη ήταν η Κωνσταντινούπολη, λόγω της διενέξεως μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ήταν αντιληπτό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν να έρθουν εκ των πραγμάτων.

«Δυστυχώς, παρόλη την υποχρεωτικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να γίνει η συνάντηση στην Ελλάδα, τελευταία στιγμή η Ρωσική Εκκλησία, όπως και το Πατριαρχείο της Αντιόχειας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, αρνούνται την παρουσία τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μειώνει την αξία της Συνόδου, διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία πάντοτε λειτούργησε συνοδικά και ο συνοδικός θεσμός δεν προσμετράται από τον όγκο των πιστών ή τη δύναμη ενός κράτους, αλλά από το μήνυμα που δίνει και τις αποφάσεις που λαμβάνονται», δήλωσε ο προκαθήμενος της τοπικής Εκκλησίας.

Για την τελευταία πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι οι απουσίες αυτές είναι ότι πιο σημαντικό θα μπορούσε να συμβεί στον 20ο και στον 21ο αιώνα. Η κάθε Εκκλησία, ανέφερε, επικαλείται διαφορετικούς λόγους, δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ τους, αλλά η κάθε μία από τις τέσσερις Εκκλησίες έχει τα δικά της εσωτερικά θέματα, επηρεάζεται και από εξωτερικούς παράγοντες και επικράτησαν απόψεις εσωστρέφειας και απόψεις που οδηγούν σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Μητροπολίτης παραδέχτηκε ότι σίγουρα υπάρχουν και αντίξοες συνθήκες, φέροντας το παράδειγμα της Δαμασκού όπου είναι σε εξέλιξη πόλεμος. Όπως ανέφερε, οι δικαιοδοσίες πολλές φορές έχουν ταλανίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία σε πολλά επίπεδα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν κι αυτές το λόγο τους και βεβαίως μια αντίληψη μιας αποκλειστικότητας ή μιας επιρροής και εξουσίας, ενώ θα έπρεπε, πάνω απ’ όλα να υπάρχει η ενότητα και η εικόνα που θα έπρεπε να δώσουμε σ’ όλο τον κόσμο. «Δυστυχώς, ο διάβολος κάνει κι αυτός τη δική του δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, και οι τέσσερις Εκκλησίες απαντούν σε εσωτερικά τους ερωτήματα. Πολλές φορές κυριαρχεί η μικρή εικόνα, σε βάρος της μεγάλης. Όπως εξήγησε, παρά την τεράστια προσπάθεια συντονισμού από το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε κάθε συνάντηση, ώστε να επιτευχθεί ομοφωνία. «Δεν είναι δυνατόν όταν έχεις προσυπογράψει τον τόπο και την ημερομηνία, της Συνόδου, επικαλούμενος θέματα τα οποία ουσιαστικά δεν έχουν καμία σημασία, να αρνείσαι τη συμμετοχή. Εάν έχει να κάνει αυτό με το ποιος θα έχει το πρωτείο και ποιος τον συντονισμό και την προεδρία, λυπάμαι πάρα πολύ», δήλωσε ο σεβασμιώτατος.

Ερωτηθείς αν η Ρωσία θέλει να προΐσταται των Ορθόδοξων Εκκλησιών και να βάλει στο περιθώριο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και το θέμα είναι πολιτικό, ο Μητροπολίτης απάντησε ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι εφικτά, διότι η Ορθοδοξία έχει τη δική της πορεία και παράδοση, βασίζεται στις Οικουμενικές Συνόδους.

ΠΗΓΗ: magnesianews.gr

Διαβάστε επίσης: Ιερός πόλεμος