Την ανάγκη διενέργειας υγειονομικών ελέγχων στα σχολεία όλων των βαθμίδων και όλων των κατηγοριών επισημαίνει με εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.
Σκοπός των υγειονομικών ελέγχων είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής στους κύριους, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους των σχολείων και των βρεφικών, βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών.
Τονίζεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και στους χώρους εστίασης εντός των σχολικών μονάδων, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών υγειονομικών διατάξεων.
Όπως αναφέρεται, το σχολείο θεωρείται διεθνώς ως ιδανικός χώρος και μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής. Το σχολικό κυλικείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχολικού περιβάλλοντος και γι’ αυτό η διασφάλιση της παροχής υγιεινών τροφών επιτρέπει την ενίσχυση θετικών μηνυμάτων που πρέπει να δίνονται και στην τάξη.
Αναφορικά με τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων – νηπιαγωγείων, προβλέπεται χώρος σίτισης των μαθητών με γεύματα που ετοιμάζονται από τους γονείς. Τα γεύματα τοποθετούνται για συντήρηση σε ψυγείο και στη συνέχεια, όταν απαιτείται, θερμαίνονται για να καταναλωθούν από τους μαθητές.
Εάν ο χώρος σίτισης δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει πριν και μετά το γεύμα να καθαρίζεται άμεσα, και όλα τα σκεύη να τοποθετούνται σε κλειστά ντουλάπια.
Κρίνεται σκόπιμο, οι ανωτέρω υγειονομικοί έλεγχοι να διεξάγονται και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.