Η Ιαπωνική Ακαδημία Επιστημών δια του κορυφαίου καθηγητή, Seyea Uyeda, επιβεβαιώνει την πρόβλεψη του Παναγιώτη Βαρώτσου για το μεγάλο σεισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, δημοσιοποιήθηκε η ανακοίνωση της Ακαδημίας, που επιβεβαιώνει και στην τελευταία της λεπτομέρεια την πρόβλεψη της ομάδας ΒΑΝ.

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο που αποκαλύπτει η zougla.gr, η πρόβλεψη της 29ης Μαίου, στην οποία αναλύθηκαν ηλεκτρικά σήματα, που κατέγραψαν οι ειδικές συσκευές, ήταν ακριβής σε όλες τις παραμέτρους της, δηλαδή ως προς το μέγεθος , το επίκεντρο και το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης που καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή.

Το ντοκουμέντο της πρόγνωσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέα σχετικά με το πρόσφατο επίτευγμα της ΒΑΝ, Seyea Uyeda

Σε συνέδριό της Ιαπωνικής Ακαδημίας τον Απρίλιο του 2008, παρέλαβα ένα έγγραφο από τον καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσο και τους συναδέλφους του, με τίτλο «Έρευνα σεισμικότητας μετά την έναρξη δραστηριότητας του Σεισμικού Ηλεκτρικού Σήματος (SES) μέχρι τον κύριο σεισμό».

Όπως είναι γνωστό, η ομάδα ΒΑΝ εδώ και καιρό εργάζεται στην έγκαιρη πρόγνωση σεισμών με το να ελέγχει το τελουρικό ρεύμα στην Ελλάδα. Ο βασικός σκοπός του εγγράφου είναι να εισαγάγει μία νέα αντικειμενική διαδικασία, με την οποία να μπορεί να προβλεφθεί επικείμενος σεισμός σε διάστημα μίας εβδομάδας. Η βασική ιδέα της διαδικασίας, είναι ότι ο σεισμός είναι ένα σημαντικό γεγονός στο πλαίσιο της στατιστικής έρευνας.

Γι’ αυτό, η πρόγνωσή του είναι αντίστοιχη με την ταυτοποίηση του χρόνου, όταν η σεισμογενής διαδικασία μπαίνει στο κρίσιμο στάδιο. Ο κύριος σεισμός θα συμβεί μέσα σε μία εβδομάδα περίπου, μετά την προσέγγιση στην κρίσιμη περίοδο. Στην προτεινόμενη διαδικασία για να ταυτοποιηθεί η προσέγγιση της κρίσης, η χρονική ακολουθία των μικρών σεισμών, μετά τη έναρξη του Σεισμικού Ηλεκτρικού Σήματος, αναλύεται στο νέο χρονικό πλαίσιο, τον αποκαλούμενο φυσικό χρόνο, που αναπτύχθηκε από τους ίδιους συγγραφείς από το 2002 σε μία σειρά εγγράφων σε θέματα σχετικά με την Φυσική Επιστήμη. 

Τα πρόσφατα παραδείγματα της εφαρμογής της νέας διαδικασίας, που υπήρχαν στο προαναφερθέν έγγραφο, περιελάμβαναν τις δύο ακόλουθες περιπτώσεις του Σεισμικού Ηλεκτρικού Σήματος, όπως καταγράφηκε στον σταθμό του Πύργου στη δυτική Ελλάδα. Μία είναι η περίπτωση της δραστηριότητας του ΣΗΣ, στις 14 Ιανουαρίου του 2008, όπου αφού προσέγγισε το κρίσιμο σημείο, αναγνωρίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου και ο κύριος σεισμός των 6,9 ρίχτερ (ο μεγαλύτερος σεισμός στα τελευταία 20 χρόνια στον Ελλαδικό χώρο), συνέβη 36.50 μοίρες βόρεια και 21.78 μοίρες ανατολικά στις 14 Φεβρουαρίου.   

 Το δεύτερο παράδειγμα είναι η δραστηριότητα του ΣΗΣ στις 29 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου 2008. Σε αυτή την περίπτωση, η προσέγγιση της κρίσης παρατηρήθηκε στις 28 Μαΐου και ένας σεισμός 6,3 ρίχτερ συνέβη στις 8 Ιουνίου στις 37,86 μοίρες βόρεια και στις 21.5 μοίρες ανατολικά, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και ζημιές εκατοντάδων σπιτιών. Περιγραφές από αυτά και από άλλα γεγονότα, θα δοθούν αναλυτικά στο έγγραφο που θα δημοσιευθεί στην Ιαπωνική Ακαδημία και έχει ήδη σταλεί στη βάση δεδομένων του πανεπιστημίου του Κόρνελ (για να δείτε αυτή την έκδοση πατήστε στο  http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0802/0802.3329v4.pdf).

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν καταγραφεί επαρκώς, πριν τα γεγονότα, ενώ καμία από αυτές δεν διέφυγε της πρόγνωσης.

Συμπερασματικά, τώρα φαίνεται ότι η ομάδα ΒΑΝ απόλυτα πέτυχε την ταυτοποίηση του χρόνου – πλαισίου, το επίκεντρο και το μέγεθος των σεισμών στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, μίλησε στη zougla.gr για την ανακοίνωση αυτή τονίζοντας ότι πρόκειται για μία απάντηση προς όλους εκείνους, που αμφισβήτησαν την πρόγνωση του καθηγητή Βαρώτσου και της ομάδας του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης