Αποστολή στη Λάρισα: Σωτήρης Σκουλούδης-Παναγιώτης Σαγκούρης

«Πριν από έναν χρόνο είχαν κινήσει νομικές διαδικασίες προκειμένου να νομιμοποιηθεί η υιοθεσία του παιδιού. Η δικηγόρος που είχε αναλάβει την υπόθεση ωστόσο απεβίωσε και για το λόγο αυτό η διαδικασία “πάγωσε”. Η δικηγόρος ονομαζόταν Κική Νικηφορίδου».

Τα παραπάνω αποκάλυψαν στο zougla.gr οι συγγενείς των Σαλή Χρήστου και Δημοπούλου Ελευθερίας, οι οποίοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι, κατηγορούμενοι για «αρπαγή ανηλίκου, που δεν έχει συμπληρώσει τα δεκατέσσερα έτη από κοινού και υφαρπαγή ψευδών βεβαιώσεων κατ’ εξακολούθηση από κοινού».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του zougla.gr για ποιο λόγο είχε το πλαστό πιστοποιητικό γεννήσεως για τη μικρή, είπαν ότι επρόκειτο για μία έσχατη λύση προκειμένου να φαίνεται, έστω και τυπικά, ότι έχουν νόμιμα υπό την προστασία τους το κορίτσι, καθότι διακόπηκαν οι νομικές διαδικασίες της υιοθεσίας. Όπως επισήμαναν «ήταν κάτι που έγινε πολύ εύκολα, με μία αίτηση και γι’ αυτό τον λόγο το έκαναν».

Οι συγγενείς, του ζεύγους, φανερά στενοχωρημένοι και καταβεβλημένοι, ζητούν επίμονα να επιστρέψει το κορίτσι πίσω, χαρακτηρίζοντας ως «πολύ άδικη και ρατσιστική» τη δικαστική απόφαση για την προφυλάκιση του ζευγαριού.

«Δεν είναι δυνατόν ο πατέρας (σ.σ. ο Χρήστος Σαλής) να προτείνει στους αστυνομικούς να τους πάει στους Βούλγαρους από τους οποίους πήραν το παιδί και εκείνοι να μην το δέχονται», αναφέρουν μεταξύ άλλων, θεωρώντας αδιανόητη την στάση των αστυνομικών.

Δημοσιογραφικό συνεργείο του «Κίτρινου Τύπου» και του zougla.gr επισκέφτηκε τον καταυλισμό και κατέγραψε τις αντιδράσεις των συγγενών και φίλων του ζευγαριού για την υπόθεση:

Τι έχει διαπιστωθεί από την έρευνα

Η «Μαρία», όπως έδειξε ο σχετικός έλεγχος DNA, δεν ανήκει στη φυλή των Ρομά, ενώ όπως διαπιστώθηκε είναι 6 ετών.

Βάσει της αστυνομικής έρευνας, το κοριτσάκι διέμενε στον καταυλισμό από το 2009. Τότε, μάλιστα, οι δύο Ρομά είχαν καταφέρει να υφαρπάξουν από το Τμήμα Γεννήσεων του Δήμου Αθηναίων ληξιαρχική πράξη γέννησης – βάπτισής του. Η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με ειδικό κλιμάκιο της Ιντερπόλ αναζητεί τους βιολογικούς γονείς της.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι η 40χρονη Ρομά που παρουσιάστηκε ως μητέρα της μικρής είναι κάτοχος δύο Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας, με διαφορετικά στοιχεία, τα οποία είναι σε ισχύ. Αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον των αστυνομικών που διενεργούν την έρευνα είναι το γεγονός ότι διατηρεί ταυτόχρονα δύο διαφορετικές οικογενειακές μερίδες, μία στον Δήμο Λαρισαίων, στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα πέντε κοριτσιών κι ενός αγοριού, και μία στον Δήμο Τρικκαίων, στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα τεσσάρων κοριτσιών.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ως ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς το ζευγάρι δηλώνει πως έχει 14 παιδιά. Ο πατέρας, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, έχει ζητήσει από τις αρχές να κάνουν έλεγχο DNA για τα πέντε από τα 14 παιδιά, για να εξακριβωθεί ότι είναι δικά του.

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές. Πρώτον, το ζευγάρι των Ρομά να δήλωνε στους δήμους ψεύτικα στοιχεία για να μπορεί να λαμβάνει τα προνοιακά επιδόματα, που ανέρχονται σε 2.800 ευρώ ανά μήνα. Το δεύτερο και πλέον σοβαρό, είναι να πρόκειται για ένα κύκλωμα διακίνησης ανηλίκων, που τα πλοκάμια του έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που συμμετέχει στις έρευνες, τόνισε στο zougla.gr ότι και τα δύο σενάρια βρίσκονται στο μικροσκόπιό τους και ελέγχονται εξονυχιστικά.

Η δικηγόρος των κατηγορουμένων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η μικρή υιοθετήθηκε, επειδή η μητέρα της από το εξωτερικό δεν είχε τα μέσα να την αναθρέψει.


To σπίτι όπου διέμενε η «Μαρία»


Το σπίτι στον καταυλισμό όπου διέμενε η «Μαρία»


Ο καταυλισμός των Ρομά στα Φάρσαλα


Έξω από το δικαστικό μέγαρο Λάρισας κατά τη διάρκεια της απολογίας του ζευγαριού


Αγωνία πριν την απόφαση των δικαστικών Αρχών