Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Βίντεο – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης 

Ολοκληρώθηκε σήμερα, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, η πολυεθνική άσκηση «ORION 24»‍, η οποία ξεκίνησε στις‍ 2 Σεπτεμβρίου και διοργανώθηκε από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, της οποίας προΐσταται ο αντιστράτηγος Προκόπης Μαυραγάνης.

Η άσκηση αυτή είχε σκοπό⁣ να προωθήσει⁢ τη⁤ συνεργασία μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων διαφόρων χωρών, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για​ κοινές επιχειρήσεις στο μέλλον.

Η τελική φάση της άσκησης πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Πάχης Μεγάρων. Η «Ζούγκλα» βρέθηκε στο σημείο προκειμένου να μεταδώσει όλα όσα έλαβαν χώρα. Η ημέρα των Διακεκριμένων Επισκεπτών είχε ξεχωριστή σημασία, καθώς παρέστησαν, εκτός από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ακόλουθοι Αμύνης από πρεσβείες πολλών χωρών.

 

Στην τελική φάση της άσκησης συμμετείχαν, με τις δικές τους Ειδικές Δυνάμεις, οι ΗΠΑ, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Όσοι παρευρέθηκαν σήμερα στην Πάχη είδαν, μεταξύ άλλων, άλματα με αλεξίπτωτο στατικού ιμάντα, αλλά και ελευθέρας πτώσεως. Επίσης, παρακολούθησαν αμφίβιες ενέργειες, ανακατάληψη πλοίου από παραστρατιωτικούς, καθώς και fast rope από ελικόπτερο. Όλα αυτά με τη συνδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο έδινε εικόνα των επιχειρήσεων, ενώ συνέλλεγε και σημαντικές πληροφορίες. Το σενάριο προέβλεπε ακόμα και τερματική καθοδήγηση πυρών με χρήση JTAC, αλλά και έξοδο από υποβρύχιο.

 

Σκοπός των επιτελών του ΓΕΕΘΑ ήταν η επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων που έχουν οι Ειδικές Δυνάμεις και οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, αλλά και να περάσει το μήνυμα πως οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις αποτελούν αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο.

Να σημειωθεί πως ένα από τα σενάρια το οποίο εκτελέστηκε τις προηγούμενες ημέρες ήταν η ανακατάληψη μικρού νησιού στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου από στρατιωτικές πηγές θεωρείται ένα σενάριο υψηλής επιχειρησιακής δυσκολίας, αλλά και ιδιαίτερου συμβολισμού.

Αναλυτικά τι περιλάμβανε η τελική φάση της άσκησης

  1. Παροχή εικόνας από drone/HERON στο παρατηρητήριο.
  2. Άλμα Ελεύθερης Πτώσης από ελικόπτερο NH-90.
  3. Εκτέλεση μη Συναινετικής Νηοψίας.
  4. Αεροκίνηση προς στόχο με ελικόπτερο CH-47D και ταχεία ανάπτυξη οχημάτων ειδικών αποστολών/ειδικών επιχειρήσεων τύπου Polaris και δίτροχων οχημάτων διείσδυσης τύπου Yamaha ΤΤ.
  5. Αεροκίνηση προς στόχο με ελικόπτερο NH-90 και ταχεία ανάπτυξη Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων (10 μελής) με Fast Rope – κατάληψη Πύργου Ελέγχου – Σύλληψη Στόχου Υψηλής Αξίας (High Value Individual – HVI).
  6. Παροχή εγγύς πυρών υποστήριξης από επιθετικό ελικόπτερο (Close Combat Attack – CCA), στο τμήμα αεροκίνησης.
  7. Ρίψη δέματος [Heavy CDS (Container Delivery System)] από αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.
  8. Υποβρύχια διείσδυση για εξασφάλιση μικρονησίδας ΠΑΧΑΚΙ. Άφεση από ελικόπτερο NH-90 (4 στελέχη), άφεση από λέμβο Zodiac (4 στελέχη).
  9. Τερματική καθοδήγηση αεροσκάφος μέσω (Joint Terminal Attack Controller – JTAC).
  10. Αμφίβια Ενέργεια εναντίον στόχου επί μικρονησίδας ΠΑΧΗ.
  11. Άλμα Στατικού Ιμάντα – Εναέρια διείσδυση για ενίσχυση αεροκίνησης.
  12. Αντιμετώπιση Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης εχθρού με χρήση Τροχοφόρου Τεθωρακισμένου Οχήματος Αναγνώρισης HUMMER, εκκένωση τραυματία με ελικόπτερο NH-90.
  13. Διάσωση πιλότου από προσωπικό της Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ).
  14. Απομάκρυνση λέμβου με είσοδο εντός ελικοπτέρου CH-47D.
  15. Εκκένωση Ειδικής Ομάδας (ΕΟ) με χρήση SPIES [Special Patrol Insertion/Extraction System (SPIES)].
  16. Άλμα Ελεύθερης Πτώσης με σημαίες κρατών.
  17. Στατική επίδειξη υλικών και λήψη φωτογραφίας.