Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τίμησε σήμερα το Κοινοβούλιο, σε μια ειδική συνεδρίαση που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι «η Βουλή των Ελλήνων τιμά σήμερα συμβολικά τον μακρόχρονο και συνεχή αγώνα των γυναικών σε όλο τον κόσμο, για την καταπολέμηση των διακρίσεων εναντίον τους, για την προστασία της αξιοπρέπειάς τους και για την κατάκτηση ουσιαστικής και θεσμοθετημένης ισότητας».

«Αισθητό το έλλειμμα ισότητας»

Όπως ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος, «τα φαινόμενα δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος της γυναίκας δεν έχουν εκλείψει». «Ειδικότερα, στον τομέα της εργασίας, παρά τη μεγάλη αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, οι έρευνες δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα αισθητό έλλειμμα ισότητας. Έτσι διαπιστώνεται ότι οι γυναίκες πλήττονται από μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.

Έχουν λιγότερες ευκαιρίες για πρόσβαση στην απασχόληση και άνοδο στην ιεραρχία, ενώ η άνιση μισθολογική αντιμετώπιση συνεχίζει να υπονομεύει την εφαρμογή της θεσμοθετημένης αρχής που συνοψίζεται στη φράση ”ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας”. Μεγαλύτερες δυσκολίες στην καθημερινότητά της αντιμετωπίζει η εργαζόμενη μητέρα. Σε δεινή συχνά θέση βρίσκεται η πολύτεκνη μητέρα η μητέρα με ανάπηρο παιδί, η γυναίκα που στηρίζει μία μονογονεϊκή οικογένεια» πρόσθεσε.

Φαινόμενα βίας κατά των γυναικών

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών. «Το φαινόμενο της βίας δεν γνωρίζει γεωγραφικά, ταξικά και πολιτιστικά σύνορα και συχνά εκδηλώνεται με μορφές που είναι δύσκολο να τιμωρηθούν ή δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές. Η ψυχολογική, η ενδοοικογενειακή βία, η βία που ασκείται στις γυναίκες που γίνονται αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι από τις πιο δυσδιάκριτες μορφές βίας. Κάθε μορφή βίας πληγώνει συχνά ανεπανόρθωτα, υποβαθμίζει και περιθωριοποιεί το γυναικείο φύλο, κλονίζοντας τα θεμέλια της κατοχυρωμένης ισότητας. Για τις γυναίκες που δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν σε κάποιο δημοκρατικό, πολιτισμένο κράτος, η κατάσταση είναι σαφώς πολύ χειρότερη. Σε συνθήκες απολυταρχικών καθεστώτων, οι γυναίκες είναι τα κατεξοχήν θύματα της φτώχειας, της βίας, της σωματικής κακοποίησης και της εκμετάλλευσης. Στις περιπτώσεις αυτές ο σεβασμός που τους οφείλεται και η εγγύηση ακόμα και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους παραμένουν έως σήμερα έννοιες άγνωστες» είπε χαρακτηριστικά.

«Απαιτείται η συμπαράσταση της Πολιτείας»

Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι η γυναίκα χρειάζεται τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της Πολιτείας, όλων των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να μπορεί να συνδυάζει αποτελεσματικά και δημιουργικά τους πολλαπλούς ρόλους της και να βρίσκει διέξοδο στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
«Επιπλέον, η παιδεία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας. Μπορεί να βοηθήσει τους νέους και τις νέες να καλλιεργήσουν από νωρίς σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού στη βάση της ειλικρινούς επικοινωνίας και κατανόησης. Επίσης η επαρκής ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα ισότητας συμβάλλουν καθοριστικά στην καλλιέργεια των ορθών προτύπων κοινωνικής συμπεριφοράς και βοηθούν στην εξάλειψη της παρατηρούμενης ανοχής μας απέναντι σε φαινόμενα και πρακτικές που προσβάλλουν το γυναικείο φύλο».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «η 8η Μαρτίου όμως χρησιμεύει ακόμα περισσότερο ως υπενθύμιση προς όλους μας ότι κάθε κοινωνία που θέλει να ονομάζεται δίκαιη και δημοκρατική, οφείλει να εγγυάται την προστασία της γυναίκας από κάθε εις βάρος της διάκριση. Έχουμε χρέος να της δίνουμε τη δυνατότητα να αξιοποιεί τα αποθέματα των δυνάμεων και των ικανοτήτων της, προκειμένου να συμβάλλει ως ισότιμος πολίτης, όχι μόνο στην κοινωνική συνοχή και αρμονία, αλλά και στην πολιτική ζωή, την επιστημονική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη».