Η νόμιμη εταιρεία πώλησης τροφίμων ήταν η «βιτρίνα» του κυκλώματος ενώ… πίσω από την κουρτίνα σχεδιαζόταν η παράνομη διακίνηση μεταναστών και ταυτόχρονα είχε στηθεί και το εργαστήριο όπου φτιάχνονταν τα έγγραφα που χρειάζονταν για να φύγουν από τη χώρα μας.
Η δράση του κυκλώματος όμως έγινε γνωστή στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου και ξεκίνησε η παρακολούθηση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Εκτός από τον 39χρονο που είχε αρχηγικό ρόλο και είχε ιδρύσει την εταιρεία τροφίμων υπήρχαν και συνεργοί. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την αστυνομία, τους υποψήφιους «πελάτες» έβρισκε «60χρονο μέλος, ο οποίος είχε αναπτύξει ένα ιδιαίτερο κοινωνικό προφίλ, διατηρώντας ένα ευρύ κύκλο επαφών και διασυνδέσεων στα στέκια που σύχναζαν αλλοδαποί που επιθυμούσαν να εξέλθουν από τη χώρα». Όμως δεν ήταν μόνο αυτός…
«Οι πληρωμές λάμβαναν χώρα σε καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας, όπου 36χρονο μέλος της οργάνωσης είχε το ρόλο του διαμεσολαβητή “hawaladar”, του ανθρώπου δηλαδή που εγγυόταν για τα χρήματα που έδιναν οι υποψήφιοι “πελάτες”. Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονταν κυμαίνονταν από 3.000 έως 15.000 ευρώ, βάσει του προορισμού και των ενδιάμεσων σταθμών». Κατά τη διάρκεια των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι «ο “hawaladar” διατηρούσε ένα ανεπίσημο τετράδιο εντός της καφετέριας, όπου καταγράφονταν όλα τα δεδομένα στην αραβική γλώσσα, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την άμεση αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου σε περίπτωση ελέγχου».
Όταν πλησίαζε η ημέρα της αναχώρησης από την Ελλάδα, οι υπό διακίνηση μετανάστες μεταφέρονταν προσωρινά σε «safe houses» αν και είχαν δικά τους σπίτια στην Αθήνα, πριν τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο από τα μέλη της οργάνωσης. Στο αεροδρόμιο λάμβαναν τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να αποφύγουν τους ελέγχους. Σε αυτό το σημείο της επιχείρησης ήταν καίρια η συμμετοχή των αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών που σε πολλές περιπτώσεις εντόπιζαν τα πλαστά έγγραφα και έτσι χαλούσαν τα σχέδια της εγκληματικής οργάνωσης.
Από τις έρευνες στο σπίτι – εργαστήριο, στην καφετέρια και στα σπίτια τους, κατασχέθηκαν:
- Πλήθος διαβατηρίων, δελτίων ταυτότητας, αδειών διαμονής και αδειών ικανότητας τρίτων προσώπων διαφόρων χωρών,
- Εξοπλισμός πρόσφορος για την κατάρτιση και νόθευση των εγγράφων,
- Τα χρηματικά ποσά των 5.595 ευρώ, 1.773 δολαρίων, 80 λιρών Αγγλίας και 300 LEU Μολδαβίας,
- Πλήθος τραπεζικών καρτών,
- Πλήθος αποκομμάτων και εγγράφων χρηματικών συναλλαγών, καθώς και σημειωματάρια με σχετικά δεδομένα και
- Το «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο της οργάνωσης.
Συνελήφθησαν πέντε άτομα ξένης καταγωγής – μέλη της οργάνωσης (ηλικίας 39, 38, 36, 31 και 60 ετών) και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους – κατά περίπτωση – για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, κατοχή εγγράφων τρίτων προσώπων και παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλοι πέντε άνδρες, επίσης ξένης καταγωγής, που υποστήριζαν τη δράση της οργάνωσης, ενώ διαρκούσης της επιχείρησης, εντοπίστηκε και συνελήφθη 33χρονος άνδρας ξένης καταγωγής που αναζητούνταν με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις Αρχές της Γερμανίας, ως διακινητής παράνομων μεταναστών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν ενώπιον Ανακριτή.