Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μικρή άνοδος στα αποκαλούμενα «μεσαία», από βαθμολογικής πλευράς, τμήματα και ανεπαίσθητες αυξομειώσεις στα παραδοσιακά υψηλής ζήτησης είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους.

Αναλυτικά οι βάσεις

Για τους υποψηφίους των ημερησίων λυκείων

 
 


Για τους υποψηφίους των εσπερινών λυκείων

 


Για τους υποψηφίους των ΤΕΕ

 

Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

 

Σε υψηλά επίπεδα, πάνω από 19.000 μόρια, διατηρούνται οι σχολές- ναυαρχίδες της θετικής κατεύθυνσης, Ιατρική και Αρχιτεκτονική, ενώ τα νομικά τμήματα καταγράφουν αύξηση της τάξης των 150 μορίων αγγίζοντας το «19».

Μεγάλη είναι η ζήτηση στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, τα οποία παρουσιάζουν τις περισσότερες ευκαιρίες για την επαγγελματική αποκατάσταση του αποφοίτου. Άνοδο σημειώνουν και οι φιλολογικές σχολές με εξαίρεση τα παιδαγωγικά τμήματα τα οποία σημειώνουν μικρή κάμψη στις βάσεις τους.

Αύξηση της απαιτούμενης βαθμολογίας παρατηρείται στις λογιστικές και χρηματοοικονομικές σχολές καθώς και στα τμήματα πληροφορικής. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καταγράφοντας ελαφρώς ανοδική πορεία, παραμένουν οι στρατιωτικές σχολές.

Επιπλέον, κατά τη φετινή χρονιά εισάγεται στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων της τελευταίας πενταετίας, περίπου 84.000, ενώ η κατάργηση του «10» έχει προκαλέσει τεράστιο βαθμολογικό χάσμα της τάξης των 15.000 μορίων ανάμεσα στις βάσεις εισαγωγής της πρώτης και της τελευταίας σχολής.

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, θα υπάρχουν υποψήφιοι που θα εισαχθούν σε Τεχνολογικά Ιδρύματα με περίπου 2.500 μόρια, ενώ στην πρώτη θέση των ΤΕΙ παραμένει το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης. Μικρή αύξηση της απαιτούμενης βαθμολογίας σημειώνεται και σε περιφερειακά Ιδρύματα λόγω της τάσης οι υποψήφιοι να επιλέγουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να αποφύγουν τα έξοδα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τις βάσεις εισαγωγής μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο- όνομα- πατρώνυμο- μητρώνυμο).

Πατήστε εδώ για να δείτε τα αποτελέσματα ανά υποψήφιο

Για τους υποψηφίους που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα και στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών καλώντας στον τετραψήφιο αριθμό 1500. Εντός της ημέρας, οι βάσεις εισαγωγής θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να αναρτηθούν μέχρι το απόγευμα στα κατά τόπους σχολεία οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων.

Πτώση στα ΤΕΙ

«Βουτιά» άνευ προηγουμένου σημειώνεται στις βάσεις εισαγωγής των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων λόγω της κατάργησης του βαθμολογικού ορίου του «10». Έτσι, φέτος, χιλιάδες υποψήφιοι θα διαβούν το κατώφλι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχοντας συγκεντρώσει μόλις και μετά βίας 2.000 μόρια.

Οι σχολές που κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων είναι ελάχιστες με πρώτο, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης του ΤΕΙ Αθήνας. Φωτεινή εξαίρεση αποτελούν επίσης τα τμήματα Γραφιστικής, Φυσικοθεραπείας, Διατροφής και Διατροφολογίας, Πληροφορικής και Λογιστικής τα οποία αντιστάθηκαν στην «κατρακύλα» των βάσεων αυξάνοντας, μάλιστα, την απαιτούμενη βαθμολογία τους. Την έκπληξη, ωστόσο, έκαναν τα τμήματα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στην Αθήνα, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης στις Σέρρες και Πολιτικών Δομικών Έργων στη Λάρισα με άνοδο από 1.000 έως 2.000 μόρια. Επιπλέον, άνοδος παρατηρείται και σε πολλές από τις αποκαλούμενες σχολές- φιλέτα της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε επαρχιακές πόλεις, όπως Λογοθεραπεία Πάτρας και Ιωαννίνων και Φυσικοθεραπεία Λαμίας. Το γεγονός αυτό αποδίδεται, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, στην προτίμηση που έδειξαν οι υποψήφιοι σε Ιδρύματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους δεδομένης της οικονομικής κρίσης.

Στον αντίποδα, συνολικά 95 σχολές τεχνολογικής εκπαίδευσης κατέγραψαν τεράστια πτώση στις βάσεις εισαγωγής τους λόγω των κακών επιδόσεων των υποψηφίων αλλά και της κατάργησης του
«10». Το τμήμα Ζωικής Παραγωγής στο ΤΕΙ Άρτας κατέκτησε την αρνητική πρωτιά με μείωση 10.105 μορίων ενώ ακολουθούν οι σχολές Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Καλαμάτας, Βιομηχανικού Σχεδιασμού Κοζάνης, Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος Κοζάνης και Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης Μεσολογγίου με βάση κάτι λιγότερο από «2». 37 τμήματα επί του συνόλου των ΤΕΙ «έπεσαν» κάτω από τα 5.000 μόρια, όλα σε περιοχές της περιφέρειας, και εξ αυτών 9 κυμαίνονται μεταξύ των 1.000 και 2.000 μονάδων.

Εντυπωσιακά αρνητική είναι η πτώση του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων Πειραιά με βαθμό λίγο πάνω από «3» το οποίο άνηκε παραδοσιακά στα υψηλής ζήτησης, στην κατηγορία των ΤΕΙ, λόγω αντικειμένου αλλά και τοποθεσίας. Στα «αζήτητα» βρέθηκαν, όμως, και αρκετές ακόμα σχολές που μέχρι πρότινος συγκαταλέγονταν μεταξύ των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων με όχι και τόσο καλές επιδόσεις, όπως τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικών Επιστημών σε επαρχιακές πόλεις.