Σε ατομική επιχείρηση φαίνεται ότι είχαν μετατρέψει την Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης δύο ελεγκτές και μια επόπτης, οι οποίοι σε συνεργασία με το νούμερο ένα οφειλέτη του Δημοσίου, Νίκο Κασιμάτη, έκαναν εικονικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις, εισπράττοντας κάθε μήνα «bonus» εκατομμυρίων δραχμών.
Σύμφωνα με την από 28 Μαΐου 2010 αναφορά-καταπέλτη του Κασιμάτη στην εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τη χρονική περίοδο 1992 – 1999, οι ελεγκτές Γεράσιμος Ιορδανίδης και Γιώργος Τσαλαμούρας και η επόπτης Κατερίνα Σβερκούνου, αμείβονταν με υπέρογκα ποσά προκειμένου να διενεργούν ελέγχους «μαϊμού». Η επαγγελματική τύχη των δύο πρώτων προσώπων αγνοείται. Η κυρία Σβερκούνου συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα από το ΠΕΚ Θεσσαλονίκης.
Οι έλεγχοι της ντροπής
Οι εν λόγω ελεγκτές φέρονται να έκαναν τα «στραβά» μάτια σε επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν υποπέσει σε σωρεία φορολογικών παρανομιών. Με το αζημίωτο φυσικά.
Μια από αυτές τις επιχειρήσεις εμφανίζεται, σύμφωνα με την αναφορά, να είναι και η εταιρεία «Κ.Ε.Μ. Α.Ε.» συμφερόντων του ιδίου του Νίκου Κασιμάτη.
Περίοδος 1994-95. Η τότε ελεγκτής Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Σβερκούνου, επισκέπτεται την εταιρεία προκειμένου να την ελέγξει.
Σύμφωνα με τον Κασιμάτη, κατά τον προσωρινό έλεγχο διαπιστώνει πλήθος παρανομιών. Η ελεγκτής δεν πτοείται, καθώς, απαιτεί από τον οφειλέτη 10 εκατομμύρια δραχμές, ποσό το οποίο τελικά πήρε.
Ο Κασιμάτης ισχυρίζεται ότι η παρανομία κατά τον ανωτέρω έλεγχο αποδεικνύεται από τα βιβλία της εταιρείας και από τα επίσημα υπηρεσιακά βιβλία που υπάρχουν στην Φ.Α.Ε.
Η συνεργασία
Οικονομικό έτος 1992-1993: Οι τρεις ελεγκτές διενεργούν από κοινού έλεγχο στην εταιρεία «ΟΒΕΕ Α.Ε.», όπου και διαπιστώνουν μεγάλες φορολογικές παρανομίες.
Και σε αυτή την περίπτωση, η παρανομία θα μπορούσε να αποδειχθεί από τα βιβλία της εταιρείας και από τα επίσημα υπηρεσιακά βιβλία που υπάρχουν στην Φ.Α.Ε. Οι δραστηριότητές τους ωστόσο δεν εξαντλούνται εκεί…
Τέλη 1999: Σε προσυμφωνημένο τακτικό έλεγχο στην εταιρεία με την επωνυμία «ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ Α.Ε.», ακολουθούν την ίδια –ακριβώς- πρακτική.
Απαιτούν από το λογιστή της επιχείρησης, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Κασιμάτη, να τους δώσει 10 εκατ. δραχμές στον καθένα, προκειμένου η εταιρεία να αποφύγει την πληρωμή ποσού 100 εκατομμυρίων δραχμών.
Η επένδυση στο Χρηματιστήριο
«Φρόντισε για να έχεις». Αυτό φαίνεται ότι ήταν το σύνθημα των ελεγκτών της Φ.Α.Ε., Γεράσιμου
Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 1996 αφού διενήργησαν προσυμφωνημένο προσωρινό έλεγχο στην εταιρεία «ΟΒΕΕ Α.Ε.», και έλαβαν (ακολουθώντας την πάγια τακτική τους), 10 εκατομμύρια δραχμές ο καθένας, τοποθέτησαν τα χρήματα στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό σκοπεύοντας να τα επενδύσουν στο Χρηματιστήριο.
«Με αυτούς τους δύο ελεγκτές είχαμε κοινό τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα ΑΣΠΙΣ, στον οποίο κατατέθηκαν τα ποσά που εισέπραξαν από την εταιρεία «ΟΒΕΕ Α.Ε.». Εγώ κατέθεσα 10 εκατομμύρια δραχμές για λογαριασμό μου, ώστε από κοινού και κατά το ίδιο ποσοστό ο καθένας να επενδύσουμε στο Χρηματιστήριο Αθηνών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κασιμάτης. Ωστόσο, σημειώνει, ότι η επένδυση δεν έγινε ποτέ.
Διαβάστε επίσης: