Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης – Νίκος Χριστοφάκης

Οι καλύβες στο Δέλτα του Έβρου. Η τελευταία γραμμή ελληνικής παρουσίας και δραστηριοποίησης πριν από τα σύνορα με την Τουρκία, με τεράστια ουσιαστική όσο και συμβολική σημασία, για την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, αλλά και για τη διατήρηση της κυριαρχίας στην ευαίσθητη περιοχή. Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι ψαράδες, οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής έφτιαξαν τα δικά τους «σπίτια» στις όχθες του ποταμού, πρόχειρα παραπήγματα μικρού εμβαδού, ώστε να εξυπηρετούν εκεί τις βασικές τους ανάγκες και να συνεχίσουν τη σημαίνουσα ασχολία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 200 καλύβες βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Έβρου

Οι καλύβες αξιοποιούνται από ψαράδες, κυνηγούς και κτηνοτρόφους της περιοχής

Πρόκειται για το τελευταίο όριο ελληνικής δραστηριοποίησης, πριν από τα σύνορα με την Τουρκία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Από το 2013 και δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη με βάση διεθνείς συνθήκες για τους υγροβιότοπους, έχουν εκδοθεί αλλεπάλληλες αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι καλύβες πρέπει να κατεδαφιστούν
 Από το 2013 όμως, και δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη με βάση διεθνείς συνθήκες για τους υγροβιότοπους, έχουν εκδοθεί αλλεπάλληλες αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι καλύβες πρέπει να κατεδαφιστούν και οι «ιδιοκτήτες» τους υποχρεώνονται σε τσουχτερά πρόστιμα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπόκεινται ακόμα και σε ποινικές διώξεις, με την κατηγορία των αυθαίρετων κατασκευών και την κατάληψη δημοσίας έκτασης. 

Η ψυχική ταλαιπωρία των ελάχιστων «Ακριτών» που συνεχίζουν αυτή τη δραστηριότητα είναι τεράστια, με τα συνεχόμενα δικαστήρια και την επιβολή προστίμων να αποτελούν ουσιαστικά, αν δεν αλλάξει κάτι, την καθοριστική και τελευταία πράξη εγκατάλειψης της ευαίσθητης περιοχής. 

Οι ψαράδες της περιοχής που έχουν απομείνει σχεδιάζουν μια διαφορετική ζωή, και συστήνουν και στους απογόνους τους να κάνουν το ίδιο. Όχι επειδή η δραστηριότητά τους τους αποφέρει ελάχιστα κέρδη – «αρκούμαστε και με τα λίγα» επισημαίνουν- αλλά επειδή η Πολιτεία τους διώχνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To zougla.gr επιβιβάστηκε στη βάρκα του Χριστόφορου Ασλανίδη, που δραστηριοποιείται τα τελευταία 50 χρόνια στην περιοχή, και πραγματοποίησε οδοιπορικό στο Δέλτα Έβρου, καταλήγοντας στη φιλόξενη καλύβα του. Ο ίδιος κάποτε συνεργαζόταν με τον στρατό μεταφέροντας τους στρατιώτες στα παρατηρητήρια.  

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr στις Καλύβες του Έβρου:


Πάνος Καμμένος: «Οι Ακρίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε πρόσφατη επίσκεψή τους στο Δέλτα του Έβρου, διαβεβαιώνει τους τοπικούς φορείς ότι ο στρατός θεωρεί απαραίτητες τις καλύβες

Το ζήτημα έχει απασχολήσει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος αναγνωρίζει ότι οι καλύβες αποτελούν απαραίτητα φυλάκια και παρατηρητήρια της Εθνοφυλακής. Σε δηλώσεις του στο zougla.gr, παρουσιάζεται δηκτικός αλλά και καθησυχαστικός για την κατάσταση:

«Πολλοί επιδιώκουν να μην παραμείνουν στην Εθνοφυλακή αυτές οι καλύβες. Το υπουργείο είναι ξεκάθαρο, πρόκειται για φυλάκια που εξυπηρετούν για εθνικούς σκοπούς και δεν συζητάμε οποιαδήποτε άλλη μεταβολή. Ο στρατός τα χρειάζεται για την εθνική ασφάλεια, και οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Όποιος τα βάζει μαζί τους, τα βάζει με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Ακούστε τις δηλώσεις:

Διαβάστε τη συνέχεια των εξελίξεων:

Το οδοιπορικό του zougla.gr: Αγωνιώδεις εκκλήσεις από ψαράδες και τοπικούς φορείς

​«Αντί να μας ενισχύουν ώστε να μείνουμε εδώ, μας διώχνουν. Το ίδιο το ελληνικό κράτος. Δεν έχουμε πια καμία εμπιστοσύνη»«Αντί να μας ενισχύουν ώστε να μείνουμε εδώ, μας διώχνουν. Το ίδιο το ελληνικό κράτος. Δεν έχουμε πια καμία εμπιστοσύνη. Δεν καταλαβαίνω που ενοχλούν οι τόσο απαραίτητες για εμάς, για το μεροκάματο της πείνας που βγάζουμε, καλύβες», τονίζει ο Χρήστος Ασλανίδης με παράπονο, ξεναγώντας μας με τη βάρκα του στα νερά του Έβρου. «Εδώ που ήρθατε μοσχοβολάει Ελλάδα. Φυσικά και θέλουμε να υπάρχει αστυνόμευση και να τηρούνται προδιαγραφές, πρόκειται άλλωστε για δημόσιες εκτάσεις όπου έχουν ίσα δικαιώματα όλοι οι Έλληνες», συμπληρώνει.

'Θέλουμε αστυνόμευση και τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών για τις καλύβες', αναφέρουν οι ψαράδες

Η ζωή στο Δέλτα του Έβρου δεν είναι καθόλου εύκολη

Το Δέλτα του Έβρου προστατεύεται με διεθνείς περιβαλλοντικές Συνθήκες

Ο Χρήστος Ασλανίδης δραστηριοποιείται στην περιοχή τα τελευταία 50 χρόνια. Η ταλαιπωρία που υφίσταται από το ελληνικό κράτος, τον ωθεί στην... παραίτηση

«Οι σχέσεις μας με τους Τούρκους, μετά το 1999 και την αλληλεγγύη που επιδείξαμε στο σεισμό τότε, είναι πλέον καλές, παλαιότερα όμως όχι. Δεν μας ενοχλούν. Με τους Έλληνες έχουμε το πρόβλημα που μας διώχνουν.Ούτε να μας ταΐσουν ούτε να μας ποτίσουν θέλουμε. Να μας αφήσουν να ζήσουμε εδώ θέλουμε. Οι νέοι μας φυσικά και δεν μένουν εδώ. Για την κατάντια μας δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί. Οι άνθρωποι των γραμμάτων τι κάνουν», αναρωτιέται.   

Αποβίβαση στην καλύβα, μετά από μια εξαιρετική διαδρομή με βάρκα στο Δέλτα του Έβρου

'Δεν θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι. Μας αρκούν και τα λίγα. Να μας αφήσουν να μείνουμε εδώ θέλουμε'

Οι ψαράδες εξηγούν την κατάσταση στον φακό του zougla.gr

'Με τους Τούρκους, μετά το 1999 τα πάμε πολύ καλά. Με τους Έλληνες που μας κυβερνάνε έχουμε το πρόβλημα'

«​Επιβάλλουν πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ, ποιος θα μείνει εδώ υπό τέτοιες συνθήκες; Δεν με βλέπω ούτε εμένα να μένω. Έχω αγανακτήσει από την ταλαιπωρία»Ο Χρήστος Δημητρακάκης, ψαράς της περιοχής κι αυτός, έχει κληθεί στο δικαστήριο περισσότερες από 40 φορές. «Τις προάλλες εγώ αθωώθηκα, άλλοι όμως όχι. Επιβάλλουν πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ, ποιος θα μείνει εδώ υπό τέτοιες συνθήκες; Δεν με βλέπω ούτε εμένα να μένω. Έχω αγανακτήσει από την ταλαιπωρία. Γιατί δεν μας αφήνουν να βγάλουμε ένα μεροκάματο στον τόπο; Δεν μπορούν να το λύσουν; Ας βγάλουν μια απόφαση αντί να τραβάνε τον κόσμο κάθε μήνα στα έδρανα», αναφέρει, εκτιμώντας ότι δεν αποκλείεται «κάποιοι να θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, να βγουν οι καλύβες παράνομες ώστε να χτίσουν μετά οι ίδιοι ότι θέλουν. Αν όμως δουν τις κόκκινες σημαίες να γεμίζουν την περιοχή, τότε θα μας παρακαλάνε να μείνουμε», καταλήγει… 

'Κάποιοι μπορεί να θέλουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση, και για αυτό να μας εξωθούν στον διωγμό', αναφέρει ο Χρήστος Δημητρακάκης

​«Πρέπει το θέμα να λυθεί νομοθετικά ώστε να διατηρούν εκεί τις καλύβες τους μόνο όσοι το δικαιούνται, δηλαδή μόνο όσοι δραστηριοποιούνται έμπρακτα εκεί»Ο Αθανάσιος Γαλάνης, Αντιστρατηγός ε.α., μίλησε στο zougla.gr για τη σπάνια φυσική ομορφιά του Δέλτα και την εθνική σημασία που έχουν οι καλύβες για την προάσπιση των συνόρων μας. «Είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των ανθρώπων εκεί, καθώς η πλησιέστερη κατοικημένη κωμόπολη της περιοχής είναι η Αίνος στην ανατολική Θράκη, ενώ αντίθετα η ελληνική παρουσία βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα πιο μακριά. Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι απαραίτητη σε μια περιοχή ώστε να την ελέγχεις, καθώς η κατοχή από μόνη της πολλές φορές δεν αρκεί. Πρέπει το θέμα να λυθεί νομοθετικά ώστε να διατηρούν εκεί τις καλύβες τους μόνο όσοι το δικαιούνται, δηλαδή μόνο όσοι δραστηριοποιούνται έμπρακτα εκεί», σημειώνει. 

'Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι απαραίτητη σε μια περιοχή ώστε να την ελέγχεις, καθώς η κατοχή από μόνη της πολλές φορές δεν αρκεί, σημειώνει ο Στρατηγός ε.α. Αθανάσιος Γαληνός

Ο Νικόλαος Γκότσης, Αντιδήμαρχος Φερών, αναλύει από την πλευρά του το ιστορικό της υπόθεσης. «Πρόκειται για χρήσιμες κατασκευές σε στρατηγική έκταση, όπου υπάρχουν μεν περιβαλλοντικοί περιορισμοί εκεί που είναι χτισμένες οι καλύβες, αλλά η πρώτη συνθήκη υπερβαίνει τη δεύτερη. Η παρουσία των κυνηγών, των ψαράδων και των κτηνοτρόφων εξασφαλίζει την κυριαρχία μας σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο. Ως δημοτική αρχή κάνουμε ότι μπορούμε για να λυθεί το πρόβλημα», σημειώνει.

Ο Νικόλαος Γκότσης, Αντιδήμαρχος Φερών, τονίζει ότι η τοπική κοινωνία επιθυμεί τη διατήρηση των καλυβών

«​Η παραβατικότητα που ενδεχομένως υπάρχει μπορεί να χαλιναγωγηθεί από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας»«Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι Ακρίτες των συνόρων μας και συμφωνεί κι ο στρατός με αυτή τη θέση. Δεν θα κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί – η παραβατικότητα που ενδεχομένως υπάρχει μπορεί να χαλιναγωγηθεί από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Εμμένουμε και λέμε ότι οι καλύβες θα πρέπει να παραμείνουν εκεί, ως προχωρημένα παρατηρητήρια του στρατού, αφού πρόκειται για τα μάτια και τα αυτιά μας σε αυτή την εσχατιά της πατρίδας μας. Με μια απλή άδεια του στρατού, θεωρώ, θα μπορούν να εξασφαλίσουν τη νόμιμη χρήση της καλύβας για όσο καιρό δραστηριοποιούνται εκεί», καταλήγει ο Αντιδήμαρχος Φερών. 

Δείτε φωτογραφίες από το οδοιπορικό του zougla.gr στον Έβρο:

Διάσπαρτα, πολλά ενεργά και ανενεργά φυλάκια του στρατού

Το μήνυμα που έγραψε στο σπίτι του, σε γαλανόλευκα χρώματα, ένας 'Ακρίτας'

Δείτε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης