Zougla newsroom

Το 2013 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπέγραφε μία άγνωστη συμφωνία με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, η οποία αφορούσε στον περιορισμό της δράσης, την παρακολούθηση, τη σύλληψη και την έκδοση στη γειτονική χώρα ατόμων και ομάδων που εμπλέκονται σε ένοπλες οργανώσεις και τρομοκρατικές ενέργειες με στόχο την Τουρκία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνίας, μία εκ των οργανώσεων που αναφέρεται είναι η DHKP-C, η οποία συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν θεσπίσει οι ΗΠΑ, αλλά και σε αυτούς της Interpol και της Europol. Στο πρόσφατο παρελθόν οι ελληνικές διωκτικές αρχές σε συνεργασία με αντίστοιχες της Τουρκίας και των ΗΠΑ έχουν προβεί σε πολλές ενέργειες με στόχο αυτήν την οργάνωση, η οποία αν και αυτοαποκαλείται κουρδική, εντούτοις αποκηρύσσεται από το PKK και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας, η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης και η οποία κατέληξε στην προσαγωγή εννέα ατόμων έπειτα από επέμβαση της Αντιτρομοκρατικής στον Νέο Κόσμο εντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2013 από τον Αντώνη Σαμαρά. 

Η οργάνωση DHKP-C έχει μακρά και βίαιη δραστηριότητα στην Τουρκία, θύματά της δε κατά καιρούς ήταν και Αμερικανοί και για τον λόγο αυτόν η αντένα της CIA στην Αθήνα παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη δραστηριότητα της οργάνωσης αυτής στον ελλαδικό χώρο. Από το 2013 έως και σήμερα έχει παρατηρηθεί μία έντονη και, για τα δεδομένα, πρωτόγνωρα καλή συνεργασία των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών με αυτές της Τουρκίας όσον αφορά στην παρακολούθηση, εξουδετέρωση και σύλληψη, αλλά και στην έκδοση πυρήνων της οργάνωσης στον ελλαδικό χώρο. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στον Νέο Κόσμο, όταν αναμένεται κάποια στιγμή να προσδιοριστεί η ημερομηνία πραγματοποίησης της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νεότερο επ’ αυτού, αλλά προφανώς οι υπηρεσίες ασφαλείας ήδη «κάνουν τη δουλειά τους» στη βάση της υπαρκτής διμερούς συμφωνίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν πρέπει να εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στη «γιάφκα» του Νέου Κόσμου βρέθηκαν αμμωνιοδυναμίτιδα, πυροκροτητές, καλώδια και ρολόγια. Αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Αντιτρομοκρατική ξέρουν ότι όλα αυτά τα υλικά που προορίζονται για βομβιστικές ενέργειες κατασκευάζονται από τα μέλη του DHKP-C στην Ελλάδα και μεταφέρονται ως έχουν στη γειτονική χώρα. Με αυτό το σκεπτικό αποκλείεται σχεδόν η πιθανότητα να προετοίμαζε η οργάνωση χτύπημα κατά του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα. Αυτό το σκεπτικό υπαγορεύει η πείρα και η λογική, και αυτό γιατί έως τώρα δεν συνέβη ποτέ και πουθενά τρομοκρατική ενέργεια από αυτήν την οργάνωση στον ελλαδικό χώρο. Εάν ήδη χρησιμοποιείται ή αν θα χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο επιχείρημα περί προσεχούς χτυπήματος με στόχο τον Τ. Ερντογάν, θα γίνει για πολιτικούς και μόνο λόγους και για δημιουργία εντυπώσεων κι όχι γιατί υπήρξε πραγματική απειλή. 

Στη «γιάφκα» του Νέου Κόσμου εντοπίστηκαν εννέα άτομα, οκτώ άνδρες και μία γυναίκα. Και τα εννέα άτομα ισχυρίστηκαν πως είναι κουρδικής καταγωγής. Κύκλοι του PKK, ωστόσο, στην Αθήνα ξεκαθαρίζουν ότι πολλές φορές άτομα της οργάνωσης DHKP-C υποστηρίζουν ότι είναι Κούρδοι, διότι έτσι προκαλούν θετικές αντιδράσεις από τους διώκτες τους.

Από την πρώτη στιγμή του εντοπισμού της «γιάφκας» οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέδεσαν την υπόθεση με μία παλαιότερη, η οποία διαδραματίστηκε το 2013 στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Οινουσσών και Χίου, όταν κατά τη διάρκεια συνδυασμένης επιχείρησης ακινητοποιήθηκε φουσκωτό σκάφος με οπλισμό, καλάσνικοφ, πυρομαχικά και RPG που προορίζονταν για την Τουρκία. Σε ένα από τα καλασνίκοφ είχε τοποθετηθεί εντέχνως ένα τσιπάκι που μετέδιδε γεωγραφικές συντεταγμένες (gps). Στο σκάφος επέβαιναν δύο Έλληνες και δύο άτομα κουρδικής καταγωγής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχει άμεση διασύνδεση μεταξύ των δύο συλληφθέντων κουρδικής καταγωγής στη Χίο με αυτούς που εντοπίστηκαν στη «γιάφκα» του Νέου Κόσμου. Ποιο είναι, όμως, το πραγματικό παρασκήνιο πίσω από αυτήν την ιστορία της Χίου και πώς καταδεικνύεται η άμεση και διαχρονική συνεργασία τριών μυστικών υπηρεσιών; Της CIA, της ΜΙΤ και της ΕΥΠ. Θα πρέπει να ταξιδέψουμε λίγο στον χρόνο, να γυρίσουμε στο 2013, έτσι ώστε να ανιχνευθεί το διεθνές δίκτυο της DHKP-C που εκτείνεται από την κεντρική Ευρώπη και τις κάτω χώρες έως την Πολωνία και βεβαίως στη νότιο Ευρώπη, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Το «στέκι» στην Κάνιγγος 

Η ιστορία θυμίζει μυθιστόρημα και ξεκινά ένα μεσημέρι σε μία πάροδο της πλατείας Κάνιγγος στην Αθήνα, σε ένα εστιατόριο – στέκι με το όνομα «Sofra», το οποίο σύντομα εξελίχθηκε σε τόπο συνάντησης Κούρδων και Τούρκων προσφύγων στην Ελλάδα. Το «στέκι» έφερναν βόλτα οι αδελφοί Γιαϊλάν, ο Μεχμέτ και ο Μπουλούκ, πρόσφυγες και οι ίδιοι και τελικά μέλη της ένοπλης οργάνωσης DHKP-C. Σύμφωνα με άριστη πηγή, το «στέκι» λειτουργούσε για λογαριασμό της οργάνωσης. Οι αδελφοί Γιαϊλάν απλώς εμφανίζονταν ως τα αφεντικά της επιχείρησης.

Σχεδόν αμέσως το «στέκι» τέθηκε υπό παρακολούθηση. Στην επιχείρηση αυτήν συμμετείχαν η ελληνική ΕΥΠ, η τουρκική ΜΙΤ καθώς και η αμερικανική CIA, η οποία εκ του αποτελέσματος φαίνεται να είχε το πρόσταγμα. Η οργάνωση DHKP-C είχε στο παρελθόν προβεί σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην Τουρκία. Η αμερικανική κυβέρνηση με τη σειρά της επικήρυξε τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης με το ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η «Eπιχείρηση Sofra» κράτησε καιρό. Οι τρεις μυστικές υπηρεσίες που συνεργάστηκαν νοίκιασαν διαμέρισμα στον 8ο όροφο μιας πολυκατοικίας απέναντι από το «στέκι» και άρχισαν να καταγράφουν συστηματικά το πήγαινε – έλα. Μερικά εικοσιτετράωρα πριν τελειώσει ο Μάιος του 2013, 10 άνδρες της τουρκικής ΜΙΤ, δύο της CIA και άγνωστος αριθμός πρακτόρων της ΕΥΠ συλλαμβάνουν εν μέση οδώ, μπροστά στα βλέμματα των περαστικών, τον Μπουλούκ Γιαϊλάν και στην κυριολεξία τον τσουβαλιάζουν.

Μετά την πρώτη ανάκρισή του, ένα κλιμάκιο των απαγωγέων του τον μεταφέρει στον Έβρο, όπου παραδίδεται στις τουρκικές αρχές. Η Τουρκία επίσημα δεν δημοσιοποίησε ποτέ τη συνεργασία της ΜΙΤ με τη CIA και την ΕΥΠ και προφανώς υπήρχαν σοβαροί λόγοι για κάτι τέτοιο. 

Το σκάφος και οι συλλήψεις

Την ίδια περίοδο και κατά τη διάρκεια μιας συνδυασμένης επιχείρησης της ελληνικής πλευράς ανοικτά της Χίου εντοπίζεται ένα φουσκωτό σκάφος με όπλα και άλλο πολεμικό υλικό που μεταφερόταν στην Τουρκία.

Συλλαμβάνονται μεταξύ των άλλων δύο σημαντικά πρόσωπα.

 -Ο ένας είναι ο Μεχμέτ Γιαϊλάν, αδελφός του Μπουλούκ που είχαν συλλάβει στην πλατεία Κάνιγγος.
– Ο δεύτερος, άγνωστος στους περισσότερους, αλλά, ως φαίνεται, όχι στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ουάσιγκτον, ακούει στο όνομα Τεκίν.

Τελικά, στην υπόθεση της Χίου συλλαμβάνονται 16 άτομα, μεταξύ των οποίων και Έλληνες «επαγγελματίες» του είδους που ασκούν τη δουλειά του «μεταφορέα», δηλαδή του λαθρέμπορου. Η Τουρκία αμέσως επιδιώκει την έκδοση του Μεχμέτ Γιαϊλάν στην Τουρκία, αλλά παραδόξως, με απόφαση του δικαστηρίου του Πειραιά, το τουρκικό αίτημα απορρίπτεται. Και είναι παράδοξο, από τη στιγμή που εκείνη την περίοδο οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονται στην υπόθεση απαγωγής του Μπουλούκ. Οι τουρκικής καταγωγής συλληφθέντες στη Χίο είναι μέλη της ένοπλης οργάνωσης DHKP-C. Μεταφέρονται στην Αθήνα και ανακρίνονται.

Ποιος είναι ο Τεκίν

Ο Τεκίν ζούσε από καιρό στην Αθήνα, και μάλιστα και για ένα φεγγάρι κατοικούσε σε ένα διαμέρισμα της πλατείας Αμερικής. Πολύ γνωστό πρόσωπο στους μυημένους, ο Τεκίν αντιμετωπιζόταν, αν όχι ως αρχηγός, τουλάχιστον ως ανώτερο ηγετικό στέλεχος της τουρκικής οργάνωσης DHKP-C.
Είναι και η ηλικία του -πενηνταπεντάρης- που ενίσχυε τον σεβασμό στο πρόσωπό του. Η δίκη των συλληφθέντων ανοικτά της Χίου άρχισε δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου του 2015 και διήρκεσε 18 ημέρες.

Όλοι οι κατηγορούμενοι «αθώωσαν» τον Τεκίν προσφέροντάς του πλήρη κάλυψη και επωμίστηκαν οι υπόλοιποι 15 την ευθύνη μεταφοράς του οπλισμού από την Ελλάδα στην Τουρκία. Ο δεύτερος αδελφός Γιαϊλάν καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλακή. Το δικαστήριο της Μυτιλήνης, όπου διεξήχθη η δίκη, άφησε ελεύθερο τον Τεκίν. Αμέσως, για ανεξήγητο λόγο, ο Τεκίν μεταφέρθηκε στη Ζάκυνθο.

Την 31η Μαρτίου 2015 δύο ένοπλοι, μέλη της οργάνωσης DHKP-C, εισβάλλουν στην Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης και θέτουν υπό ομηρεία τον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση του νεκρού δεκαπεντάχρονου που απεβίωσε ύστερα από θανατηφόρα χτυπήματα αστυνομικών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στο Γκεζί της Πόλης προ διετίας. Η υπόθεση ομηρείας είχε τραγική κατάληξη, αν και οι συνομιλίες μεταξύ των δραστών και των αρχών, με διαμεσολάβηση του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, εξελίσσονταν ομαλά.

Τελικά οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν και εκτέλεσαν τους δράστες, αλλά και τον εισαγγελέα, υπό άγνωστες μέχρι τώρα συνθήκες. Ο ένας εκ των νεκρών δραστών ήταν ο Σαφάκ Γιαϊλάν, αδελφός των Μπουλούκ και Μεχμέτ Γιαϊλάν, που συνελήφθησαν στην πλατεία Κάνιγγος ο ένας και ανοικτά της Χίου ο άλλος. Κατά τη διάρκεια της ομηρείας ο Σαφάκ συνομιλούσε σε ανοικτή γραμμή με δύο άτομα και ενημέρωνε για τις εξελίξεις λαμβάνοντας εντολές. Το ένα άτομο βρισκόταν στην Ελλάδα. Το άλλο στη Βουλγαρία. Στην καταγγελία προέβη αυτοπροσώπως ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Από τον Καρατάς στον Τεκίν

Το 1970 ιδρύεται στην Τουρκία η DEVSOL (Επαναστατική Αριστερά), μαοϊκού στίγματος και προδιαγραφών, με προσανατολισμό τις ένοπλες επιθέσεις κατά κρατικών στόχων. Πολλές διασπάσεις μετά τα πραξικοπήματα των Στρατηγών του 1971 και 1980 οδήγησαν στη δημιουργία παρακλαδιών της οργάνωσης αυτής. Με την επωνυμία DHKP-C εμφανίζεται από το 1994.

Ο κορμός της οργάνωσης, ωστόσο, συνεργάζεται με το κουρδικό ΡΚΚ από το 1990. Ο αρχηγός λοιπόν της νέας οργάνωσης είναι ο Ντουρσούν Καρατάς. Την έκδοσή του στην Τουρκία ζητάει επίσημα η Άγκυρα με διάβημα προς την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2002 ισχυριζόμενη ότι ο Καρατάς εντοπίστηκε στην Αθήνα. Προφανώς από τους Αμερικανούς. Το αίτημα δεν υλοποιείται.

Λίγα χρόνια πριν, ο Καρατάς είχε συλληφθεί στη Γαλλία. Παρά το βαρύ κατηγορητήριο, ο εισαγγελέας αφήνει ελεύθερο υπό περιοριστικούς όρους τον Καρατάς, ο οποίος με ασφάλεια εγκαταλείπει τη Γαλλία. Ορισμένοι κύκλοι στο Παρίσι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Τούρκος πολιτικός φυγάς ενδεχομένως διαθέτει «υψηλή προστασία» εντός των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι ίδιοι κύκλοι τότε κάνουν λόγο ακόμη και για «διασφάλιση των γαλλικών οικονομικών συμφερόντων» στη Γαλλία από τον Καρατάς και την οργάνωση της οποίας ηγείται. Είναι η εποχή της δολοφονίας του μέλους της πανίσχυρης οικογενείας της Τουρκίας Σαπαντζί. Τίποτε βεβαίως δεν αποδεικνύεται και όλα παραμένουν στη σφαίρα των εικασιών. Ο Καρατάς τελικά πεθαίνει από καρκίνο σε νοσοκομείο της Ολλανδίας το 2008.

Το «τσιπάκι» και το φουσκωτό

Είναι άγνωστο το πότε ακριβώς εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα ο Τεκίν. Αυτό που είναι απολύτως σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή, εντός του 2013, τον πλησίασε η ΕΥΠ.

Σύμφωνα τώρα με πηγή που διαθέτει μεγάλη εμπειρία από το πλούσιο παρελθόν των σχέσεων ελληνικών υπηρεσιών με το ΡΚΚ με κατάληξη την υπόθεση Οτζαλάν, η ΕΥΠ πρότεινε στον Τεκίν τη μεταφορά οπλισμού στην Τουρκία για λογαριασμό της οργάνωσης DHKP-C, προφανώς με το αζημίωτο.

Ο Τεκίν ήταν προειδοποιημένος από άτομα που στο παρελθόν είχαν νιώσει «τη θερμή ανάσα της ΕΥΠ στον σβέρκο τους», αλλά προτίμησαν να κρατηθούν μακριά. Ο Τεκίν, για ανεξήγητους λόγους, «τσίμπησε». Από τη στιγμή εκείνη δρομολογήθηκε η «επιχείρηση φουσκωτό» με κατάληξη τις συλλήψεις στη Χίο. Η ΕΥΠ φέρεται να φύτεψε κοριό στον υπό μεταφορά οπλισμό και παρακολούθησε τη διαδρομή έως τη Χίο. Ο εντοπισμός του φουσκωτού ήταν πλέον υπόθεση ρουτίνας.

Από τη Χίο στον «Γερμανό»

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη είχε προτείνει πάντως η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ». Κατά τη διάρκεια σύλληψης μελών της οργάνωσης DHKP-C στην Τουρκία οι υπηρεσίες ασφαλείας εντοπίζουν μεταξύ των συλληφθέντων έναν Βρετανό, πολωνικής καταγωγής, αλλά γνωστό στη ΜΙΤ, πράκτορα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

Προσέξτε, Βρετανός πολίτης, πολωνικής καταγωγής, πράκτορας της περιβόητης γερμανικής BND, ο οποίος φέρει το όνομα Στέφαν Σακ Καζίνσκι.

Ο ρόλος του Καζίνκσι κατά τους Τούρκους ήταν να χρηματοδοτεί την ένοπλη οργάνωση DHKP-C με χρήματα κεντροευρωπαϊκής προέλευσης. Τελικά οι πάντες εμπλέκονται στην οργάνωση που, κατά τον Ερντογάν, ηγείται των εκδηλώσεων βίας στην Τουρκία εδώ και τρία χρόνια. Πώς εξηγείται ωστόσο το ότι σε αυτήν την οργάνωση εμφανίζονται κατά καιρούς πρόσωπα που σχετίζονται με μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Αμερικής, της Ελλάδας, τώρα της Γερμανίας και ποιος ξέρει και ποια άλλη θα εμφανιστεί στο μέλλον;

Μήπως οι επιτελείς του Ερντογάν θα ήταν καλύτερα να επανεξετάσουν το σενάριο «Φόβος και Τρόμος» ώστε να διασφαλιστεί ο εκλογικός θρίαμβος στις εκλογές του Ιουνίου;

Η ιστορία της Σεράπ

Μία από τις θρυλικές μορφές της οργάνωσης DHKP-C η οποία ηγήθηκε του τμήματος που είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα ήταν και η Σεράπ. Η γυναίκα είχε συλληφθεί στην Τουρκία και είχε υποστεί όλα τα βασανιστήρια που μπορεί να χωρέσει το αρρωστημένο μυαλό των βασανιστών στην Τουρκία. 

Την είχαν ξεριζώσει τα δόντια. Την εξουθένωσαν, επιχειρώντας να την ισοπεδώσουν. Η γυναίκα αυτή κάποια στιγμή βρέθηκε στην Ελλάδα και ηγήθηκε του τοπικού τμήματος του DHKP-C.  Το 2010 οι ελληνικές Αρχές ασφαλείας έγιναν αποδέκτες ισχυρών πιέσεων από την Άγκυρα όσον αφορά συγκεκριμένα την υπόθεση της Σεράπ. Προφανώς οι τουρκικές Αρχές δεν ήταν οι μόνες που πίεζαν την Αθήνα. Τελικά, η τότε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Α. Παπανδρέου αποφάσισε την εκδίωξη της Σεράπ από την Ελλάδα.

Τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση τότε φρόντισε να μην εκδοθεί η Σεράπ στην Τουρκία. Ο διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, υιοθέτησε διαφορετική πολιτική προσέγγιση του ζητήματος. Έτσι εγκαινιάστηκαν, μυστικά πάντα, οι εκδόσεις ατόμων που συνελήφθησαν στη χώρα και που ανήκουν σε αυτή την οργάνωση προς τη γειτονική χώρα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν σταματήσει…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης