Οι πεινασμένοι είναι εξοργισμένοι. Στο Λεκανοπέδιο, όπου ζουν πέντε εκατομμύρια ψυχές, τα δύο βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και το ένα εκατομμύριο βρίσκεται στο όριο της πείνας.
Η Τετάρτη 5 Μαΐου δεν μπορούσε παρά να είναι η αρχή ενός δραματικού οδοιπορικού, που άρχισε πριν από δύο δεκαετίες και καταλήγει στην συμφωνία πώλησης της χώρας στα διεθνή τραπεζικά και χρηματιστηριακά συμφέροντα. Στο οδοιπορικό αυτό ήταν αναμενόμενο να χυθεί αίμα.
Οι πρώτοι νεκροί, μετά την συμφωνία με το ΔΝΤ – ΕΕ, θα προσμετρηθούν στα θύματα που θα προκαλέσει η λαίλαπα της χρεωκοπίας και η σύνδεση του μέλλοντος του τόπου με το βιαιότερο πρόγραμμα οικονομικής αναδιάρθρωσης που βίωσε ποτέ ευρωπαϊκή χώρα – τουλάχιστον μεταπολεμικά.
Η εικόνα της μάνας, που δεν είναι σε θέση να πιστέψει πως έχασε την θυγατέρα της, τα λέει και τα περιγράφει όλα. Η οργή του πλήθους, οι κραυγές των μεσηλίκων (και όχι μόνον των νεαρών) διαδηλωτών που γέμισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας, οι υψωμένες γροθιές και κυρίως το βλέμμα που δηλώνει πως «δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε», συνθέτουν στο σκηνικό, όπου μια κοινωνία αρχίζει να αντιδρά στην βία που συνεπάγονται τα οικονομικά μέτρα λιτότητας.
Τα μέτρα σκοτώνουν με αριθμούς, αλλά τελικά νεκροί είναι οι πολίτες. Η Ιστορία είναι αμείλικτη σε αυτήν την θλιβερή στατιστική.
Το χρονικό ενός δράματος
Δύο κοκτέιλ μολότοφ, που πιθανώς να συνοδεύονταν και από άλλες εύφλεκτες ύλες, η σύγχυση που επικρατεί κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης, οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι σε μία επιχείρηση, συνθέτουν την εικόνα της τραγωδίας. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε αμέσως, αλλά δεν ήταν η φωτιά που σκότωσε. Ήταν ο καπνός από τα υλικά που καίγονταν και οι αναθυμιάσεις.
Δύο γυναίκες -η μία τεσσάρων μηνών έγκυος- και ένας άνδρας δεν κατάφεραν να σωθούν προφυλασσόμενοι σε ασφαλές μέρος. Οι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ και οι πυροσβέστες ανακάλυψαν τα πτώματα ανάμεσα στα αποκαΐδια. Η συνέχεια δόθηκε στους δρόμους. Η βία, και αυτήν την φορά, ήταν στο ραντεβού της. Δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία φορά…
Φωτορεπορτάζ: Αλέκος Βουτσαράς – Κώστας Κουτσαυτίκης
Οι πολιτικές προεκτάσεις
Στην σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και του κόμματος ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη εξελίχθηκε το τραγικό συμβάν, που σημάδεψε τις μαζικές κινητοποιήσεις της Τετάρτης με τον θάνατο από ασφυξία τριών εργαζομένων στο κτίριο της τράπεζας ΜΑRFIN επί της οδού Σταδίου.
Με μια σκληρή ανακοίνωση, το ΚΚΕ καταγγέλλει τον Γιώργο Καρατζαφέρη ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, αφού προηγουμένως διά στόματος της Αλέκας Παπαρήγα η επίθεση με μολότοφ κατά της τράπεζας, με τα τραγικά αποτελέσματα, χαρακτηρίστηκε ως «προβοκάτσια».
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, καταφεύγοντας σε εμφυλιοπολεμικού τύπου συνθηματολογία, είχε παραλληλίσει τις δραστηριότητες του ΚΚΕ επί εποχής Γεωργίου Παπανδρέου με αυτές επί Γιώργου Παπανδρέου. «Ό,τι δεν κατόρθωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα επί Γεωργίου Παπανδρέου του πρεσβυτέρου, το προσπαθεί και πάλι τώρα, επί Γεωργίου Παπανδρέου του νεωτέρου», δήλωσε ο Γ. Καρατζαφέρης.
Στην Βουλή, νωρίς το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για «δολοφονία», ενώ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να εκτονώσουν την κατάσταση».
«Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί»
Τόσο η συνδικαλιστική οργάνωση των τραπεζικών υπαλλήλων ΟΤΟΕ όσο και η τράπεζα MARFIN με ανακοινώσεις τους μιλούν για «ηθικούς αυτουργούς» που κρύβονται πίσω από τον θάνατο των τριών εργαζομένων .Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με δημόσια δήλωσή του δεσμευόταν πως ο υπαίτιοι θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα, την Πέμπτη καλείται η Βουλή να συζητήσει το Νομοσχέδιο, το οποίο προκάλεσε όλη αυτήν την λαϊκή οργή και τις μαζικές διαδηλώσεις, την συμφωνία δηλαδή με το ΔΝΤ και την ΕΕ, την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ επεσήμαινε στην γερμανική Βουλή πως το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Ελλάδα. Το Κοινοβούλιο του Βελγίου, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, αποφάσισε την αποστολή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα εντός του πλαισίου της γενικής συμφωνίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας δημοσιοποιούσε ταξιδιωτική οδηγία και απαγόρευε τις πτήσεις από και προς την Αθήνα. Ακολούθησε και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας.
Στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προέβαινε σε έκκληση να μην φθάσει η χώρα στο χείλος της αβύσσου. Στο περιστύλιο του Κοινοβουλίου οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν ήταν πλέον σε θέση να προδιαγράψουν τις εξελίξεις των επομένων ημερών.
Διαβάστε επίσης:
Επικοινωνία Παπανδρέου με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010, 23:34
Τραγωδία με τρεις νεκρούς στο κέντρο της Αθήνας Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010, 15:12
Ημέρες Δεκέμβρη του ’08 έζησε η Αθήνα Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010, 08:46
Τα επεισόδια στην Αθήνα στα διεθνή Μέσα Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010, 09:00
Επεισοδιακή υποδοχή του Ανδρέα Βγενόπουλου στο πυρπολημένο υποκατάστημα Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010, 18:28