Την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, Εμινέ Μπουρουτζή βράβευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Τη δράση της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, Εμινέ Μπουρουτζή, η οποία ήταν υποψήφια για το φετινό Διεθνές Βραβείο Θάρρους Γυναικών (International Women of Courage) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ύστερα από πρόταση της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα, εξήρε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, σε διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Εμινέ Μπουρουτζή υπήρξε ατρόμητη υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την κοινότητα των Πομάκων στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια επιδιώκοντας ν’ αυξήσει την πρόσβαση -ιδίως για τις γυναίκες- σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης», σημείωσε ο κ. Πάιατ, υπογραμμίζοντας ότι έχει επίσης συμβάλει στην οικονομική ένταξη των Πομάκων και της ευρύτερης κοινότητας της μουσουλμανικής μειονότητας της περιοχής.

Η Εμινέ Μπουρουτζή έχοντας κατορθώσει να υπερκεράσει κάθε εμπόδιο κατάφερε, όπως υπογράμμισε ο κ. Πάιατ, να αγγίξει τις ζωές χιλιάδων Πομάκων κι επέτρεψε στις γυναίκες της κοινότητάς της να ξεπεράσουν βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις και στερεότυπα. Έχει επίσης αναλάβει και πρωτοβουλίες για την προώθηση της απασχόλησης και της ευημερίας των γυναικών της πομαμικής κοινότητας και έχει φέρει ομάδες ψυχολόγων και γιατρών σε χωριά για να βοηθήσει τις γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη και άλλα προβλήματα υγείας.

«Είμαστε υπερήφανοι που προτείναμε την Εμινέ για το φετινό βραβείο για να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά, την προσωπική θυσία, το όραμα και το θάρρος της», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, ευχαριστώντας την για όσα κάνει για να εμπνεύσει τους συμπολίτες της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης χαρακτήρισε μεγάλη τιμή και δικαίωση του συλλόγου την υποψηφιότητά της για το βραβείο, υπογραμμίζοντας ότι κυριότερος στόχος της δράσης του είναι η διαφύλαξη, διάσωση και ανάδειξη πομακικού πολιτισμού και παράδοσης. «Θέλω να μοιραστώ αυτή τη στιγμή με όλους τους Πομάκους και όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης», σημείωσε η κ. Μπουρουτζή.

Δείτε την παλαιότερη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η Εμινέ Μπουρουτζή στο zougla.gr:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να γεφυρωθεί το χάσμα της ισότιμης εκπροσώπησης

Αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Πάιατ επισήμανε πως τιμάται σε μια συγκυρία πανδημίας αλλά και εν μέσω των αποκαλύψεων για σεξουαλική κακοποίηση, εξαίροντας το θάρρος όσων βγήκαν μπροστά και μίλησαν. Σημείωσε δε, ότι παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην πάροδο των ετών, οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις που τις κρατούν πίσω από την πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή στις κοινωνίες μας.

Γι’ αυτό και, όπως τόνισε ο κ. Πάιατ, εναπόκειται σε όλους εμάς -άνδρες και γυναίκες- να εργαστούμε από κοινού για την προώθηση της ατζέντας για την ενδυνάμωση των γυναικών, τη γεφύρωση του χάσματος στην ισότιμη εκπροσώπησή τους και την ενίσχυση της παρουσίας τους σε ηγετικές θέσεις στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή καθώς αυτό «είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία των δημοκρατιών».

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της σημερινής ημέρας αλλά και τις πολλές προκλήσεις με τις οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες οι γυναίκες σήμερα, ενώ τη δράση της οργάνωσης Women Act, που ασχολείται με την ενδυνάμωση των γυναικών σ’ αυτό που αποκαλείται «Leadership in the Public Sphere» (ηγεσία στη δημόσια σφαίρα) παρουσίασε η πρόεδρός της Μαίη Ζαννή, αναφερόμενη – μεταξύ άλλων- στα σχέδια επέκτασης και στην Αλεξανδρούπολη.

Σημειώνεται πως το Διεθνές Βραβείο Θάρρους Γυναικών (International Women of Courage) τιμά τις γυναίκες που έχουν επιδείξει εξαιρετικό θάρρος, δύναμη και ηγετικό ρόλο στη δράση για τη βελτίωση της ζωής των άλλων. Κάθε χρόνο, οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές ανά τον πλανήτη προτείνουν μία υποψήφια από κάθε χώρα και στη συνέχεια γίνεται η επιλογή των νικητριών. Από τη θέσπισή του ως σήμερα, 15 χρόνια πριν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει βραβεύσει 155 γυναίκες από πάνω από 75 χώρες. Η απονομή του στις νικήτριες έγινε διαδικτυακά, από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν παρουσία της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν.

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης