ΠΚ

Πριν από περίπου δέκα ημέρες κάποιοι ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της Βέροιας στην Ημαθία, ενημέρωναν τα τοπικά ΜΜΕ αλλά και κάποια Μέσα Ενημέρωσης στην Αθήνα πως παρά το γεγονός ότι από τότε η Ημαθία βρισκόταν στο κόκκινο, οι τοπικές αρχές δεν έπαιρναν στα σοβαρά τα μέτρα προστασίας που είχαν επιβληθεί.

Μάλιστα την αφορμή για μία γενικότερη καταγγελία την πρόσφερε μία εκδήλωση – αφιέρωμα με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο ανοικτό θέατρο Μελίνα Μερκούρη της Βέροιας όπου βρέθηκαν για να παρακολουθήσουν το θέαμα 800 άτομα.

Η Ζούγκλα μίλησε τότε με τον Δήμαρχο ο οποίος διαβεβαίωνε πώς είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα και πώς η παρουσία 800 ατόμων δεν αποτελούσε κίνδυνο διότι βάσει των οδηγιών θα έπρεπε να παραστούν οι μισοί θεατές της συνολικής χωρητικότητα του θεάτρου.

Το τραγικό ήταν πώς τα ίδια που έλεγε στη Ζούγκλα, ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι τα επαναλάμβαναν και στην Πολιτική προστασία και τον ΕΟΔΥ στην Αθήνα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Βεροίας με την σύζυγό του βεβαίως, ο αστυνομικός διευθυντής Βεροίας, οι Αντιδήμαρχοι και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου. Οι αποστάσεις δεν τηρήθηκαν. Πολλοί παρόντες δεν φορούσαν μάσκες. Όμως κανείς δεν θορυβήθηκε παρά μόνον κάποιοι ελάχιστοι κάτοικοι. Η Ζούγκλα μίλησε τότε και με την κεντρική διοίκηση του ΕΟΔΥ και με την Πολιτική προστασία. Οι πάντες έδειχναν να πιστεύουν ότι τους έλεγαν οι αρμόδιες τοπικές αρχές στη Βέροια οι οποίες επέμεναν ότι τηρούνται κατά γράμμα οι οδηγίες.

Καταγγελίες για την χαλαρότητα που επικρατούσε όσον αφορά την ατομική και συλλογική προστασία από τον Covid 19 είχαμε λάβει και από την Πέλλα. Κανείς αρμόδιος δεν έδινε σημασία έως ότου η κατάσταση κατέληξε να είναι εκτός ελέγχου.  Πολλά τα ερωτήματα αλλά ελάχιστες οι απαντήσεις. Πώς είναι δυνατόν να μην γίνουν αντιληπτά τόσες δεκάδες κρούσματα σε μία τοπική κονσερβοποιία; Τα απέκρυψε ο ιδιοκτήτης; Το απέκρυψαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι υπό τον φόβο της απόλυσης μια που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι εποχικοί; Το απέκρυψαν οι τοπικές αρχές;

Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με την πολυπληθέστερη καταγραφή κρουσμάτων από την αρχή της Πανδημίας. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων αυτών εντοπίστηκαν στην Πέλλα, την Ημαθία και το Κιλκίς.

Ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα δύο πίνακες οι οποίοι καταδεικνύουν την πραγματική εικόνα αλλά και ανατρέπουν κάποια στερεότυπα. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ο ρυθμός μετάδοσης του ιού Rt είναι πολύ μεγαλύτερος στα Τρίκαλα και την Βοιωτία επί παραδείγματι απ’ ότι στην Αττική ή την Θεσσαλονίκη όπως θα ανέμενε κανείς.

Δείτε τον πίνακα ανά νομό:

Παρατηρούμε πως η Πέλλα επί παραδείγματι συγκαταλεγόταν ήδη στους έξι πρώτους νομούς ως προς τον ρυθμό μεταδοτικότητας πριν την έκρηξη της 10ης Σεπτεμβρίου. Το ίδιο και ο νομός Κιλκίς. Υπήρχαν δηλαδή τα στοιχεία εκείνα που καταδείκνυαν μία ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση στις περιοχές αυτές.

Δείτε τώρα τον ρυθμό μεταδοτικότητας Rt ανά Περιφέρεια:

Είναι προφανές πώς όπως συνέβη και στην Πάρο κατακαλόκαιρο, κάποιοι υποτίμησαν τον κίνδυνο, κάποιοι έκρυψαν την πραγματικότητα για να μην επηρεαστεί η άλλωστε ασθενική τουριστική σεζόν και κάποιοι απλά δεν έκαναν την δουλειά τους. Σε οποιαδήποτε  περίπτωση διαπιστώνεται πώς υπάρχουν ευθύνες που θα πρέπει να αποδοθούν, σε τοπικό επίπεδο κατ’ αρχάς και σε εθνικό επίπεδο αν χρειαστεί.

Από την Δευτέρα αρχίζουν τα σχολεία. Η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε εκρηκτική εάν δεν υπάρξει η απαιτούμενη σοβαρότητα και αν δεν καταδειχθεί στην πράξη η αξιοπιστία των ελεγκτικών μηχανισμών. Στην Γαλλία επί παραδείγματι η αρχή της σχολικής χρονιάς δεν ήταν  καθόλου εύκολη υπόθεση. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αστοχίες, λάθη και χαλαρότητα.

Θέατρο Μελίνα Μερκούρη – Βέροια: Από την εκδήλωση με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου