«Ανοικτές παρτίδες» με τη Δικαιοσύνη φαίνεται ότι έχει ο επιχειρηματίας Βασίλης Χρηστίδης, ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφαλείας.
Εις βάρος του εκκρεμούσαν ένα ένταλμα σύλληψης και ένα ένταλμα προσωρινής κράτησης του 2ου Ειδικού Ανακριτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με τα οποία είχε διαταχθεί η σύλληψή του και η προσωρινή του κράτηση αντίστοιχα, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, καθώς επίσης και οκτώ αποφάσεις, με τις οποίες έχει καταδικαστεί σε συνολική ποινή φυλάκισης 13 ετών και 3 μηνών, ενώ του έχει επιβληθεί χρηματική ποινή 16.500 ευρώ, για αντίσταση, απάτη και παραβάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, περί κεραιών, περί εμπορευματικών μεταφορών, περί Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης και για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο.
Βίος και πολιτεία…
Δεν είναι η πρώτη φόρα που ο κ. Χρηστίδης απασχολεί με τα… καμώματά του. To 2005 οι εκπομπές «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου έφεραν στη δημοσιότητα βίντεο-ντοκουμέντο που αποδείκνυε την ισχυρή φιλία του κ. Χρηστίδη με τον κ. Ρεγκούζα. Ο τελευταίος μιλούσε σε εκδήλωση του συγκεκριμένου καναλάρχη, η οποία έγινε τρεις μήνες μετά την αποφυλάκισή του και τόνιζε ότι θα συνέχιζε να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την εν λόγω «προσπάθεια».
Για πολλούς θεωρείται ο εμπνευστής στημένων τηλεπαιχνιδιών τύπου «Photo Phault», μέσω των οποίων έφερνε στα ταμεία των επιχειρήσεών του εκατομμύρια ευρώ.
Το όνομα του επιχειρηματία έγινε ευρέως γνωστό όταν φυλακίστηκε για παραγωγή και μετάδοση στημένων τηλεπαιχνιδιών, από τα οποία αποκόμισε μεγάλο κέρδος μέσω τηλεφωνικών γραμμών υψηλής χρέωσης (090), αλλά και από τη φιλία του με τον Αδάμ Ρεγκούζα, που οδήγησε στην αποπομπή του δεύτερου από τη θέση του υφυπουργού, καθώς, όπως αποδείχθηκε, είχε παραχωρήσει στα κανάλια του επιστήθιου φίλου του κρατική διαφήμιση.
Το 2008 ο κ. Χρηστίδης αποφυλακίστηκε με αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, περιμένοντας πλέον τη δίκη του στο εφετείο. Παρά την κατάθεση τηλεθεατών-θυμάτων, ο επιχειρηματίας είχε ισχυριστεί στο δικαστήριο πως τα τηλεπαιχνίδια δεν ήταν στημένα, όπως κατηγορήθηκε, αναφέροντας ονόματα ανθρώπων που υποστήριξαν ότι βγήκαν κερδισμένοι.
Σύμφωνα με τη δικογραφία με βάση την οποία ασκήθηκε εις βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, από το 2002 έως το 2006 οι οφειλές του προς το Δημόσιο ανήλθαν σε περίπου 5.500.000 ευρώ.
Απέσπασε πάνω από 10 εκατ. ευρώ
Παράλληλα, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ο κ. Χρηστίδης και οι συνεργάτες του φέρονται να απέσπασαν περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ από 200.000 και πλέον ανυποψίαστους τηλεθεατές μέσω των στημένων τηλεπαιχνιδιών που διοργάνωναν στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, ιδιοκτησίας του, αλλά και σε κανάλια όλης της χώρας με τα οποία είχε δικτυωθεί, με το Best Channel να θεωρείται η ναυαρχίδα του.
Τελικά, η λειτουργία του Best Channel διεκόπη με την υπ’ αριθ. 175/22.6.2004 απόφαση του Ε.Σ.Ρ. που επέβαλε την κύρωση της οριστικής διακοπής της λειτουργίας του.
Πάντως, την περίοδο της… παντοκρατορίας του, ο κ. Χρηστίδης είχε καταφέρει να ελέγχει άμεσα περισσότερα από τέσσερα κανάλια (BEST, TOP, ORION, ΤV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) και πολλά άλλα έμμεσα, ενώ ήταν ιδιοκτήτης εταιρείας παραγωγής (FONS) και εταιρείας τηλεηχοπληροφόρησης.