Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
«Κανένα πρόβλημα» δεν βρίσκουν οι Αρχές στην εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται, σύμφωνα με τους κατοίκους, στην περιοχή της παραλίας «Αγάπη», στα Ίσθμια Κορινθίας κοντά στο Λουτράκι, όπου λειτουργούν διάφορες βιομηχανικές μονάδες.
Έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι διαπιστώνουν πολύ σοβαρά προβλήματα από διάφορες εργασίες φορτοεκφόρτωσης τοξικών υλικών σε γη, αέρα και θάλασσα, και την ανάδειξη του ζητήματος από το zougla.gr (δείτε το ρεπορτάζ εδώ), η Περιφέρεια Πελοποννήσου προέβη σε αυτοψία στην περιοχή και επιτήρηση των εργασιών συγκεκριμένης εταιρείας που καταγγέλλουν οι κάτοικοι.
Το πόρισμα των ελεγκτών είναι το ακόλουθο (κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την απάντηση).
Όπως ήταν επόμενο, οι κάτοικοι είναι στα… κάγκελα, καθώς, όπως θα δείτε και στο δεύτερο ρεπορτάζ του zougla.gr για το ζήτημα (εδώ) η κατάσταση στον μικρό τους άλλοτε παράδεισο, γίνονται ολοένα και χειρότερη, και η οργανωμένη πολιτεία ήταν, φυσικά, η μόνη τους ελπίδα.
Το zougla.gr επικοινώνησε μαζί τους και εκπρόσωπός τους σχολιάζει το εν λόγω πόρισμα της Περιφέρειας ως εξής:
«Είναι σύνηθες και λογικό η Περιφέρεια να διεξάγει αυτοψία σε εργασίες φορτοεκφόρτωσης που γίνονται επί λιμενικών εγκαταστάσεων χωρίς άδεια και για τις εργασίες αυτές μάλιστα να εκδίδει ευμενή πράξη;
Το ερώτημα αυτό τίθεται δεδομένου ότι στο ίδιο το έγγραφο της Περιφέρειας αναφέρεται ότι δικαίωμα φορτοεκφορτώσεων, μεταφορών κ.λ.π. επί των λιμενικών εγκαταστάσεων στην θέση «Καλαμάκι Ισθμίας» έχει μόνο η εταιρεία «ΙΣΘΜΙΑ LOGISICS ΕΠΕ», για την οποία όμως γίνεται παραδοχή στο έγγραφο ότι η σχετική άδειά της έληγε στις 08.08.2020. Είναι σαφές δε ότι η φορτοεκφόρτωση που ελάμβανε χώρα στις την ημέρα της αυτοψίας αφορούσε την εταιρεία «ΙΣΘΜΙΑ LOGISICS ΕΠΕ», διότι η εταιρεία «Φ. Α. ΜΟΥΡΙΚΗΣ Α.Ε.», δεν είχε ποτέ άδεια για τέτοιου είδους φορτοεκφορτώσεις (θείου) εξ ου και παρακάτω στο έγγραφο αναφέρεται η προσπάθεια της ΜΟΥΡΙΚΗΣ Α.Ε. να τροποποιήσει την ισχύουσα Α.Ε.Π.Ο. που την αφορά.
Το έγγραφο της Περιφέρειας ενδεχομένως προσπαθεί να «καλύψει» το νομότυπο των εργασιών που έλαβαν χώρα στις 04.01.2021 με την δικαιολογία ότι η «Φ. Α. ΜΟΥΡΙΚΗΣ Α.Ε.», είχε υποβάλλει στις 03.11.2020 Ηλεκτρονική Αίτηση για την τροποποίηση της με αριθμό πρωτ. 189979/30.03.2012 ΑΕΠΟ που διαθέτει σε ισχύ μέχρι και την 30.03.2022. Όμως οι κάτοικοι της περιοχής από το ίδιο το Υπουργείο έχουν ενημερωθεί ότι η ως άνω εταιρεία στις 20.11.2020 απέσυρε την εν λόγω ηλεκτρονική αίτηση.
Το γεγονός αυτό δεν το γνώριζε η Περιφέρεια στις 04.01.2021 που διεξήγαγε την αυτοψία; Και πως είναι δυνατόν να γνωρίζει για την κατάθεση της εν λόγω αίτησης και όχι για την απόσυρσή της; Μήπως τελικά οι αξιωματούχοι της Περιφέρειας τελούν σε «ευθεία γραμμή επικοινωνίας» και συνεννοήσεις με την διοίκηση της εταιρείας «ΜΟΥΡΙΚΗΣ Α.Ε.» (απ’ όπου και πήραν τα στοιχεία κατάθεσης της αίτησης), αντί να πράττουν τα δέοντα ως όργανα του κράτους επικοινωνώντας και διερευνώντας τη νομιμότητα των όσων συμβαίνουν στην περιοχή με τους συναρμόδιους φορείς»;
Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για τον τόπο τους.
Δείτε τις πρόσφατες φωτογραφίες που μας έστειλαν: