Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει οριστικά και αμετάκλητα εάν οι περικοπές των αποδοχών των καθηγητών των ΤΕΙ που έγιναν με το νόμο 4093/2012 -βάσει του μνημονίου- είναι συνταγματικές ή όχι, καθώς το ζήτημα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση από αυξημένη σύνθεση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ.

Ειδικότερα, το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 1198/2017 απόφασή του, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του άρθρου 1 του νόμου 4093/2012 (περίπτωσης 21 της υποπαραγράφου Γ.1 της παραγράφου Γ) που αφορά τις μισθολογικές περικοπές του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δικαστές έκριναν ότι η αντισυνταγματικότητα ανάγεται στην αντίθεση του εν λόγω νόμου με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 6 (ακαδημαϊκή ελευθερία και σχέσεις καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ με το κράτος), 25 παρ. 1 (αρχή αναλογικότητας) και 4 παρ. 5 (αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη) του Συντάγματος.

Τελικά, το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ, λόγω της αντισυνταγματικότητας, αλλά και της σπουδαιότητας των συνταγματικών και νομικών ζητημάτων που ανακύπτουν, παρέπεμψαν το θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Όπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του ΣτΕ με παλαιότερη απόφασή της έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των καθηγητών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης