Οι ελπίδες και τα όνειρα της ανθρωπότητας για έναν καλύτερο κόσμο ενέπνευσαν τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ, και στις 27 Απριλίου 1994, η Νότια Αφρική παραμέρισε αιώνες διακρίσεων και καταπίεσης και διεξήγαγε εκλογές σχηματίζοντας πλέον μια νέα κοινωνία χτισμένη πάνω στα θεμέλια της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Η Νότια Αφρική γιορτάζει φέτος τα είκοσι χρόνια ελευθερίας και δημοκρατίας, μετά από τη μακραίωνη απάνθρωπη καταπίεση που δημιουργεί ο φυλετικός ρατσισμός.
Το βαρυσήμαντο αυτό γεγονός ενέπνευσε τον πρέσβη της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, Σοφόνια Ραπουλάνε Μακγκέτλα, ο οποίος διοργάνωσε στην κατοικία του στο Ψυχικό μια βραδιά στην οποία σημαίνουσες προσωπικότητες από τον διπλωματικό και δημοσιογραφικό χώρο μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους για τον μεγάλη ηγέτη της χώρας, τον πολιτικό-σύμβολο που φυλακίστηκε για 27 χρόνια μέχρι να συμβάλει τα μέγιστα στον τερματισμό του φριχτού απαρτχάιντ, τον πρόσφατα αποθανόντα Νέλσον Μαντέλα.
«Αυτές οι μνήμες, οι εικόνες και τα συναισθήματα του παρελθόντος ελπίζουμε πως θα ενθαρρύνουν και άλλους να μοιραστούν μαζί μας τις δικές τους ιστορίες, δημιουργώντας έτσι μια ολοένα στενότερη σχέση με τις δημοκρατικές αξίες», σχολίασε ο πρέσβης της Νοτίου Αφρικής, που ορμώμενος από τις παραδόσεις της χώρας του, δημιούργησε έναν κύκλο ανθρώπων γύρω από μια νοητή φωτιά, οι οποίοι περιέγραψαν τις εμπειρίες τους για τον μεγάλο ηγέτη παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά και την «ταλαιπωρημένη» χώρα-σύμβολο, τη Νότια Αφρική.
Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών ήταν ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος αφηγήθηκε μια ιστορία για την άλλη πλευρά του νομίσματος, για τα φαινόμενα ρατσισμού δηλαδή που δυστυχώς υφίστανται ακόμα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, ίσως… κρυμμένα πίσω από ωραία λόγια, άνευ ουσίας όμως και αποτελέσματος. Με αφορμή ένα… ευτράπελο από τη διεθνή βράβευση του δημοσιογράφου για ένα παλαιότερο ρεπορτάζ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, που πραγματοποιήθηκε στο Χόλυγουντ από τον ηθοποιό Τομ Κρουζ, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος σημείωσε: «Ο αγώνας για την ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ. Σας διαβεβαιώνω ότι ο ρατσισμός δεν κρύβεται μόνο πίσω από τα χρώματα. Κρύβεται πίσω και από τα ωραία λόγια. Σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί ρατσιστές, αλλά υπάρχουν και πολλοί μικροί Μαντέλα που αγωνίζονται καθημερινά».
Διπλωμάτες, πρέσβεις, πολίτες της Νότιας Αφρικής που βίωσαν τα δραματικά γεγονότα των προηγούμενων δεκαετιών –αλλά και τον ρατσισμό- διηγήθηκαν συγκινητικές ιστορίες για έναν άνθρωπο-σύμβολο και μια «θαυματουργή» εξέλιξη που έμελε να αλλάξει, προς το πιο ανθρώπινο, τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας…
Στις 27 Απριλίου 1994 η Νότια Αφρική παραμέρισε αιώνες διακρίσεων και καταπίεσης, για τη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας βασιζόμενης στην ελευθερία και τη δημοκρατία. Σηματοδότησε το τέλος του απαρτχάιντ, ενώ εισήχθη νέο Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο η κοινωνία θα λειτουργεί ενωμένη.
«Θριαμβεύσαμε στην προσπάθειά μας να εμφυσήσουμε την ελπίδα στα στήθη εκατομμυρίων πολιτών μας. Χτίζουμε πλέον μια κοινωνία στην οποία όλοι οι Νοτιοαφρικανοί, μαύροι και λευκοί, θα μπορούν να περπατούν ελεύθερα, χωρίς φόβο στις καρδιές τους, βέβαιοι για τη διασφάλιση του δικαιώματός τους στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια – ένα έθνος «ουράνιο τόξο» σε ειρήνη, με τον εαυτό του και τον κόσμο», τόνισε ο ηγέτης της, Νέλσον Μαντέλα, στην πανηγυρική του ομιλία.
Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το βιοτικό επίπεδο έχουν βελτιωθεί σε τεράστιο βαθμό για τη Νότια Αφρική τα τελευταία 20 χρόνια, όμως σημαντικά προβλήματα, όπως η ακραία φτώχεια, η εγκληματικότητα, αλλά και η ανισότητα, παραμένουν και δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό…
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Διαβάστε ακόμα: Το τελευταίο αντίο στον Μαντέλα
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013, 08:27
Έφυγε το μαύρο διαμάντι
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013, 23:52
«Πώς έζησα τον Νέλσον Μαντέλα»
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, 19:29
Κοσμοσυρροή στο 13ο Αφρικανικό Φεστιβάλ της Αθήνας
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Μαΐου 2014, 12:18